1

Wave Image

Innehållsförteckning

  Publicerad: 02.12.21 | Ekonomi

  Årsbokslut på ekonomiavdelningen

  Innehållsförteckning

   Jul i all ära men den stress som julklappshandling och högre belastning på sin arbetsplats kan ibland ta ut sin rätt. Mitt i denna stress kommer också ledigheter och röda dagar och sen är det helt plötsligt dags för årsbokslut och stängning av hela föregående år. December till januari-skiftet kan minst sagt vara hektiskt då det är mycket som ska göras på kort tid. I det här inlägget pratar vi om hur du med systemstöd för ekonomiavdelningen kan hjälpa er inför årsbokslut.

   Använd ditt systemstöd För årsbokslutet

   För att få till den bästa förberedelsen inför bokslut gäller det att ha bra koll på sina rutiner i god tid. En annan viktig sak är att du ser till att ditt systemstöd för ekonomi kan stötta dig i de processer som behöver göras inför årsbokslutet. Det handlar om att kunna fokusera tiden på eventuella problem eller frågetecken som uppstår, inte på sammanställning av data från olika system.

   Prenumerera på ekonombloggen

   4 tips för ett smidigt årsskifte

   För att årsskiftet ska gå så smidigt som möjligt kan du förbereda dig genom följande steg:

   • Stäm av kund- och leverantörsreskontran fram till december. Detta görs enklast genom   löpande avstämningar med hjälp av olika rapporter och rutiner i ditt Visma system. 
   • Stäm av lagersaldo fram till december med hjälp av funktionen för inventeringsrutinen i ditt system. På så sätt säkerställer ni att ni har kontroll på ert lager. 
   • Stäng och stäm av tidigare perioder & momsperioder allt eftersom för att säkerställa att man arbetar i rätt period och på så sätt fördelar även man bokslutsarbetet över hela året och har bättre kontroll. Ta hjälp av funktioner och rutiner i systemet för att underlätta. 
   • Skapa nytt räkenskapsår och sätt upp schemaläggningar inför julen så fakturor och betalningar blir bokförda inom rätt år och du kan vara ledig med gott samvete. 

   Dessa är enbart några av allt man kan göra och när alla förberedelser väl är klara och det är dags för uppgifter som till exempel inventering. Ett modernt affärssystem hjälper dig att arbeta på ett optimalt sätt med standardiserade rutiner för att minimera risken för fel. Nödvändiga uppgifter som till exempel inventering ska inte vara ett tungrott arbete utan ska kunna hanteras med enkelhet lagermoduler till affärssystemet.

   Med hjälp av olika rapporter och vyer gör systemstöd arbetet med årsbokslut enklare och ger dig som användare en bättre inblick i din bokföring. Genom bra förberedelser och kontinuerliga avstämningar så är året hela tiden under kontroll och man har eliminerat risken för obehagliga överraskningar som daterar bakåt i tiden. 

   Bra förberedelser innebär enklare utförande och julledigheten kan spenderas med att äta pepparkakor och dricka glögg, så som det ska vara och man återvänder till arbetsplatsen med nyfunnen energi!

    

   Missa inte att anmäla er till några av våra webinar inför årsbokslut där vi ska titta närmre på hur ni kan några av de systemstöd vi erbjuder.

   Kommande event

    

   Relaterade artiklar

   Vad är Business NXT och varför ska jag välja det?

   Ekonomi 4 min

   Vad är Business NXT och varför ska jag välja det?

   Står du inför beslutet att välja mellan Visma.net ERP och Business NXT för ditt företag? Vi går igenom hur du ska tänka.

   Gå från 55% till 80% automatisk hantering av leverantörsfakturor

   2 min

   Gå från 55% till 80% automatisk hantering av leverantörsfakturor

   Effektivisera hanteringen av leverantörsfakturor genom att automatisera processerna med diagnosverktyg.

   Tankar om integrationer

   Integration 1 min

   Tankar om integrationer

   Strävar ni också efter att era system ska fungera harmoniskt ihop? Exsitec kan hjälpa er med integrationer mellan...

   Toggle Icon Author Avatar

   Kontakta
   skribenten

   Close

   Kontakta Exsitec