Exsitecs traineer
Exsitecs traineer
kontakta mig

Att bli mottagen som trainee på Exsitec

Att bli mottagen som trainee på Exsitec

Är det viktigt att få blommor när man börjar på ett nytt företag? Det är trevligt med något att ställa i en vas och se om morgonen innan man beger sig till sin nya arbetsplats. Men det är kanske inte just blomman som är poängen. Vi, Ida och Linnéa, är två av de fjorton personer som för en dryg månad sedan började Exsitecs traineeprogram. Vi har funderat lite kring vad det är som har gjort att den här månaden känts så bra och varför vi tycker att det känns som att vi känt varandra en betydligt längre tid.

Att börja på en ny arbetsplats innebär en ny främmande vardag med nya arbetsuppgifter, nya kollegor och nya rutiner. Med så mycket okänt framför en är det lätt att känna nervositet, oro och rädsla. För att bli kvitt dessa känslor är det av stor vikt att bryta barriären till den okända - det som är främmande måste bli mindre främmande. Vi har kommit fram till ett gäng saker som har hjälpt oss med detta.

Välkomnad före välkomnandet

När vi traineer började på Exsitec fick vi alla en blomma med ett välkomstmeddelande hemskickad med blombud veckan innan vi skulle börja (tack!). Men det viktigaste, som sagt, var inte blomman, det var allt det andra. Redan på våren blev vi inbjudna att springa blodomloppet med företaget, där fick vi möjlighet att träffa våra framtida kollegor. Vi fick även tidigt information om när vi skulle börja jobba, hur första veckan skulle vara upplagd och våra mentorer ringde upp oss och presenterade sig och sa att de var tillgängliga att svara på eventuella frågor. Allt detta gjorde det främmande lite mindre främmande - därav dämpades nervositeten, oron och rädslan.

 
En välkomstblomma hemskickad innan vi drog igång.

14 nya i klassen

Väl på plats, första veckan, gick det ganska snabbt att bli helt kvitt dessa känslor. Att vara 14 stycken traineer i samma situation var fantastiskt, vi fann snabbt en trygghet i varandra trots att det pirrade som om vi började första klass igen!

Det välkomnande vi fick var grymt och det mest slående var nog den nyfikenhet och intresse som de andra kollegorna visade för oss, det gjorde att man väldigt snabbt kände sig hemma och som en del av gemenskapen. Med erfarenhet från tidigare jobb märker man tydligt hur viktigt det är att känna sig välkommen och framförallt inkluderad - det påverkar ens vilja att prestera.

Oavsett karriärsmål, så vill nog de flesta få en plats att prestera. Ens arbetsplats är ju ens spelplan, arena, det är där man kan åstadkomma något. För att kunna prestera är det viktigt att det finns ett tydligt mål och syfte med det man gör men så klart även en hel del träning och tillgång till rätt redskap längs vägen. Hur skulle det se ut om man förde in Sarah Sjöström i en simhall men inte lät henne hoppa i vattnet? Ungefär som en IT-konsult utan kaffe och dator (oklar inbördes prioritering).

Hur skulle det se ut om man förde in Sarah Sjöström i en simhall men inte lät henne hoppa i vattnet? Ungefär som en IT-konsult utan kaffe och dator

Redo att lära oss simma

För oss fanns både kaffe och dator på plats. Vi fick tidigt tillgång till individuella onboarding-dokument. Där stod det vad vi behövde lära oss och vilka aktiviteter som skulle utföras den närmaste tiden. Under våra första veckor har vi inte suttit sysslolösa, tvärt om har vi hela tiden ställts inför nya roliga utmaningar. Dessa har bestått i att få vara delaktiga i projekt, men samtidigt utan krav på prestation utan istället fokus på inlärning.

Det känns skönt att få vara lite Sarah Sjöström (om än inget OS-guld är att vänta). Någon man förväntar sig något av, så länge man får chansen. Fast nu är vi ett helt team. Vi har en depå på kontoret beredda att hjälpa oss att minska friktionen för att komma ut på banan. Och i traineeprogrammet är vi en hel rad av Saror som bara vill stötta varandra och dyka i med huvudet först.  

Tack för blomman, men det är allt det andra som verkligen har betytt något!

Kontakta skribenten

Exsitecs traineer
Exsitecs traineer