Johan Kallblad
Johan Kallblad
kontakta mig

Koncernchef Exsitec

Ett affärssystem i molnet för stora företag

Ett affärssystem i molnet för stora företag

Det har gått fyra år sedan vår mjukvarupartner Visma med buller och bång presenterade sitt senaste erbjudande - det molnbaserade affärssystemet Visma.net.

Den första versionen var i huvudsak ett enkelt ekonomisystem anpassat för den nordiska marknaden. Det var i sak inget unikt - det finns flera andra att välja bland - men det speciella var löftena som utlovades kring ny funktionalitet i fråga om orderhantering, logistik, prissättning, öppna API:er, automation och mycket annat. Funktioner som inte i sig är banbrytande men som inte förut har erbjudits i en multi-tennant cloud-lösning (IT-språk för "delad infrastruktur som någon annan ansvarar för utan att det kostar extra").

Vi var väldigt taggade i början, men vår upphetsning byttes ut till besvikelse - varför tar den nya funktionaliteten så lång tid att få fram, varför har vi driftstörningar, varför får vi inte tillgång till allt i API:et? Kort sagt - precis samma inkörningsproblem som man har med alla nya programvaror och alltid har haft.

Vi har också gått några varv kring vilken målgrupp systemet är mest lämpat för - skall vi gå mot små bolag för att de är mest förändringsbenägna, skall vi gå mot ekonomiavdelningar eftersom de kan tjäna mest på administrativ automation, skall vi gå mot kunder som kör Visma Global och Visma Mamut eftersom de kunderna känner till Visma men inte riktigt får den utvecklingskurva man önskar? Vissa av oss tappade nog geisten lite när det gick trögare än väntat. En klassisk mid-point slump.

Disillusion

Men så hände något. Kanske var det funktionaliteten som släpptes under 2016, med advanced logistics i spetsen. Kanske var det att Visma gav oss utmärkelsen Cloud Partner of the Year. Kanske var det att några lite större företag som Sortera valde Visma.net tillsammans med Exsitec.

Så i början av 2017 exploderar det. Vi och våra branschkollegor tar löpande fram nya integrationer mot andra tjänster. Programvaran har passerat puckeln och har den viktigaste funktionaliteten och konsulterna har fått självförtroende. Vi på Exsitec har drygt 30 kunder i drift - flest av alla så vitt vi förstår.

Att prata om Visma.net som ett cloud-system börjar kännas lite introvert. Nästan alla nylanserade affärssystem är cloud-system, så cloud i sig är inte så unikt. Varför är vi i branschen så inlåsta på att cloud är rätt plattform? För oss som varit med sedan 90-talet är det solklart - att betala en fast månadsavgift och slippa bry sig om uppgraderingar underlättar så mycket i förvaltning och vidareutveckling av våra kunders system.

Det är allt för vanligt att man vill utveckla en kunds verksamhet med bättre IT-stöd men det låser sig på att man har fel version av databas, fel version av underliggande programvara, inget stöd för webb-services, inget stöd för Office 365, etc etc. Kunden tvekar för uppgraderingsprojekt och hamnar tre och fyra versioner efter och till sist är risk och kostnad för uppgradering så stor att den känns oöverkomlig. Hela verksamhetssystemet blir tekniskt obsolet.

Att aldrig mer behöva uppgradera och ändå alltid ligga på rätt version är en fantastisk försäkring.

Vi kommer löpande publicera nyheter och information på vår Visma.net-sida. Ta gärna en titt på våra artiklar kring t.ex. pivottabeller direkt i gränssnittet eller våra färdiga integrationer.

Vi är äntligen framme i läget där vi kan kalla Visma.net ett affärssystem i molnet för stora företag.

Kontakta skribenten

Johan Kallblad
Johan Kallblad

Koncernchef Exsitec