Exsitecs traineer
Exsitecs traineer
kontakta mig

Trainee inom digitalisering på Exsitec – vad innebär det egentligen?

Trainee inom digitalisering på Exsitec – vad innebär det egentligen?

Vad innebär digitalisering? Det kan vara en bra start på inlägget. Detta luddiga begrepp har hörts allt mer ofta de senaste åren, med rubriker som “Digitalisera eller dö” och ofta tillsammans med med ännu luddigare begrepp som digitisering, digifiering, och digital transformation. På Exsitec har vi valt att kalla ett av våra affärsområden för just digitalisering, trots svårigheterna kring att definiera begreppet. I och med att jag precis avslutat min tid som trainee inom detta område tänkte jag försöka konkretisera vad den här tiden inneburit för mig, och förhoppningsvis göra det lite klarare vad digitalisering åtminstone kan vara.

Detta blir ett inlägg som utgår mycket från min vardag i digitaliseringsområdet. Inför detta inlägg gick jag också runt och löst frågade mina kollegor vad vi egentligen sysslar med på Digitalisering här på Exsitec. Denna högst ovetenskapliga undersökning kan sammanfattas med uttrycket “skräddarsydda webbapplikationer för att skapa en enklare vardag för våra kunder”. Jaha, blev vi något klokare nu? Nja, lite kanske, men speciellt konkreta blev vi inte.

Möjliga rollbeskrivningar för en trainee och konsult inom digitalisering

När man hör denna beskrivning om att vi bygger webbapplikationer kan det vara lätt att tro att vi sitter och kodar hela dagarna. Vissa dagar är det absolut så, men det är långt ifrån hela sanningen. Skulle jag beskriva min roll den senaste arbetsveckan skulle definitivt programmerare eller utvecklare vara ett av orden, men inte det enda. Jag skulle också kunna kalla mig verksamhetskonsult, business analyst, affärsutvecklare, projektledare, business adviser, och psykolog.

I grund och botten bygger dock allting vi gör på att förstå en verksamhet – att ha ett helikopterperspektiv och förstå de strategiska mål och behov som finns samtidigt som du sakta men säkert måste tratta ned detta till detaljerade processer för en slutanvändare. Du måste förstå undantag, fallgropar och utmaningar och inse hur Exsitec kan hjälpa med detta. I många lägen handlar det om att vara detektiv, du måste lägga pusslet som är kundens verksamhet.

Tillbaka till det här med digitalisering – vad är det?

Ibland hävdas det att den bästa digitaliseringen är den som inte syns. Allt blir bara smidigare och enklare utan att man märker det. Detta stämmer i mångt och mycket, men faktum är att det finns anställda i företag som måste arbeta i system. Allting kan inte automatiseras idag och det finns även en fråga om det bör det. Hur möter vi dessa människor, hur får vi deras vardag att bli enklare? Roligare?

Det är här jag anser Exsitec och digitaliseringsområdet kommer in. Vi tar begränsade system och gör de lättillgängliga, användarvänliga, och kanske till och med roliga att arbeta med. Det finns alltid en risk att man digitaliserar för digitaliserandets skull – speciellt här i Norden. I slutändan bygger vi saker för slutanvändarna och även om det många gånger är häftiga grejer är inte målet att det ska vara det. Digitalisering handlar egentligen inte om teknik – det handlar om hur du skapar värde och konkurrensfördelar genom teknik.

Trainee inom digitalisering på Exsitec – förväntningar och personlig utveckling

Vad förväntas av dig som trainee inom digitalisering? Egentligen ingenting.. Du kommer att ha möjlighet att lära dig precis allt som krävs. Att kunna de senaste programmeringsramverken är förvisso alltid bra, men vad betyder det utan engagemang och nyfikenhet? Du kommer ställas inför utmaningar som inte bara handlar om att lösa problem i kod, du kommer också behöva lösa problem i hela verksamheter.

Så, för att knyta ihop den här säcken i form av blogginlägg:

  • Vad har jag fått göra under mitt halvår som digitaliseringstrainee? Ingen vecka har varit den andra lik.
  • Självklart har det varit en hel del utbildning inom programmering och andra tekniklösningar. Hela veckor där vi djupdykt i olika tekniker och ramverk, så som Angular2, ASP.NET Core, JavaScript, och SQL.
  • Detta har varierats med utbildningar inom konsultmannaskap, värdegrundsövningar, säljcase, ledarskapsutbildningar, personlighetstest, och mycket, mycket mer. Allt detta kompletteras med att du successivt får jobba mer och mer mot riktiga kunder.

I slutändan är det svårt att rättvist beskriva tiden som trainee på Exsitec. Faktum är att min upplevelse på många plan skiljer sig gentemot mina kollegors. Hur ditt halvår kommer se ut ligger i slutändan mycket i dina egna händer och ditt egna engagemang. Du har möjlighet att prova på det du tycker är intressant. Det finns ingen färdig mall – inget rätt och fel. Målet är att du ska hitta något du känner engagemang för – något du tycker är roligt. Precis som jag gjort.

Kontakta skribenten

Exsitecs traineer
Exsitecs traineer