Kontakt
Johan Kallblad
Johan Kallblad
kontakta mig

Behövs det ett nordiskt affärssystem?

Vår stora (och mycket framgångsrika) partner Visma slår på stora trumman med en kampanj för att lansera Visma.net som det enda nordiska affärssystemet i molnet för stora företag. Man gör en stor affär av att systemet är "på nordiska" vilket är en tydlig känga åt Microsoft, SAP och andra som arbetar med globala plattformar på den lokala marknaden.

I en global värld där alla pratar engelska - varför är det viktigt med ett landsspecifikt affärssystem?

Ja det är inte språket som är det stora problemet. Att översätta ett modernt affärssystem är inte någon jätteutmaning, även om kanske inte Svenska handlar allra först i prioritet när en global jätte skall översätta sin programvara.

Landsanpassningar drivna av lagstiftning brukar man också klara av även om det ofta kan ta lite längre tid än önskat när man verkar på en marknad som bara står för någon procent av leverantörens omsättning. Men nog klarar man med lite tålamod av att få ihop en svensk momsrapport även i ett amerikanskt eller tyskt affärssystem.

Lite svårare kan det vara med lokala funktioner. Tydliga exemplet är kanske självklarheter som våra BAS-kontoplaner, hur vi gör självkostnadskalkyler eller hur vi grupperar en resultaträkning. I år såg vi utmaningar i anpassning till den nya SEPA-standarden (ISO20022) för elektroniska bankbetalningar som europeiska banker anpassar sig till. Det finns stora pengar i att automatisera sina betalflöden och hur blir din lokala marknad prioriterad när den globala leverantören väljer mellan USA, Kina, Indien och Norden?

 

Vad kräver den nordiska kulturen i ett affärssystem? 

Men svårast är nog de lokala traditionerna på arbetsmarknaden som genomsyrar vår syn på vårt systemstöd. I Norden är vi vana vid en stor grad av självständighet med ett stort personligt ansvarstagande. Vi tycker om att ge våra medarbetare tillgång till mer funktioner än de behöver för att göra sitt jobb för att ge dem frihet att lösa problem som ligger utanför deras ansvarsområde när situationen kräver.

Vi vill inte jobba med snäva roller där man ser exakt sin egen funktion och jobbar i ett hårt definierat flöde. Vi har ofta små enheter, långa avstånd, breda ansvarsbeskrivningar, hög IT-kompetens. Ett system för vår marknad ger max effektivitet när det är designat för kulturen på vår arbetsmarknad.

Livet blir lite enklare när man väljer ett affärssystem som kan ta en stark position på den lokala marknaden. Även leverantörer av kringtjänster har starka drivkrafter att skapa kopplingar till affärssystemet. Men det innebär framför allt att den lokala marknaden blir viktig för leverantören - ett problem som blir besvärande på din lokala marknad kommer vara ett viktigt problem att lösa för systemleverantören.

Att ditt affärssystem är gjort för den nordiska marknaden är inte det enda som är viktigt. Men det är dumt att chansa när det finns ett bra alternativ byggt för vår marknad - välkommen att läsa mer om Visma.net.

Kontakta skribenten
Johan Kallblad
Johan Kallblad