Kontakt
Josefine Jacobsson
Josefine Jacobsson
kontakta mig

Nyfiken Exsitecare som brinner för företagsekonomi och verksamhetsutveckling.

Från ERP-system till smartphone-apps -hur IT påverkar ekonomichefens roll

En ekonomichef som ansvarar för ett företags finansiella delar räcker inte längre till, idag förväntas det mer. En CFO måste även driva på förändringar inom företaget samt vara med och påverka ett företags strategiska riktning. Rollen CFO blir mer och mer lik övriga C-nivåer, en förändring som till stor del sker på grund av dagens teknologiska utveckling.

För 10 år sedan fanns inte iPaden, Google Chrome, Snapchat, Spotify, Instagram, Kickstarter, 4G, Über, Bitcoin, Whatsapp, Slack - listan kan göras lång. Många av dessa är produkter eller tjänster vi idag tar för givet eller kanske till och med nyttjar dagligen. Att tekniken går fort framåt och påverkar vår vardag är en självklarhet, men hur påverkar det egentligen en ekonomichef?

Vad behöver du för att vara en modern ekonomichef?

En modern ekonomichef har en tydlig vision för framtidens ekonomiavdelning, samt har resurser och förberedelse på plats för att hantera kommande förändringar. Idag använder sig en modern ekonomichef sannolikt sig av molnbaserade lösningar, automatisering, business intelligence och eventuellt ett lagerhanteringssystem. Hen använder kanske mobilen eller paddan för att tidrapportera. Men många är inte här ännu.

ERP-system idag

Ett ERP-system (enterprise resource planning system), på svenska översatt till affärssystem har i syfte att strömlinjeforma processer och information inom företaget. I ett affärssystem presenteras data i realtid och göra att man väldigt enkelt kan identifiera potentiella problem, och identifiera förbättringsområden. För bara ett par år sedan var många tveksamma till affärssystem i molnet, säkerheten och ägandeskapet ifrågasattes. Idag däremot ser vi en framtid där molnbaserade system kommer vara normen. Ett effektivt affärssystem, anpassat till verksamheten som kan leverera maximal nytta kommer vara en strategisk komparativ fördel för företag. En ekonomichef kommer därför behöva hålla uppsyn över olika ERP-lösningar, och förstå hur och vilka som bör användas. I en tid av ständig förändring kommer det krävas att man som ekonomichef ständigt är uppdaterad över de senaste lösningarna, då det i sin tur påverkar företagets position i stort.

Ekonomichefen och appar

Den första iphonen släpptes 2007, och Android kom till världen 2008. Smartphone-appar har därför endast funnits i lite drygt 10 år. Swish kom 2012, en betalningslösning som idag har över 6 miljoner användare. Izettle kom även den 2012. Mobilt BankID som används inom flertalet olika appar och hemsidor lanserades 2010, och för bara någon månad sedan släpptes funktionen där mobilt BankID kopplats ihop med Apples teknik för ansiktsigenkänning. För en ekonomichef gäller det att förstå hur nya betalningslösningar kan kopplas ihop till verksamheten då det blir en del av företagets strategiska riktning.

De senaste 10 åren av IT-lösningar har medfört stora förändringar för ekonomichefens roll, kan framtidens teknologi komma att eliminera tjänsten helt?

Kontakta skribenten
Josefine Jacobsson
Josefine Jacobsson

Nyfiken Exsitecare som brinner för företagsekonomi och verksamhetsutveckling.