Axel Endoff
Axel Endoff
kontakta mig

Syftet med ett traineeprogram

Syftet med ett traineeprogram

När jag, Axel, blev ombedd att skriva några ord om hur det känns att numera vara konsult (traineeprogrammet avslutades i mitten av februari - yay!) så fick jag en idé.

Eller snarare - jag hade en tes som jag ville sätta på prov.

Så strax därefter ringde jag upp mina tretton (fd. trainee-)kollegor, en åt gången. Detta i sig är inget litet åstadkommande, upptagna som alla är med projekt hit och kunder dit. I mitt samtal med dessa härliga människor smög jag in en oskyldig liten fråga: “Hur känns det att ha lämnat traineeprogrammet bakom dig och numera officiellt kunna titulera dig som konsult?” (Observera att frågan kan ha uttryckts på varierande vis, vilket säkerligen kan ha sänkt validiteten och reliabiliteten på denna annars högst akademiska studie - men ha gärna lite överseende).

Resultatet var slående:
“Det känns ju inte så speciellt på sitt sätt”.
“För min del var det inget superskarpt skifte”.
“Steget var inte så stort”.

Det visade sig att i princip alla mina fd. traineekollegor delade min uppfattning och därmed även bekräftade min tes, nämligen att det finns faktiskt väldigt få saker som skiljer traineeprogrammets sista månad(er) mot den första tiden som konsult.

Och det är väl exakt det som ett traineeprogram ska syfta till att göra - forma nyanställda så att de sömlöst kan axla sin framtida yrkesroll. Självfallet har vi fd. traineer fortfarande mängder av frågor som vi ställer till mer erfarna kollegor. Vi tar fortfarande stöttning av mentorer och konsulterar Exsitecs affärsansvariga i hur särskilda kundrelationer bör hanteras. Inte minst håller vi fortfarande kontakten med varandra och drar nytta av det band som har skapats oss fd. traineer emellan.

Men vi gör det på våra egna ben. Vi leder projekt, vi har löpande kontakt med kunder, vi håller i utbildningar, vi går på branschdagar, vi tillvinner spetskompetens, vi löser problem, vi utmanar kollegor. Vi utvecklas.

Tanken av att utföra allt detta vid traineeprogrammets begynnelse hade lämnat mig lätt illamående, men idag sker det av bara farten. Det är en härlig känsla att äntligen - på riktigt - kunna känna sig bidragande i att göra vardagen enklare, och roligare, för våra kunder.

traineer2016

 

Kontakta skribenten

Axel Endoff
Axel Endoff