Hampus Strandqvist
Hampus Strandqvist
kontakta mig

Första jobbet - Att tänka på innan du skriver under

Första jobbet - Att tänka på innan du skriver under

Granska företaget innan du skriver under kontraktet.

Känslan när ett företag säger ”Vi skulle vilja erbjuda dig ett kontrakt” är fantastisk. Man blir glad, taggad och vill helst av allt bara säga ”Var skriver jag på"?


Det finns dock anledning till att sova på saken och göra en besiktning. Vadå besiktning tänker nog många, men det är faktiskt så att det är viktigt att man undersöker själva företaget och dess ekonomi. Detta är en aspekt som många ofta missar när de söker jobb, speciellt när det är det första jobbet man blir erbjuden.

Tänk som vid bostadsköp.

Samma fälla kan uppstå vid köp av sin första lägenhet. Man har tittat på en ny bostad ett tag och hittat en nyproduktion och känner direkt att ”här vill jag bo”, men man glömmer bort att titta på hur bostadsrättsföreningens ekonomi ser ut, och alla andra viktiga aspekter än bara en åtråvärd adress. Självklart innebär lägenheten tak över huvudet men hur kommer månadsavgiften se ut framöver? Hur kommer städningen skötas i trapphuset etc?


Samma tankesätt bör finnas vid val av arbetsgivare.Har de god ekonomi, kultur, arbetstid och liknande? För detta är saker som påverkar ens vardag och arbetsuppgifter. Det är alltid tryggt med en stabil arbetsgivare så att man kan sova gott om natten. Det är även roligare att välja en arbetsgivare med resurser som är villiga att investera i dig och ge gehör för dina ambitioner.

Rekommendationer.

Jag vill därför verkligen tipsa er som  arbetssökande att ta sig tiden att undersöka hur ett företags ekonomi och kultur ser ut innan ni skriver på kontraktet, då det spelar större roll än vad man tror.

I skrivandets stund har jag precis återvänt från en kickoff i Åre med Exsitec och det är otroligt roligt att se hur mycket tid och energi företaget investerar i sina anställda, inte minst på sina traineer. Det är även kul att se att den stora investeringen ger resultat vilket speciellt kan märkas på alla priser och den uppmärksamhet företaget mottog under 2018.

Kontakta skribenten

Hampus Strandqvist
Hampus Strandqvist