Exsitec

Experter på verksamhetssystem och digitalisering

Mina nio månader som sälj- och affärsutvecklingstrainee

Mina nio månader som sälj- och affärsutvecklingstrainee

Jag hör till generationen "millennials" och det som ofta karaktäriserar oss när vi söker jobb är kravet på ledare som är öppna, talar klarspråk, är ärliga och med en stark kommunikativ förmåga. En positiv jobbkultur som går i linje med våra värderingar och flexibilitet står högt upp på kravet för ett jobb.

Personligen är flexibilitet, personlig utveckling och frihet under ansvar det jag värderar absolut högst. Rent krasst tror jag inte på "järnhanden" eller toppstyrning. Detta betyder naturligtvis inte att jag är anti chefer och ledarskap, absolut inte, men det är viktigt för mig att få mina åsikter hörda och inte ignorerade samt att företaget står på en stark värdegrund.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att flexibilitet och frihet under ansvar inte innebär att du kan göra vad du vill hela tiden, som säljare/affärsutvecklare ansvarar du över din egna tid och resultat. Du har det övergripande ansvaret för hela säljprocessen, från bearbetning av nya såväl som befintliga kunder, till offerthantering och avslut. Du ansvarar för att hitta, definiera och säkerställa villkoren för leveransen av nya projekt, varav en del kan vara införandeprojekt av konfigurerbara standardprodukter, eller andra mer genomgripande systemutvecklingsprojekt.

Jobbet är otroligt roligt och omväxlande, och eftersom vi jobbar med så många olika branscher med olika utmaningar så skulle jag säga att verksamhetsförståelsen ökar i snabbare takt än “vanligt”. Dessutom präglas säljorgansiationen av individer från ett brett spektrum av bakgrunder, erfarenheter och åldrar vilket är oerhört värdefullt då du som säljtrainee får ett betydligt bredare perspektiv på de varierande problem och utmaningar du stöter på. 

Det Exsitec gav mig var förtroendet att testa egna angreppssätt/strategier och experimentera fram nya processer för hur jag ville jobba, detta gjorde att jag kunde arbeta mer effektivt. En utav mina största influenser, F.A Hayek, visade att all utveckling bygger på experiment och den spontana ordningens framväxt. Han menar att planering och tvång aldrig kan frambringa samma utveckling som frihet och experiment, tvärtom skapas mönster och utveckling bäst i frihet. Jag kan knyta an detta till min egna vardag då jag som säljtrainee fick experimentera mig fram och hitta en väg som passade mig. Vi är alla olika och arbetar bäst på olika sätt, att styras in i raka flöden med en järnhand hade bara hämmat produktivitet, utveckling och kreativitet.

Detta förtroende och denna frihet resulterar i att jag inte har några planer på att följa den aktuella "karriärtrappan" och byta jobb efter 18-24 månader. Något du lär dig som säljtrainee är lösningsorienterad samt värdebaserad försäljning, det sistnämnda handlar om att ställa värde mot kostnad, tillslut börjar du inkorporera det i din egna vardag också. Värdet för mig var det genomgående temat i inlägget, frihet under ansvar, flexibilitet och personlig utveckling. Dessa saker har för mig ett större värde än att exempelvis byta jobb för en något högre lön vilket verkar vara normen idag. Vi utvecklas bäst tillsammans och personligen tror jag inte du hinner nå din fulla kapacitet på så kort tid som är normen idag, därför anser jag att du bör ta hänsyn till fler parametrar när du söker jobb och verkligen tänka igenom vad som är viktigt för dig själv och ifall din framtida arbetsgivare ge dig det. 

Läs om och ansök till trainee

Kontakta skribenten

Exsitec
Exsitec

Experter på verksamhetssystem och digitalisering