Exsitecs traineer
Exsitecs traineer
kontakta mig

Att söka jobb #3 - Visa vem DU är

Att söka jobb #3 - Visa vem DU är

Med foten på andra sidan berättar vi, Ida Aasa, Vendela Nilsson och Lovisa Gustafsson, om våra erfarenheter och lärdomar från jobbsökandet i en bloggserie på fyra delar. Nedan följer del 3 – Visa vem DU är.

Erfarenheter:

CV & Personligt Brev. I princip varje jobbansökan krävde dessa två dokument. Jag skrev, skrev om, ändrade layouten, bytte bild, skrev till en del, tog bort en del, ändrade layouten igen. Hur skulle jag väcka uppmärksamhet, skapa ett intresse för mig och lyckas förmedla vem JAG är?

Här följer tre exempel på vad jag, Ida, gjorde:

  • I mitt CV skrev jag en intresseväckande ”slogan” om mig själv, följd av en kort beskrivning. Genom att placera denna i början av mitt CV, tillsammans med en bild på mig själv, hoppades jag på att direkt kunna skapa ett intresse hos läsaren.
  • I de personliga breven såg jag till att förmedla mitt intresse för företaget/tjänsten.
  • Jag såg till att uppdatera min profil på LinkedIn med relevanta erfarenheter och utbildningar, samt att vara aktiv och gilla inlägg jag tyckte var intressanta. Ett företag kontaktade mig faktiskt via min LinkedIn-profil!

Lärdomar:

Se till att synas. Använd dig av olika kanaler. Skicka in jobbansökningar, var aktiv på LinkedIn, träffa företag på arbetsmarknadsmässor och studentkvällar. Möjligheterna är många!

Väck uppmärksamhet och gör det lätt för arbetsgivaren att bilda sig en uppfattning om dig. Använd fantasin här. Det kan t.ex. handla om en unik design på ditt CV, en intresseväckande introduktion eller en egendesignad hemsida.

Visa intresse. Anpassa dina ansökningar utefter den tjänsten du söker och exemplifiera varför just du som person med dina erfarenheter skulle passa bra för tjänsten och företaget. På så sätt kan arbetsgivaren få en tydligare bild av hur du skulle passa in i deras verksamhet.

Visa vem DU är. Förutom att  synas, väcka uppmärksamhet  och visa intresse är det viktigt att bilden du visar av dig själv är i linje med den du faktiskt är. Sättet du framställer dig själv på ska förmedla en känsla av dig och ingen annan. Det är inte bara arbetsgivaren som ska tycka om dig, du ska också tycka om arbetsgivaren dina framtida uppgifter! Detta är någonting kommer vi berätta mer om i nästa blogginlägg.

Tyckte du att detta ämne var intressant? Då borde spana in mobilpodden och avsnittet om digital portfolio med Linnéa Nåbo och Mats Stegemann.

Om du missat de tidigare inlägget i denna bloggserie hittar du dem här:  Del 1 - Ta reda på vad DU vill och  Del 2 - Våga utforska dina möjligheter

Se våra lediga tjänster

Kontakta skribenten

Exsitecs traineer
Exsitecs traineer