Kontakt
Rasmus Toivonen
Rasmus Toivonen
kontakta mig

Qonnections 2017 - Qlik Sense, nyheter och framtiden för Business Intelligence

Exsitec rapporterar från BI-eventet Qonnections

Exsitec är på Qonnections i Orlando, Florida i USA. Qonnections är Qliks årliga partner- och kundevent där de presenterar sina senaste nyheter, förhandsvisningar på kommande produkter och funktionalitet samt inspiration på lösningar inom beslutsstöds- och Business Intelligence-området. I år, 2017, fortsätter Qlik Sense, Cloud och molnet vara viktigt samt kartfunktionalitet och integrationsmöjligheter för att möjliggöra avancerade analyser.

Qlik Sense

Förra årets Qonnections var det mycket fokus på att Qlik Sense bygger på teknik som är mer framtidssäker, klarar av mer med hjälp av API:er och webbteknologi samt att de stora utvecklingsinvesteringarna görs i Qlik Sense. 

I år visar Qlik på att vad de investeringarna möjliggjort och kommer att möjliggöra framåt. De talar om ”Cloud first” för backend, om API:er och integrationer, om att kombinera människans intuition med Machine Learning och Artificiell intelligens. Dessutom visar de smakbitar på vad som komma skall i form av föreslagna och av systemet skapade nyckeltal och visualiseringar som borde vara intressanta baserade endast på den data som laddats in. Man använder alltså avancerade algoritmer för att underlätta för användaren.

Dessutom kan Qlik Sense inom kort själv ge förslag på intressanta samband som hör ihop med det man vill analysera – om det så är vilka samband som hör ihop med vilka som överlevde Titanic-olyckan eller vilka samband som genererar mest lönsamhet till ett handelsföretag.

Molnet – Pure Cloud och/eller Hybrid Cloud

Qlik säger själva att molnet är framtiden. Dock inte hur fort som helst. Nya investeringar görs eller har intentionen att göras i moln hos ca 50 % av de som tänkt köpa IT-verktyg. Däremot har många kunder investeringar i IT-system eller till och med BI-system som ligger On-Premise. Därför kommer On-Premise att finnas kvar till stor del länge. Enligt gartner ligger ca 21 % av IT-system i molnet, om fem år kommer ca 35 % ligga i molnet. Det går alltså fort, men inte hur fort som helst.

Qlik satsar därför på en Hybrid Cloud-strategi som klarar av att läsa data från och leverera insikter i både molnet och On-Premise. Tack vare att backend är förberett för molnet klarar man av att sätta upp lösningar effektivt i såväl moln som On-Premise. Många gånger båda samtidigt och i kombination för ett och samma företag.

Dataladdning - förbättringar för användare och utvecklare

Qlik Sense kommer också fortsätta att uppdateras och ge möjligheter att förbereda data på egen hand. Vi har sätt kraftfulla uppdateringar med detta tidigare. De flesta som har Qlik Sense har redan mycket av dessa möjligheterna. Detta kommer att bli ännu bättre. Allt för att man som användare ska klara av att själv kunna göra både ändringar och lägga till data. Som vi talat om så många gånger tidigare: Enkelt för användaren, komplext i bakgrunden.

Integrationer och avancerade analyser

Ytterligare ett fokus som vi varit glada över och som Qlik tryckt på med Qlik Sense är att det är byggt kring API:er – både vad gäller den interna kommunikationen mellan Qlik Sense:s frontend och backend, men också för att kunna skapa extensions eller utnyttja datamodeller och visualiseringar genom kreativ webbutveckling.

Dessutom lanseras integrationsmöjligheter med bland annat R och Python. Detta för att kunna erbjuda riktigt avancerade analysmöjligheter genom att använda tredjepartsverktyg för att hjälpa till att göra prediktiva analyser och statistiska analyser.

Kompetenta kartvisualiseringar med GeoAnalytics

Den sista stora nyheten för detta inlägg gäller kartvisualiseringar via Qliks nya erbjudande Qlik GeoAnalytics. För att erbjuda den bästa kartupplevelsen förvärvade Qlik för ca 6 månader sedan Idevio som var en Teknikpartner till Qlik. Idevio var en av de starkaste aktörerna för kartvisualiseringarna på marknaden. Vi på Exsitec har varit Idevio-partners sedan flera år tillbaka och ser fram emot att se hur kartfunktionaliteten kommer att utvecklas ännu snabbare med hjälp av Qliks investeringar.

Sammafattning av Qliks partner- och kundevent Qonnections

Summerat kan vi säga att Qlik verkligen visar framfötterna på årets Qonnections med sina investeringar runt Qlik Sense – både vad gäller tekniken på baksidan och upplevelsen för användaren. Kontakta gärna oss om du är nyfiken på mer av vad vi sett och hört under våra dagar i USA.

Intresserad och vill prova Qlik Sense?

Har du ännu inte provat Qlik Sense? Läs mer om verktyget och ladda hem Qlik Sense gratis här. (det är ingen trial-version utan så gott som full funktionalitet till din dator)

Kontakta skribenten
Rasmus Toivonen
Rasmus Toivonen