Hannes Florén
Hannes Florén
kontakta mig

Att jobba hemifrån - En vardagslyx


Hela förra helgen spenderade jag i limbo mellan feber och välmående. När välmåendet infann sig, fick jag energi och kunde städa och pyssla i hemmet. Lika säkert som att en IT-konsult gillar att prata automatisering och effektivisering, kom dock illamåendet efter ett tag och jag var tvungen att lägga mig ned igen.

När det blev söndagkväll och måndagen hägrade, började jag fundera på hur jag skulle göra nästa dag. Stanna hemma, eller gå till jobbet? När jag kände mig bättre hade jag energi och kunde absolut jobba, men om de skulle vända hade jag i värsta fall behöva ödsla tid på att sätta mig på pendeltåget och åka hem. Då slog det mig, jag kan ju jobba hemifrån! Arbetsdatorn har jag alltid med mig och jag har möjligheten att på ett säkert sätt nå de arbetsverktyg jag behöver. De inbokade möten jag har kan jag hantera hemifrån och om illamåendet skulle slå till igen, skulle det inte vara mer än att bara släcka ned datorn och vila mig en stund. Förstå mig rätt, jag tycker inte att man ska arbeta ifall man är sjuk, men om orken finns där, varför inte nyttja den? Detta gäller även om jag måste ta emot en hantverkare eller stanna hemma för att tåget har blivit inställt.

Det här fick mig att tänka på vilken lyx det ändå är att kunna arbeta precis vart man vill. Förutom att det ger oss möjligheten att vart som helst vara produktiva, är det en ekonomisk trygghet och fördel, både för de anställda och organisationen. Istället för att en anställd ska sitta och rulla tummarna hemma, finns möjligheten för personen att fortsätta vara produktiv samt undvika förlorad inkomst.

En lyx inte alla får ta del av - än
Jag har i tidigare diskussioner med vänner pratat om just det här, möjligheten att arbeta hemifrån och vilken fördel det är. I samtalen finns det dock alltid någon som inte har den möjligheten. När jag har frågat vad det beror på, har denne sagt att det beror antingen på att systemen inte går att nå hemifrån, att det mesta fortfarande hanteras på papper, eller att delar av deras arbete är sekretessbelagt och får inte lämna arbetsplatsen.Som den IT-fantast jag ändå är, kan jag inte låta bli att tänka på hur de tidigare nämnda orsakerna kan lösas med hjälp av digitalisering: Systemen skulle kunna nås antingen via en Remote Desktop, eller varför inte ett molnbaserat affärssystem? På det här sättet kan man nå sina arbetsverktyg hemifrån. Det enda som krävs är en internetuppkoppling.

Pappershanteringen skulle enkelt lösas genom att införa rutiner för att börja lagra dokumentationen digitalt. Ifall papprena består av fakturor, finns det elektroniska fakturahanteringssystem. Förutom att man slipper torra fingrar av att öppna kuvert, kan all form av attestering och kontering skötas digitalt, vart man än befinner dig. Dessutom kan elektroniska fakturahanteringssystem, exempelvis Medius Flow, integreras mot affärssystem, vilket gör att de anställda  slipper manuellt föra in siffror i systemet.

När det kommer till sekretess-problemet har jag förståelse för att viss information är känslig och kan inte hanteras hur som helst. Med det sagt, tycker jag inte att hela verksamheten ska bli lidande för att vissa aspekter är känsliga. Ta istället hjälp av sakkunniga och konsultera vilka delar av er verksamhet kan effektiviseras.

Möjligheterna är många och det är ofta flera av problemen på arbetsplatsen som skulle kunna lösas med dagens tillgängliga verktyg. Det svåra är att införa förändring när man arbetat på ett visst sätt så pass länge. Men det är viktigt att vi pratar om det och tar tag i problemen för allas skull. Då det går att underlätta arbetet för så många där ute.

Så, går ni i tankarna att det vore trevligt att kunna arbeta vart ni än befinner er genom att digitalisera, effektivisera eller varför inte automatisera, era arbetsprocesser kan ni prata med oss på Exsitec. För det är vad vi hjälper företag att göra varje dag och vi har blivit väldigt duktiga på det genom åren.

Kontakta skribenten
Hannes Florén
Hannes Florén