Omed Saeid
Omed Saeid
kontakta mig

076 710 10 55

Vad händer när halva Sverige växt upp med datorer och smartphones?

Redan 2020* sägs det halva Sveriges arbetsstyrka kommer bestå av generation Y & Z, det finns olika definitioner i olika källor, men omfattar i regel personer födda mellan 1980-2010. Mobiltelefoni, persondatorer och internet utmärkte generation Y. För generation Z, som anses vara äkta digitala infödingar, var det smartphones, trådlöst internet och sociala medier.

Detta är anmärkningsvärt av flera anledningar; uppkopplingen, mobiliteten och möjligheter till gränsöverskridande samarbeten är en självklarhet i vår vardag idag. Vi alla strävar på ett eller annat vis efter att effektivisera vår privata vardag i så stor utsträckning som möjligt i syfte att frigöra tid till andra värdeskapande aktiviteter. Men när det kommer till arbetslivet verkar acceptansen av tråkiga, föråldrade system med gamla gränssnitt vara betydligt högre än i våra privatliv, varför? Idag ställer vi inte samma krav på digitalisering i arbetslivet, varför? Och vad innebär digitalisering egentligen? Digitalisering är inte IT-lösningen i sig, utan det handlar om att använda teknik i syfte att eliminera manuella arbetsuppgifter och effektivisera genom tekniken. Här ligger generation Y och Z i absoluta framkant eftersom det alltid har varit en naturlig del av deras vardag.

I norden är det trots allt dyrt att anställa personal, så varför nöjer människor sig med en lägre grad av digitalisering i arbetslivet än vad de gör hemma? Varför är de så “okej” med att lägga mer tid än nödvändigt på tråkiga monotona arbetsuppgifter? Varför ställs det inte större krav än vad det gör på moderna IT-system? Landskapet skiftar och det skiftar snabbt. Inom två år är över halva Sveriges arbetsstyrka personer som kommer ställa (och redan ställer) helt andra krav än vad arbetsgivare kanske är vana vid idag.

Min poäng är enkel: Halka inte efter! Se över era system idag och titta på vad konkurrenten har. Eller ännu bättre: Fundera på vad du skulle bli stressad över om en konkurrent gjorde - och börja göra just det. För helt plötsligt kommer utmaningen med att locka nya talanger bli betydligt svårare än vad arbetsgivare kanske är vana vid idag, på samma sätt kommer det bli svårare att behålla bra kompetens. Personligen tror jag att den utvecklingskurvan inte är linjär, snarare exponentiell. När mer än halva Sveriges arbetsstyrka börjar ställa krav moderna IT-system/miljöer, varför ska de nöja sig med något sämre när konkurrenten redan anpassat sig till de nya förutsättningarna på arbetsmarknaden?

Visma såg detta tidigt och har lagt stort fokus på Visma.net, som generation Y själv kan jag inte annat än ta av mig hatten för vad i min mening är marknadens modernaste molnbaserade affärssystem. Kom ihåg, att idag är det inte är den stora fisken som äter den lilla, utan den snabba som äter den långsamma.

Börja resonera i er organisation

Vill du veta mer om Visma.net och vad det kan innebära för din organisation? Ta kontakt med mig så berättar jag mer, även fast det kanske inte är aktuellt för er just nu skadar det inte att vara lite proaktiv och börja läsa på lite sig om vad Visma.net skulle kunna innebära för er

Omed SaeidAffärsutvecklare
0767-101055


*http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-megatrends-report-2015/$FILE/ey-megatrends-report-2015.pdf

Kontakta skribenten
Omed Saeid
Omed Saeid

076 710 10 55