1

Wave Image

Innehållsförteckning

  Publicerad: 28.09.20 | ERP-system

  Från ERP till app - Hur Digitaliseringen påverkar Ekonomichefens roll

  Innehållsförteckning

   Dagens Ekonomichef räcker inte till

   En Ekonomichef som endast ansvarar för ett företags finansiella delar räcker inte längre till, idag förväntas det mer. En Ekonomichef idag behöver kunna driva förändringar inom företaget samt vara med och påverka ett företags strategiska riktning. Rollen Ekonomichef blir mer och mer lik övriga C-nivåer, en förändring som till stor del sker på grund av dagens teknologiska utveckling.

    

   Gårdagens Ekonomichef levde i en annan verklighet

   För 15 år sedan fanns inte iPaden, Google Chrome, Snapchat, Spotify, Instagram, Kickstarter, 4G, Über, Bitcoin, Whatsapp, TikTok, Slack - listan kan göras lång. Många av dessa är produkter eller tjänster vi idag tar för givet eller kanske till och med nyttjar dagligen. Att tekniken går fort framåt och påverkar vår vardag är en självklarhet, men hur påverkar det egentligen en Ekonomichef?

    

   Morgondagens moderna Ekonomichef

   En modern Ekonomichef har en tydlig vision för Framtidens Ekonomiavdelning, samt har resurser och förberedelser på plats för att hantera kommande förändringar. Idag använder sig en modern Ekonomichef sannolikt sig av Molnbaserade lösningar, Automatisering, Business Intelligence och eventuellt ett Lagerhanteringssystem. Du använder kanske mobilen eller paddan för att tidrapportera, men många är inte här ännu.

    

   Till Den moderna ekonomiavdelningen

    

    

   Det moderna ERP-systemet

   Ett Enterprise Resource Planning system, ERP-system, har i syfte att strömlinjeforma processer och information inom företaget. I ett ERP-system såsom Visma Business eller Visma.net presenteras data i realtid vilket gör att man enkelt kan upptäcka potentiella problem, och identifiera förbättringsområden.

   För bara ett par år sedan var många tveksamma till affärssystem i molnet, det var säkerheten och ägandeskapet som ifrågasattes. Idag däremot ser vi en framtid där molnbaserade system kommer vara normen. Ett effektivt affärssystem, anpassat till verksamheten som kan leverera maximal nytta kommer vara en strategisk komparativ fördel för företag.

   En Ekonomichef kommer därför behöva hålla uppsyn över olika ERP-lösningar, och förstå hur och vilka som bör användas. I en tid av ständig förändring kommer det krävas att man som Ekonomichef är uppdaterad på de senaste lösningarna, då det i sin tur påverkar företagets position i stort.

    

   Sätter krav på ERP-leverantörerna

   Kravet på ERP-leverantörerna att skapa ett modernt system, som samtidigt är moget och säkerhetsmässigt stabilt, leder till kundbemötande lösningar. Till exempel har Visma precis utkommit med Visma Business Web Extension WE för Visma Business användare - där inget annat än en webbläsare behövs för att komma åt utvalda vyer av ert Visma Business.

   Visma Business Web Extension WE

   • Gränssnitt och inställningar i web extension underhålls och skapas från layouter i Visma Business

   • Direktkoppling med affärssystemet, allt sker i realtid

   • Full spårbarhet på användarnivå

   • Samma rättigheter och logik som i Visma Business

   • Löpande uppgraderingar fristående från affärssystemet

   Vi tror att det här tillägget kommer att vara standard vid nyimplementationer av Visma Business. Kontakta oss gärna för att veta mer om hur du kan använda Visma WE med ert Visma Business.Visma_Business_ERP

    

   Ekonomichefen och appar

   Den första iphonen släpptes 2007, och Android kom till världen 2008. Smartphone-appar har därför endast funnits i lite drygt 10 år. Swish kom 2012, en betalningslösning som idag har över 6 miljoner användare. Izettle kom även den 2012. Mobilt BankID som används inom flertalet olika appar och hemsidor lanserades 2010, och för bara något år sedan släpptes funktionen där mobilt BankID kopplats ihop med Apples teknik för ansiktsigenkänning. För en Ekonomichef blir det exempelvis viktigt att förstå hur nya betalningslösningar kan kopplas ihop till verksamheten då det blir en del av företagets strategiska riktning.

   neil-soni-6wdRuK7bVTE-unsplash

   De senaste 10 åren av IT-lösningar har medfört stora förändringar för Ekonomichefens roll, kan framtidens teknologi komma att eliminera tjänsten helt?

   Relaterade artiklar

   Vendre & Exsitec utökar sitt partnerskap

   SEO E-handel Marketing 2 min

   Vendre & Exsitec utökar sitt partnerskap

   Nu utökar Vendre och Exsitec partnerskapet, en satsning för att stödja e-handelsföretag i deras digitala närvaro med...

   Kritiska nyckeltal kopplade till leverantörsfakturor

   Fakturahantering 3 min

   Kritiska nyckeltal kopplade till leverantörsfakturor

   Lär dig hur du optimerar din process för leverantörsfakturor genom att använda relevanta nyckeltal och data-driven...

   Toggle Icon Author Avatar

   Kontakta
   skribenten

   Kontakta Mia Davidsson