Kontakt
Rasmus Toivonen
Rasmus Toivonen
kontakta mig

Självkörande bilar och självkörande affärssystem

På Exsitec bevakar vi hela tiden trender och nya teknologier. Vi får inspiration och idéer från flera håll - våra kunder, programvaruleverantörer och partnerskap, media och av vårt egna starka intresse för det vi sysslar med om dagarna. Jag tror vi alla (ja, jag tror faktiskt att vi inte behöver avgränsa någon som läser detta) har funderingar kring det här med

  • Automation
  • Robotisering
  • Artificiell intelligens
  • Maskininlärning (eng: machine learning)

Framförallt försöker vi nog alla förstå och vara smarta i hur det kan påverka våran framtid. Både sin absolut egna framtiden och för den roll man har, men också för den verksamhet och bransch man lägger stora delar av sin tid i och därmed är investerad i.

En stor del av oss på Exsitec är idag, 2017-09-29, på vår partner Visma’s partnerevent Touchpoint. Även här har vi fått ta del av många framtidsspaningar och faktiska branschsiffror som pekar på att det går både fort och långsamt kring förändringar som dessa nya tekniska möjligheter möjliggör. Det finns också intressanta kopplingar med AI-teknik till andra områden som exempelvis Ericssons blogginlogg om utmaningar vad gäller självkörande bilar och denna Wikipedia-artikel om hur den bästa schackspelaren är en kombination av mänsklig kontroll och situationserfarenhet samt datorernas beräkningskraft (vi vet ju många att en ensam dator slog ensam mänsklig schackspelare för många, många år sen).

Bilar, schack och IT-lösningar som stöttar verksamheten

Det skiljer sig kanske inte så mycket på dessa områden mellan hur någon som vill prestera väl i sin roll bör se på automation och artificiell intelligens. Precis lika lite som vi helt vågar, just nu i alla fall, lita på att en algoritm i kombination med hög beräkningskraft och flertalet sensorer ska få ansvara för mitt och andras liv när jag sitter i en bil som far fram i 110 km/h. Precis lika lite ska vi kanske helt lita på att ett affärssystem eller ett ekonomisystem ska få helt sköta sig sig självt och ens verksamhet. Tänk om det går riktigt snett.

Automation och AI - Hur ska man våga och hur ska man komma framåt?

Precis som Tesla gör med sin autopilot för elbilarna, precis så är nog en vettig väg framåt. Vad gör de då? Jo, de börjar smått. De slår på sensorerna i bilarna som bevakar hur man kör, hur omvärlden beter sig och med det lär sig systemet och blir smartare med tiden. Vad händer hos människan som sitter i den bilen och så smått testar autopiloten? Jo, denne lär sig också hur autopiloten fungerar, vad systemet gör bättre än en själv och vad man själv, med den personliga och mänskliga erfarenhet man byggt upp, faktiskt inte kan eller bör lämna ifrån sig i ansvar och kontroll till det självkörande systemet.

Citat från Teslas blogginlägg om sin autopilot (länk):
"Teslas autopilot gör att föraren slipper de tristaste och mest potentiellt farliga aspekterna av vägtrafiken. Vi bygger upp autopilotfunktionen för att du ska känna dig tryggare bakom ratten och vara säkrare på vägen, och för att göra landsvägskörning roligare. " 

Precis såhär kanske man bör tänka vad gäller sin eget utvärderande och sätt att komma igång med automatiserande verktyg, affärsstöd och lösningar. Vi på Exsitec brukar ofta resonera såhär när vi klurar på vad vi ska göra med vår framtidsanda och den drivkraft vi har hos vår personal: Vad skulle vi bli nervösa av om någon konkurrent eller ny aktör gjorde?

Vad skulle du och er verksamhet bli nervös över?

Kontakta skribenten
Rasmus Toivonen
Rasmus Toivonen