Carl Öberg
Carl Öberg
kontakta mig

Content creator

Vad gör en affärssystemskonsult?

Vad gör en affärssystemskonsult?

Affärssystemskonsulter spelar en avgörande roll i att hjälpa företag att optimera sina affärsprocesser genom att implementera och anpassa affärssystem som stödjer företagets verksamhet. I detta blogginlägg kommer vi att utforska vad en affärssystemskonsult gör, hur man blir en affärssystemskonsult och vilken lön man kan förvänta sig i denna roll.

 

Vad är en affärsystemskonsult?
 

En affärssystemskonsult är en expert på affärssystem och dess implementering inom olika företag. Affärssystem är mjukvarulösningar som används för att hantera företagsprocesser som ekonomi, inköp, försäljning, lagerhantering och produktion. En affärssystemskonsult är ansvarig för att förstå företagets behov och krav, analysera och optimera affärsprocesser samt implementera och anpassa affärssystem för att möta dessa behov.Vad gör en affärssystemskonsult?

 

En affärssystemskonsult har en bred uppsättning uppgifter och ansvar, inklusive:

Analys av företagets behov

En affärssystemskonsult behöver tillskansa sig verksamhetsförståelse och göra en analys av företagets behov, vilket görs genom att djupgående ställa frågor om utmaningar i kundens vardag. Här behövs en förståelse för hela flödet från ax till limpa och vad i flödet som driver tid.


Implementering av affärssystem

En affärssystemskonsult ansvarar för att implementera och konfigurera affärssystemet enligt företagets krav och behov. Det kan innefatta att installera och konfigurera programvara, skapa och anpassa användarprofiler, skapa och anpassa rapporter och formulär samt säkerställa att systemet fungerar korrekt.


Kravställa integrationer:

En affärssystemskonsult kan också ansvara för att anpassa affärssystemet efter företagets specifika processer och behov. Det kan innefatta att skapa anpassade fält, formulär, arbetsflöden och integrationer med andra system.

Utbildning och stöd

En affärssystemskonsult ansvarar också för att utbilda användare inom företaget i hur man använder affärssystemet på ett effektivt sätt. Det kan innefatta att hålla workshops, skapa användarmanualer och ge tekniskt stöd vid behov.

Projekthantering

En affärssystemskonsult kan också vara ansvarig för att hantera implementeringsprojekt, inklusive att definiera projektets omfattning, planera och övervaka framsteg, hantera resurser och rapportera status till företagsledningen.

 

Hur blir man en affärssystemskonsult?

På Exsitec tror vi att en mängd olika bakgrunder kan passa in affärssystemskonsult, likaväl du med en ekonomisk och logistisk bakgrund så som du med en mer teknisk bakgrund. Meriterande för en konsult som jobbar med affärssystem är att du har någon typ av erfarenhet av affärssystem, men störst vikt läggs vid personlig lämplighet. Genom Exsitecs traineeprogram får du de verktyg som behövs för att bli en duktig affärssystemskonsult. Det viktigaste av allt är att du är genuint nyfiken på olika branschers utmaningar och hitta lösningar för dessa.

Vi tror att du gillar: 

  • Problemlösning, genom analys och logiskt tänkande
  • Att lyssna till och analysera kunders krav
  • Att skapa användarvänliga system
  • Att driva saker framåt
  • Att planera och strukturera
  • Att tänka nytt och våga ifrågasätta
  • Att arbeta i grupp
  • En arbetsplats som värdesätter glädje, framåtanda och öppenhet

Affärssystemskonsultens lön

Lönen för en affärssystemskonsult kan variera beroende på erfarenhet, utbildning, region och arbetsgivare. Generellt sett är lönen för en erfaren affärssystemskonsult attraktiv och kan inkludera bonusar och förmåner. Det finns också möjlighet till karriärförändringar, såsom att bli projektledare, konsultchef eller specialisera sig inom ett specifikt affärssystem eller bransch.

 

Intresserad av att jobba som IT-konsult?

Läs mer på vår karriärsida eller kika på våra lediga möjligheter som affärssystemskonsult.

 

 

 

Kontakta skribenten

Carl Öberg
Carl Öberg

Content creator