Kontakt
Mats Stegemann
Mats Stegemann
kontakta mig

Dags för nästa generations digitalisering!

I somras var digitalisering verkligen hett på almedalsveckan med rekordmånga seminarier som behandlade ämnet. Att ämnet tar mycket plats under den här veckan borde vara ett tydligt tecken på att digitaliseringen gått från innovation till vardag.

Digitalisering har länge varit begreppet för att göra en digital variant av ett tidigare analogt arbetssätt och det är såklart en bra start. Men det som ofta missas är att digitala plattformar ofta kan möjliggöra helt nya arbetssätt. Att ersätta en tidrapport med ett digitalt dito ger ofta en administrativ lättnad men inte lika ofta en förbättrad upplevelse för användaren som gör själva tidrapporten. Tiden ska fortfarande stansas in på en kund, kopplas till ett särskilt projekt och slutligen få en korrekt tidkod.

Om vi gör en jämförelse med en analog till digital förvandling för oss som konsumenter är kartor mitt favoritexempel.

Det första steget var förstås att kunna göra samma sak i en digital karta som i en analog. Möjlighet att söka efter en plats och sedan ha möjlighet att se denna plats i flera upplösningar. Nu har vi löst digitaliseringen av kartor. Eller?

Platstjänster i kombination med information ger oss med skakigt lokalsinne självförtroendet att sätta oss i bilen och köra mot vilket mål som helst

Idag kan vi bl.a.navigera från platsen du befinner dig på till vart som helst med hjälp av benen, bilen eller kollektivt och få en realistisk tidsuppskattning på köpet. Behöver du tanka bilen eller är hungrig så finns informationen aldrig mer än några klick bort. Om du parkerar bilen så noterar telefonen det och märker ut platsen där du parkerade trots att du inte ens bad om det. Platstjänster i kombination med information ger oss med skakigt lokalsinne självförtroendet att sätta oss i bilen och köra mot vilket mål som helst.

Våra verksamhetsapplikationer ligger långt efter idag men tekniken finns tillgänglig för att göra samma resa som gjorts på konsumentsidan. Det är dags att se möjligheterna som i grunden kan förändra sättet vi arbetar på.

Du som imorgon ska tidredovisa mot ett projekt kan istället för att skriva kund, projekt och tidkod, få ett förslag baserat på din resväg till jobbet, nuvarande plats och tidigare beteende. Tänk dig att systemet automatiskt gör ett förslag som innehåller resan till kund, tiden på arbetsplatsen (minus lunchen såklart) och resan hem inkl. kund, projektnummer och tidkoder. Allt du som användare behöver göra är att bekräfta att allt stämmer.

before_after

 

Då har vi digitaliserat ett arbetssätt och inte ett papper!

Läs mer om vårt arbete med skräddarsydda verksamhetsapplikationer här

Kontakta skribenten
Mats Stegemann
Mats Stegemann