Johan Kallblad
Johan Kallblad
kontakta mig

Koncernchef Exsitec

Är gamla affärssystem ett problem?

Är gamla affärssystem ett problem?

Jag blev överraskad över denna statistiken som kom i en pressrelease från Visma igår och som plockades upp i en del branschmedia.

Det handlar om hur bara fem procent av Sveriges företag med minst 25 anställa har ett affärssystem som är yngre än fem år, och att drygt 75% är äldre än 10 år.

Det ser ut som man har ett ordentligt bra dataunderlag också, drygt 3600 av de ungefär 20.000 företag som har minst 25 anställda. Det skulle innebära att bara 1000 företag totalt bytt affärssystem de senaste fem åren - alltså i snitt runt 200 per år.

Vi på Exsitec gjorde drygt 30 implementationer under 2017 och visst har jag upplevt att det går bra för oss, men en marknadsandel på 15% hade jag inte väntat mig.

Statistiken överdriver lite till vår fördel då vår primära målgrupp i nyförsäljning är företag med 50 - 250 anställda, så företag med 25+ anställda är rätt mycket sweet-spot för oss. När H&M byter affärssystem så lägger de många gånger mer än vi omsätter men det är ju fortfarande bara ett företag.

installerade-affarssystem

Men vad är problemet med ett gammalt affärssystem?

Tja, vad är problemet egentligen? Man kan kanske lika gärna se det som en succé. Det är lika många företag har ett affärssystem som är äldre än 15 år som de som har ett som är yngre. Vilken annan investering för ett företags verksamhet håller i 15 år? Fastigheter och vissa maskiner kanske - men de skriver man inte av över 5 år som är normen på IT-system.

Vi pratar i branschen om avsaknaden av killer-funktion i våra affärssystem - alltså någon enskild funktion som får en kund att gå igenom utmaningen och kostnaden med att byta verksamhetssystem.

Jag tycker det är skäligt att göra en parallell till vår bilpark. De bilar som såldes 2002 gick utmärkt att lösa transportproblemen med - de hade fyra hjul, krockkuddar och ABS-bromsar och drevs av fossila bränslen precis som idag. MEN tittar man på statistiken ser vi att de bilar som såldes år 2002 hade 29% högre bränsleförbrukning än den som säljs ny idag. Antal dödsolyckor i trafiken var dubbelt så många för 15 år sen som idag. Det är resultatet av en serie inkrementella förbättringar på varandra.

Inte vill vi byta tillbaka till 2002 års bilpark? Så vad är några saker som troligen skäl onödig tid i din organisation om du sitter i ett gammalt system - det enklaste först.

Vi pratar nog med ett par hundra företag per år om deras utmaningar och förutsättningar att få bästa möjliga IT-stöd för sin verksamhet. Många får vi förtroendet att hjälpa men många tvekar också inför ansträngningen. Den skall inte underskattas. Att byta affärssystem är en del i en resa - inte resans mål.

Men kontakta oss om ni vill att vi tittar på er verksamhet och vilka områden vi skulle kunna ge er bättre verktyg för.

En liten paradox. Om företag förstod att det är rimligt att räkna med 10-15 års avbetalningstid i sin ROI-kalkyl så skulle man antagligen göra fler IT-investeringar.

Kontakta skribenten

Johan Kallblad
Johan Kallblad

Koncernchef Exsitec