Exsitecs traineer
Exsitecs traineer
kontakta mig

Att söka jobb #1 - Ta reda på vad DU vill

Att söka jobb #1 - Ta reda på vad DU vill

Vi som tog examen förra året minns jobbsökandet med skräckblandad förtjusning.  Ovissheten gjorde en nervös samtidigt som tanken på steget in i arbetslivet var oerhört spännande. Hur skulle egentligen ens vardag se ut om ett par månader?

Med foten på andra sidan är tanken att vi, Ida Aasa, Vendela Nilsson och Lovisa Gustafsson ska berätta om våra erfarenheter och lärdomar från jobbsökandet i en bloggserie på fyra delar, riktad till er som befinner er i samma situation. Nedan följer del 1 - Ta reda på vad DU vill.

Erfarenheter

I januari förra året kom jag, Ida, hem från min utbytestermin. Trots att det var ett par månader kvar av plugget hade flertalet av mina klasskamrater redan fått jobb. Paniken kröp sig på. Skulle jag bli arbetslös efter fem års högskolestudier?

Jag insåg snabbt att mina chanser till ett jobb skulle öka om jag faktiskt började skicka in ansökningar, så det gjorde jag, massvis med ansökningar. Några månader senare var jag inne i “intervju-fasen” hos sex olika företag samtidigt. Åsikterna från omgivningen var många; Det är bäst att arbeta på ett litet företag! Det är bäst att jobba på ett stort företag! Du måste bli konsult! Bli inte konsult! Jag tvingades börja tänka, vad ville JAG?

Jag tvingades börja tänka, vad ville JAG?

Efter en tids funderande insåg jag att det mest betydande för mig var att få vara en del i ett team, tillsammans med trevliga och hjälpsamma kollegor.  Stor betydelse var också att få jobba åt en arbetsgivare som hade en förväntad arbetstid på 40 h/vecka, om jag jobbade fler timmar skulle det vara för att jag ville det och inte för att det förväntades av mig! Jag insåg även att jag drogs till företag som var något mindre, då jag tyckte det verkade spännande att få jobba nära företagsledningen. Gällande jobbet i sig var det väldigt viktigt att det fanns en bra och tydlig process för upplärning. Jag ville även att mitt dagliga arbete skulle vara fyllt av variation och att mina arbetsuppgifter skulle stimulera både min analytiska och kreativa förmåga. 

Med vetskapen om vad jag värdesatte allra mest var det ganska tydligt vilket av jobben som passade mig bäst. När jag väl gjorde mitt val kände jag mig oerhört säker på mitt beslut och efter att ha jobbat nu i snart ett halvår, ångrar jag mig inte det minsta.

Lärdomar

När du börjar söka jobb är det lätt att påverkas av andras åsikter. Det blir “trendigt” att söka vissa typer av jobb och det är ofta andra som ska tycka till om vad lämpar sig för en. Därför är det viktigt att komma ihåg att det bara är du själv som kan veta vad du vill. Det kan låta väldigt enkelt, men ofta krävs det att man medvetet anstränger sig för att reda ut det.  Du måste ta reda på vad du vill, innan du kan veta vad det är.

Du måste ta reda på vad du vill, innan du kan veta vad det är.

Viktigt i detta sammanhang är att “veta vad du vill” inte handlar om att veta exakt vilken arbetsgivare och vilka arbetsuppgifter du vill ha, utan snarare om vilka faktorer som är avgörande för att du ska trivas med ditt jobb.  Det kan t.ex. röra vilken bransch företaget är verksamt inom, bredden på verksamheten, utformningen av eventuella bonussystem eller möjligheterna till kompetensutveckling och byte av tjänst inom företaget. Genom att identifiera de faktorer som är av betydelse just för dig blir det lättare att både fatta beslut och känna dig säker på att de beslut du fattar är i enlighet med din egen vilja.

Se våra lediga tjänster

Kontakta skribenten

Exsitecs traineer
Exsitecs traineer