Felhantering i Medius AP Automation

EN GUIDE FÖR FELHANTERING I MEDIUS AP AUTOMATION (MEDIUSFLOW) MOT ERP

 

10 tips för att få ut mer av Medius AP

 

 

Fakturor kan fastna i olika felsteg och det är då viktigt att veta hur du ska gå tillväga  i Medius AP Automation. I den här guiden delar vi med oss av de olika actions ni ska ta för att få vidare fakturorna i systemet. 

 

 

 

1.

PRELIMINÄRA INTEGRATIONSKÖSTEGET

Varför fakturor har fastnat i det här steget kan vara svårt att veta. Förmodligen har det med en temporär driftstörning att göra vid exakt det tillfället fakturan försökte bokas mot affärssystemet (hädanefter ERP).

Samtliga fakturor kommer alltid temporärt sitta fast i det här steget tills de faktiskt har bokats mot ERP. Om de sitter fast i mer än 1h har de med största sannolikhet fastnat.

Själva steget ser ut såhär:

preliminaraintegrationskosteget

.

Gör såhär:

  • Gå in i ert ERP-system och kolla om fakturan har prel.bokats där. Sannolikt så har den inte det.
  • Oavsett om den har prel.bokats eller inte - klicka på “avbryt integrationsmeddelande”. För att göra detta krävs en specifik skapad roll, om din användare inte har det - kontakta Exsitec.
  • Fakturan skjuts nu fram till ett annat felsteg som heter “preliminärt integrationsfel”

2.

PRELIMINÄRA INTEGRATIONSFEL

Gör såhär:

Börja med att läsa felmeddelandet under fliken “fel” som skickats tillbaka från ERP-systemet. Om det är självklart varför den har fastnat bör man åtgärda detta och sedan ta en action efter det.

Om den inte har prel.bokats:
Klicka på “publicera igen” - fakturan kommer då försöka prel.bokas mot ERP ännu en gång.

Om den har prel.bokats:
Kopiera verifikationsnumret från ERP och klistra in det under fliken “fakturadetaljer” på fakturan i Medius AP Automation. Klicka sedan “hoppa över integrationssteget”. Fakturan kommer nu att gå vidare i flödet utan att någon kommunikation med ERP behövs.

 

preliminaraintegrationsfel

3.

Slutgiltiga integrationskösteget

Samma instruktioner som prelimiära integrationskösteget gäller här också. Nu har den dock fastnat när vi försökt att slutboka fakturan.

 

slutgiltigaintegrationskosteget

4.

Slutgiltigt integrationsfel

Samma sak som preliminärt integrationsfel gäller.

Om fakturan har lyckats att slutbokas i ERP-systemet klistrar man in verifikationsnumret under fliken “fakturadetaljer” och sedan hoppar över integrationssteget. Nu kommer istället fakturan att arkiveras i Medius AP (den är klar).

5.

Makulera integrationsfel

Det finns också ett steg där makuleringen har gått snett. Läs felmeddelandet och ta sedan en action.

Om den inte har lyckats att makuleras i ERP-systemet kan man försöka med publicera igen. Om den dock har makulerats i ERP-systemet klickar man på hoppa över integrationssteget. Fakturan blir då makulerad i Medius AP.