Träffa Exsitecaren

MÄRTA SÄFSTRÖM

"Jag vill göra ett lika bra jobb på planen som på jobbet"

Namnlös design (17)

Märta Säfström

Som femåring började hon spela med kompisar och sedan den dagen var saken avgjord. Märta kombinerade sina studier med fotboll, från fotbollsprofil på högstadiet till fotbollsgymnasium. 

Som sjuttonåring började hon spela i en elitklubb i Uppsala och fortsatte karriären upp i allsvenskan samtidigt som hon studerade systemvetenskap på Uppsala universitet. 

- Det är ett val man gör, klart jag missar en del saker. Men så länge jag fyller min tid med saker jag tycker är roliga så är allting värt det! 

 

891517_750304568350447_2110202024_n

Hur lyckas man kombinera en fotbollskarriär med träningar 6 dagar i veckan med ett heltidsjobb?

Det är inte en självklar kombination men när Märta bad sin chef om stöd var svaret givet. 

- För min chef var det helt självklart och sa direkt 'säg bara till hur mycket du behöver gå ner i tid, det löser vi!' Vilket var väldigt skönt för min del då jag är högpresterande i allt jag gör och vill lika väl göra ett bra jobb på jobbet som på planen, berättar Märta som arbetar som utvecklare inom CRM på Exsitec. 

44781509_472071186534514_7639117476606711067_n

Genom en tidigare lagkompis kom Märta först i kontakt med Exsitec och den företagskultur som gjort företaget känt. 

Lagkompisen berättade om hur hon kunde hålla på med fotbollen i kombination med sitt jobb. Ytterligare en vän till Märta jobbade på Exsitec och tipsade om hur traineeprogrammet är ett bra steg in i arbetslivet efter studierna. 

Märta sökte till traineeprogrammet innan studierna var avslutade och kom in. När det var dags att börja jobba till hösten flyttade hon till Stockholm och började spela för Brommapojkarna. 

- Exsitec är så flexibla med att man kan jobba var som helst ifrån. Ett exempel var när jag för några månader sen hade bortamatch, då kunde jag jobba på bussen hela vägen till matchen. Detta har jag förstått inte är självklart hos alla arbetsgivare. 

Namnlös design (18)
Jag jobbade på bussen på väg till bortamatch.
Märta Säfström    |    Konsult CRM - Applikation och integrationsutveckling
White-Gray
Namnlös design (20)

Kan du känna att de egenskaperna du har på plan kan du dra nytta av i ditt arbetsliv?

- Det kan nog märkas att jag inte är rädd för att ställa frågor, eller ta för mig på ett sätt utan att ta över. Viktigt för mig att alla ska få höras och synas, vilket är väldigt viktigt i ett lag. Också att alla är olika och att alla behöver olika bemötande. Det kommer ganska naturligt för mig att vara på det sättet helt enkelt. Klyschigt - jag spelar fotboll och är en riktig lagspelare. Men några uppoffringar får man ändå räkna med. Som spelare i allsvenskan förväntas man träna sex gånger i veckan utöver matcher. Det krävs både disciplin och ork. 

- Det som är svårast att känna att jag räcker till på alla plan. Jag är en person som vill prestera bra i allt jag gör. När jag är på jobbet fokuserar jag helt på det, på träningen är det fullt fokus där och sen att vara helt fokuserad på att vara hemma. Det är en svårt balans. Det är en utmaning, men att gå ned i tid har hjälpt mig mycket med det. Sedan att jag tycker att alla delar är superroliga är också en bidragande faktor till att allting går ihop. Annars hade det varit svårare. 

markgrå våg (1)

Märtas tips för att kombinera två karriärer 

Nyckeln för mig är att jag har ett jobb där arbetsgivaren är uppmuntrande till att jag brinner för fotbollen. Hade det inte varit så hade det varit svårare.  
Tips i allmänhet är att man inte kan göra allt samtidigt. Utan att man väljer det man lägger sin tid på. Det finns bara så mycket tid. Viktigt att man är snäll mot sig själv och gör saker man tycker är roligt! Så länge allt man gör är roligt så är det inte så jobbigt att få ihop det. 
https://www.exsitec.se/hubfs/Mats%20Stegemann%20rund.png

Mats Stegemann

Head of Culture

Kontakta skribenten