Kontakt
Josefine Jacobsson
Josefine Jacobsson
kontakta mig

Nyfiken Exsitecare som brinner för företagsekonomi och verksamhetsutveckling.

Bort med människan - in med robotisering och AI?

Frågan som ställs är inte längre om robotar kommer ta över, utan det är snarare när och hur det kommer det att ske. Robotisering och artificiell intelligens (AI) är två begrepp som både faller under samlingsnamnet automatisering.

I en undersökning som publicerades av strategisk forskning år 2014 förutspås det att inom 20 år kommer vartannat jobb vara automatiserat. Automatiseringen förväntas påverka yrkesgrupper så som försäljare, detaljhandel, demonstratörer allra mest. En del i utvecklingen upplever vi själva redan, många av oss har som exempel vant oss vid att scanna våra varor själva för att slippa stå i kön till kassan. Frågan är hur långt det är kvar innan det är en robot som scannar varorna bakom kassan?

Google visade nyligen upp sin senaste AI lösning där en dator ringer och bokar hos en frisörsalong och restaurang. Det går inte att märka att det är en dator som ringer då hela samtalet är så väldigt likt hur en människa talar.

Även ekonomer befinner sig i riskzonen, 50 procent av arbetsuppgifterna för en ekonom förväntas kunna skötas av en dator. De jobb som är lite mer skyddade från automatiseringen är de som kräver kreativitet. Inom yrken såsom ingenjörer och forskare ses automatiseringen snarare som ett komplement till jobbet än att det kommer ta över helt.

Det finns en hel del processer inom en ekonomiavdelning som kan ersättas av digitala lösningar, och även en del som kan automatiseras till stor del. Vad detta innebär är att ekonomer måste förstå den förändring som kommer ske, och hur det bör hanteras på bästa sätt. Viktigt är att ha följande med i tankarna vid kommande års förändringar:

  • ledningsengagemang - ett tydligt stöd från ledningen som visar att de stödjer automatiseringen och vad det innebär
  • kommunikation - en förståelse för vad som kommer och hur det ska mötas
  • resurser - kapacitet att möta framtiden

Idag finns det en del lösningar på marknaden som innebär automatisering och förenkling av arbetsuppgifterna, mindre manuell stansning och på så vis nöjdare och mer stimulerade medarbetare. Det handlar om elektronisk fakturahantering och fakturaskanning, modernare reseräkning och attestering, automatisering och spårbarhet i logistikprocesser, automatiserade elektroniska betalningar och enklare projekthantering.

Var med i automatiseringen redan idag för att försäkra er om att robotarna inte hinner före.

Kontakta skribenten
Josefine Jacobsson
Josefine Jacobsson

Nyfiken Exsitecare som brinner för företagsekonomi och verksamhetsutveckling.