Johan Kallblad
Johan Kallblad
kontakta mig

Några tankar om året som gick

Jag vill tacka alla våra kunder och våra samarbetspartners för året som gått och skriva ned några tankar om året som gick från Exsitecs perspektiv.

Det har varit ett hektiskt år men jag har planerat att sitta någon dag mellan jul och nyår och göra lite "data discovery" kring vår egen verksamhet och få lite nya insikter. Som jag skrev i ett annat blogginlägg om våra egna IT-sytem så är vårt beslutsstöd i Qlik det allra viktigaste verktyget ur ett ledningsperspektiv men för att få fullt värde krävs att man lägger tid och inte bara analyserar verksamheten ur ett ekonomiskt perspektiv.

Här är i alla mina top-of-mind för detta händelserika år då vi växt vår konsultverksamhet med ungefär 25 procent, fått nya huvudägare i Standout Capital, förvärvat en branschkollega i Uppsala och välkomnat fler än 50 nya kunder.

Tre bra saker

  • Vi fortsätter få förtroendet att implementera nya affärssystem hos våra kunder och både traditionella Visma Business och nya Visma.net är konkurrenskraftiga. Vi brukade säga att vi är glada om vi når 20 nya projekt per år men vi har fått fler än tio nya bara det senaste kvartalet. Vårt interna mail "segertåget" som vi skickar ut som intern information vid nya implementationer och andra större affärer är uppe på nummer 46 för året och jag tror 50 inte är helt utom räckhåll. En större affär i veckan så kommer vi må bra som företag.
  • Detta var året för oss då mer än hälften av våra programvaruintäkter kom från SaaS-leveranser, alltså programvaror med "pay as you use"-modell istället för traditionell licens. Det kanske låter som vi är eftersläntrare här, men tänk på att ganska mycket av vår verksamhet handlar om att förvalta tidigare gjorda projekt och en fem år gammal installation som stödjer verksamheten bra kommer inte bytas ut bara för att leverantören byter modell. Totalt under året var 55% av programvaruintäkterna återkommande där MediusFlow stod för största ökningen.
  • Vårt stora traineeprogram är en av de mest imponerande kraftsamlingarna vi gjort som företag och jag är igen imponerad över kvaliteten på de personer som väljer Exsitec som första eller andra arbetsgivare efter avslutade studier. Hela 19 personer tog vi emot denna hösten. Rykten om försämrad kvalitet på högre utbildning i Sverige ser i alla fall jag inga belägg för i mina interaktioner med nyexaminerade, tvärtom skulle jag säga att de är bättre nu än för tio år sedan och mycket mer redo för arbetslivet än när jag själv tog examen för 20 år sedan. Tidningen Civilekonomen gjorde ett stort reportage om vårt traineeprogram vilket var ett kul kvitto på att vi gör något bra.

En sak jag vill att vi gör bättre

  • Att implementera nya verksamhetssystem kommer alltid vara svårt eftersom det kräver ändrat arbetssätt och kväver tillvänjning av nya verktyg. Men en sak som jag verkligen vill kraftsamla kring att lyfta är kommunikationen i våra projekt och specifikt i projektledningen. Det är för vanligt att vi har kommunicerat för en kund att vi håller t.ex. leveranstid eller budget ganska långt in i projektet, men på slutet händer saker som vi borde kunna identifierat tidigare som påverkar projektet kraftigt och vi är för långsamma att kommunicera detta till kunden. Vi ska försöka rannsaka oss själva ordentligt kring kommunikation hela vägen i den gemensamma resan - från kommunikation kring förväntningarna, genomförande, uppföljning, utvärdering. Att problem uppstår för att något verkligen är svårt går nog inte att undvika, men att snubbla på dålig kommunikation är onödigt.

Hoppas ni alla får en riktigt fin jul och nyårsfirande och att året som kommer blir minst lika belönande och utvecklande som det som varit.

Kontakta skribenten
Johan Kallblad
Johan Kallblad