Träffa Exsitecaren

CHARLOTTE WAHLSTRÖM

Charlotte arbetar som affärssystemskonsult och är specialist inom logistik. Med lång erfarenhet inom branschen är hon idag en av Exsitecs ledande experter.

André Lejonqvist (6)

Charlotte Wahlström

När det var dags att göra exjobb sökte sig Charlotte till företaget ED Data med ambitionen att skapa en handdatorlösning. Exjobbet föll ut väl och hon stannade kvar inom verksamheten som först blev uppköpt av Sundit som senare blev Exsitec 2012.

På fritiden dominerar idrottsintresset med orientering och mountainbikecykling. Båda aktiviteterna kräver fokus och snabba beslut om vägval, precis som arbetet som konsult.

Idag är Charlotte en av Sveriges ledande experter inom affärsystemet Visma Business med en speciellt stark expertis inom området logistik.

Jag är orienterare, det tror jag är en riktigt bra bakgrund för en konsult.

Yrket handlar, precis som idrotten ofta om att kunna välja vägval, ta beslut och sedan arbeta hårt för att nå hela vägen fram till målet.

 

bild
Hur har din karriär sett ut hittills?

- Egentligen har jag gjort i stort sett samma sak sedan jag började inom bolaget för 20 år sedan. Min roll har från början handlat om att förstå kundernas utmaningar, föreslå en eller flera lösningar och till sist implementera lösningen på ett snyggt och snabbt sätt.

Jag har alltid haft ett stort intresse för logistik så när bolaget har en ny produkt eller lösning på gång inom det området så är jag alltid intresserad av att vara med.

I takt med att min erfarenhet växt har arbetet blivit enklare och roligare eftersom min förmåga att föreställa mig flera olika lösningar på samma problem. Det leder till variation samtidigt som jag kan föreslå en lösning som är rätt för kunden i förhållande till ambition och budget.

Beskriv vad du gör om dagarna som konsult?

- Det är väldigt varierat men jag pratar ofta flera olika kunder och kollegor varje dag. Att vara konsult är ett oerhört socialt arbete där jag säkert lägger 50% av min tid på att prata med kunderna om olika sätt att lösa deras utmaningar. Det är svårt att få samma förståelse via skriftlig kommunikation och framförallt så går det för långsamt.

Ibland arbetar jag med en del i ett större projekt men det kan också handla om att lösa utmaningar som uppstår i lösningar som redan är i drift.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det är utan tvekan mötena med många olika människor. Dels kollegorna som jag samarbetar med men också alla kontakter som finns ute hos våra kunder.

Även om jag i stora drag arbetar med samma typ av projekt idag som jag gjorde när jag började så blir varje projekt unikt på grund av de inblandade människorna.

 

Orientering_-_Kontroll_-_Ystad-2021
Du tillhör vårt område ERP med fokus på affärssystemet Visma Business, vad är det ni hjälper våra kunder med?

 - Inom området hanterar vi affärssystemsprojekt baserat på affärssystemet Visma Business. Detta innebär allt från nya implementationer, förbättringsprojekt och förvaltning av system ute hos våra kunder.

Det teamet som jag tillhör idag är vi specialiserade på logistik och jobbar också med kompletterande produkter och lösningar för in- och utleverans, lageroptimering såväl som frakthantering.

Vad tror du kommer bli nästa stora grej inom området?

 - Mycket går ut på att skapa större automation. Det ställer högre krav på den informationen som ett system behöver lagra. Tidigare fanns tiden och möjligheten att exempelvis ringa till en leverantör för att ta reda på mer om en viss produkt. Idag förutsätter vi att den informationen ska finnas i ett system.

När sådan här information blir mer vanlig och standardiserad kommer vi se fantastiska förbättringar i hela logistikkedjan.

Vill du arbeta tillsammans med Charlotte?

White-Gray
logistics-warehouse-white (1)

Du har arbetat inom branschen länge, vad är största skillnaden från då till nu?

 - Oj, svår fråga. Det är massor som utvecklats längs vägen. Rent teknisk har det hänt massor. När jag började så fanns det exempelvis inte alls samma möjligheter att lösa kundernas utmaningar på distans. Vi konsulter behövde arbeta direkt på servern som ofta stod i ett separat rum ute hos kunden.

Idag har vi fantastiska möjligheter att koppla upp oss och även göra det på ett sätt så att kunden själv kan visa hur det ser ut i deras miljö.

Enda risken jag kan se är att vi inte riktigt lär känna kunden och deras verksamhet på samma sätt. Det är fantastiskt kul att komma ut till en kund och se lösningarna vi arbetat med fungera i verkligheten.

Vad definierar en drömkund för dig?

 - Det viktigaste är kundens medarbetare. Jag tycker om att arbeta tillsammans med personer som vill utveckla sin verksamhet och är engagerade . Mina bästa kundrelationer är lättsamma och det är självklart att vi ska arbeta som ett team mot ett gemensamt mål.

Själva företaget får gärna vara ett klassiskt köp- och säljbolag där logistiken är viktig för verksamheten.

markgrå våg (1)

4 snabba med Charlotte

Favoritteknik just nu?

Produkten BX gillar jag mest just nu. Ett modernt alternativ bland mina kunder.

Vad lyssnar du helst på?

Punkrock av alla de slag.

Vad tränar du helst?

Orientering är nummer 1 men gärna massa olika snorsporter. Bästa konsulterna är alltid orienterare!

Vad äter du helst?

Det mesta. Men helst något som jag inte lagat själv.

Vill du veta mer om en karriär på Exsitec?

https://www.exsitec.se/hubfs/Mats%20Stegemann%20rund.png

Mats Stegemann

Head of Culture

Kontakta skribenten