Christian Widell
Christian Widell
kontakta mig

Vad har nyårslöften med uppgraderingar av affärssystem att göra?

Vad har nyårslöften med uppgraderingar av affärssystem att göra?

Ni vet det där årliga nyårslöftet de flesta av oss avger om att träna mer regelbundet, eller kanske att träna på att äta sallad en dag i veckan? Vi utmanar oss själva att under det kommande året ge oss själva bättre förutsättningar och dra lärdom. För att lyckas krävs kontinuitet i vår träning och beslutsamhet. Vi måste träna för att bli bättre!

En uppgradering av ert affärssystem kan låta utmanande men kan vara belönande för hela organisationen. Nedan följer ett antal fördelar och konkreta tips som hjälper er dra nytta av och minimera utmaningarna med ett uppgraderingsprojekt.

När jag är i kontakt med kunder som står inför ett uppgraderingsprojekt så gör man oftast detta av tre primära anledningar; man står inför förändringar i sin IT-miljö och vill passa på att uppgradera, man vill dra nytta av nyheter och förbättringar i en uppgraderad version, eller att man anser att det är dags.

Att uppgradera innebär att man får ta del av det senaste i sitt affärssystem. Nya sätt att fakturera, hantera betalningar och automatisera processer som tar värdefull energi som kan och bör läggas på att utveckla verksamheten! Affärssystemet blir ständigt bättre och ny funktionalitet inkluderas.

Några konkreta tips inför er nästa uppgradering:

  • Gör det till någonting mer och passa på att revidera er IT-miljö och övriga system. Se till att de fungerar bra tillsammans och uppdatera systemkartan.
  • Tillsätt en intern projektledare som kan samordna era behov och äga uppgraderingsprojektet. Detta underlättar för hela organisationen och är en viktig framgångsfaktor vid uppgraderingar.
  • Identifiera era kritiska processer. Insikten om vilka processer som är kritiska blir ganska tydlig vid en uppgradering och kan vara värdefullt för era anställda.
  • Separera uppgraderingen från nya möjligheter. Prioritera först uppgraderingen och sedan vilka förbättringar och nya konfigurationer vi kan göra i affärssystemet.

För oss på Exsitec är uppgraderingar en del av vardagen men för er organisation är det något som görs vartannat år eller kanske ännu mer sällan. Precis som med det årliga nyårslöftet krävs det att man tränar regelbundet och att man har viljestyrkan och beslutsamheten att göra det kontinuerligt. Vår rekommendation är att man gör en uppgradering minst vartannat år vilket skapar kontinuitet och möjliggör för er organisation att träna på uppgraderingsprojekt.

Först när vi tränar på något regelbundet kan vi aktivt bli bättre, dra lärdom och skapa organisatoriskt lärande. Vänta inte tills nästa nyår med att påbörja er träning!

Läs mer om varför man ska uppgradera sitt Visma Business här eller kontakta oss för att få mer information om hur en uppgradering kan se ut hos dig!

Kontakta skribenten

Christian Widell
Christian Widell