5 digitaliseringstips för den moderna CFOn 2022

5 digitaliseringstips för den moderna CFOn 2022

Att det senaste året har inneburit en våg av digitalisering bland små och medelstora företag är  det nog få som har missat. Rollen som ekonomichef har ändrats på många sätt från att vara traditionell till modern över åren. Experter spår att företag behöver fortsätta sin digitaliseringsresa och kraven att ställa om från det traditionella sättet att arbeta till att bli en mer modern och proaktiv ekonomiavdelning är stora. Men hur vet man 2022 var man är idag och vad är nästa steg att ta i sin roll som ekonomichef? Vi har listat några enkla punkter som hjälper dig se var ni står idag och vad som kan tänkas vara ett nästa steg för er verksamhet.

Här kommer fem konkreta digitalisering tips på vad du som Ekonomichef kan göra här och nu. 

Prenumerera på ekonombloggen

1. Vart är ni idag? Inventera 

Börja där ni är idag. Tänk igenom vad ni gör, hur ni gör det och för vem ni gör det? Tillför det värde till verksamheten? Försök hitta repetitiva arbetsuppgifter i er verksamhet. Vart försvinner er tid idag? Vad kan man vinna om man automatiserar de här uppgifterna? 


2. Förankra förändringsarbetet 

Förankra ett eventuellt projekt eller investering med ledningen och hos slutanvändarna. Man kan behöva övertyga en kollega eller chefen av värdet i ett initiativ. Här kan man räkna på alternativkostnaden för den investeringen. Hur mycket tid lägger vi på ex. manuell fakturahantering idag? Behöver vi anställa en till person för det här? Det kan också vara så att det kanske inte finns något alternativ till den här investeringen, man måste göra en investering nu helt enkelt. 


3. Ta små steg - hela tiden

Det kan kännas som ett stort kliv i resan mot en förbättrad och mer effektiv ekonomistyrning och budget och prognostisering. Det kanske kan kännas som en stor investering men här gäller det att ta små steg, hela tiden. Om du hela tiden gör små förbättringsåtgärder med din verksamhet kommer du att ha kommit en lång bit på vägen efter ett eller två år.

Vill du veta mer om hur du säkrar ett effektivt ekonomiarbete? Läs mer här


4. Clean sheet 

Det här är en övning om du känner att det är dags att tänka om. Hur hade vi gjort om vi hade fått börja från början? Tänk dig ett tomt ark. Hur skulle man lägga upp arbete, organisation och processer om ni hade fått början från början?  Har du blivit “hemmablind” så kan detta vara en bra övning att ta till.

 

5. Få koll på marknaden

Vad finns det för alternativ för just dig? Idag krävs mer digital kompetens av ekonomer, men det är inte meningen att man ska kunna allting och veta exakt hur man byter affärssystem. Din roll blir att driva utvecklingen till något bättre så ta hjälp i det arbetet av experter och bolla dina ideer med. Du kanske har ett systemstöd idag men se till att ta reda på vad nästa steg är och vad för nya sätt det finns att jobba idag för just eran verksamhet.

 

För att fortsatt hålla koll på marknaden missa inte att prenumerera på ekonombloggen för uppdateringar om marknaden och trender. Här kan du även läsa mer om digitalisering. 

 

Vill du veta mer om hur du säkrar ett effektivt ekonomiarbete?

 

Prenumerera på ekonombloggen

Kontakta skribenten