Stefan Nikolic
Stefan Nikolic
kontakta mig

När jag växte upp älskade jag att bygga med Lego. Idag känner jag samma för att bygga saker för webben. Extra stark inom Angular (>=2), ASP.NET, ReactiveX, C#, CSS, HTML5, JavaScript, SQL.

Min resa från Manchester United till Exsitec

2006 träffade jag Sir Alex Ferguson som välkomnade mig när jag kom till min provspelningsperiod i Manchester United. Nu, 12 år senare sitter jag på Exsitec och utvecklar spännande webbapplikationer till våra kunder och det är lika roligt!  I det här inlägget tänkte jag berätta lite mer om min väg till där jag är idag.


För att vara ärlig, från början så var jag inte direkt intresserad av teknik. När jag var yngre var pc-spel och surfa på nätet det närmaste jag kom teknik. Mitt liv kretsade, kanske tvärtom, kring fotboll. Fotbollen var inte bara ett intresse utan det var min heltidssysselsättning. Under mina 10 år inom fotbollen var jag både semi-proffs och proffs och var på god väg att bli en känd fotbollsmålvakt.

När dröm blev till verklighet

Det var 2006 och jag var en 20 år gammal fotbollsmålvakt som spelade för ett inte så stort och känt lag i Serbien, där jag ursprunglig kommer ifrån. Att få höra många olika löften av fotbollsagenter var något vardagligt. De brukade lova spelare kontrakt eller en provspelningsperiod för ett bra lag utomlands. Man fick höra detta minst 15 gånger per år, men det var bara 1 av alla 15 löften som faktiskt infriades. Jag var redan trött på sådana löften och när min agent sade till mig att någon annan agent tittat på mig under några matcher och att jag snart kommer att få inbjudan från ett bra lag trodde jag aldrig att det skulle besannas. Men den här gången var det faktiskt sant och det var inte heller vilket lag som helst, det var en av världens största fotbollslag: Manchester United. Jag hade faktiskt fått en skriftlig inbjudan av dem, och jag var helt chockad!


Perioden i Manchester var underbar, jag levde min dröm då. Att ha äran att träffa och träna med de stora fotbollsnamnen såsom Sir Alex Ferguson, Cristiano Ronaldo, Ryan Giggs osv. Detta var något som jag bara hade kunnat drömma om. Många gånger ville jag bara ta kameran ur min ficka och fråga spelarna om jag fick ta ett kort med dem, men det vågade jag aldrig. De kommer att se mig som en turist och inte som en spelare tänkte jag. Nu i efterhand känner jag dock att jag borde gjort det. Även om de var snälla mot mig kunde jag inte vara mitt “normala” jag och känna mig avslappnad bland dem, som jag gjorde med de andra mindre kända spelarna från deras B-lag. En av dem mindre kända spelarna som jag snackade med en del kände jag igen på TV ett par år senare. Det var ingen annan än Gerard Piqué, idag spelare i Barcelona och spanska landslaget.


Det var tillfälligheter som avgjorde att jag inte skrev på ett proffskontrakt där. De tillfälligheterna och en senare skada avgjorde att jag fortsatte min resa åt andra håll, mot Sverige, där jag 3 år efter min tid i Manchester spelade fotboll på lite lägre nivå.

Från en målvakt till en konsult

Efter att ha spelat fotboll på lägre nivåer några år upptäckte jag att varje lag jag spelade i använde någon form av digitalt verktyg där vi spelare bl.a. kunde ha interna kommunikationer, kolla på våra profiler, se statistik, matchinfo osv. Jag tyckte att det var ett spännande verktyg och att det är något som definitivt saknades i mitt hemland. Att erbjuda gratis webbsystem med spännande funktioner till alla idrottslag tyckte jag var en bra idé som fick mig att forska vidare kring startups och webbsystem. Detta resulterade i att jag, några dagar senare, sprang till en bank, tog ett snabbt lån, hittade freelancer-utvecklare och startade mitt eget startup. Det var början på en helt ny resa för mig, det kändes som jag upptäckte en helt ny värld.


Under projektets gång var jag mer och mer nyfiken på allting som var kopplat till projektet. Jag ställde massor av frågor till utvecklarna varje dag och forskade vidare om varje svar som jag fick. Under resan lärde jag mig hur processen ser ut när man driver en idé till verklighet och jag tog med mig en stor erfarenhet därifrån. Denna resa fick mig att utan någon tveksamhet bestämma mig för att plugga systemutveckling. Jag hade en klar bild av vad jag skulle jobba med efter studierna, och det var inte programmering. Jag hade en fördom att det är både jobbigt och tråkigt. Under studierna upptäckte jag att programmering var en av de roligaste delarna och att jag tycker om hela processen med att bygga programvara, från planering till slutleverans. Att vara med i en sådan process väcker samma känslor som när jag var barn och planerade och sen byggde något kul med Lego. Jag hittade faktiskt min nya passion!

Drömjobb redan efter första försöket


Att söka sitt första jobb efter studier är inte alltid lätt, speciellt om man inte vet vad man vill. Att ta reda på vad man vill är ett måste innan man börja söka jobb. Jag hade turen att jag tydligt visste vad jag vill jobba med och om jag hade beskrivit mitt drömjobb då skulle jag säga att det är ett jobb där man:

  • bygger webbapplikationer från scratch.
  • jobbar med olika projekt hela tiden.
  • jobba med alla delar av utvecklingsprocess.
  • arbetar med modern webbteknik.
  • jobbar inhouse.
  • har goda utvecklingsmöjligheter och innovativt tänkande.
  • har stark företagskultur.

Vilken tur jag hade att jag skulle få precis ett sådant jobb hos en av Sveriges bästa arbetsgivare redan i mitt första försök. Jag blev en av 19 traineer i Exsitecs traineeprogram 2017. För att vara ärlig, när jag fick erbjudandet från Exsitec visste jag inte alls vad ordet “trainee” betydde. Jag tackade ja med en liten dos osäkerhet om traineeprogram var rätt val för mig eller inte. Men så fort jag började med programmet insåg att jag hade tagit det bästa beslutet. Genom att vara trainee inom digitalisering fick jag på ett säkert och lugnt sätt en bra grund och lärde mig alla företagets områden. Utan någon press, med hjälp av duktiga mentorer fick vi lära oss de tekniker vi jobbar med, driva egna projekt, jobba med UX, ha kundkontakt men även jobba med övriga projekt precis som andra vanliga konsulter.


Nu, ett år efter traineeprogrammet startade känner jag samma glädje och entusiasm som jag hade i början. Roliga arbetsuppgifter, härliga kollegor och en stark företagskultur gör att en månad känns som en vecka. Även om vi har roligt på jobbet har vi också det efter jobbet med en massa olika aktiviteter. Tidigare utgjorde fotbollen en stor del av mitt liv och var det jag brann för, men idag kan jag inte säga att jag saknar den. Den gav mig möjligheterna och förutsättningarna att bli den jag är idag, och jag kommer alltid bära det med mig. Men dagar då jag börjar tänka på fotbollen lite extra så vet jag att det finns en pokal att vinna på Exsitecs FIFA-kvällar.

Kontakta skribenten
Stefan Nikolic
Stefan Nikolic

När jag växte upp älskade jag att bygga med Lego. Idag känner jag samma för att bygga saker för webben. Extra stark inom Angular (>=2), ASP.NET, ReactiveX, C#, CSS, HTML5, JavaScript, SQL.