Exsitec

Experter på verksamhetssystem och digitalisering

4 tips till IT-chefen för att möta utmaningarna 2021

4 tips till IT-chefen för att möta utmaningarna 2021

Likt bergsklättraren så ser IT-cheferna vyer som ständigt förändras, nya klippor bakom nästa krök, nya utmaningar, en terräng som alltid förändras och ibland känns det också som ett berg som ständigt utvecklas, oändligt, som aldrig tar slut. Ibland måste man nå basecamp och landa och planera nytt, morgondagens etapp och rutt, planera för hur vi ska ta oss till nästa basläger. Gör om. Gör bättre. Gör nytt. 

Som ledare inom IT och affärsutvecklande roller är det strategiska anslaget av vikt. Jag rekommenderar inte att ni att "bara göra saker". Riktningen måste vara tydlig, men detaljerna behöver inte vara det. Vissa försöker detaljplanera sig till framgång, medan jag tror framgången finns i acceptansen att terrängen och miljön kommer att förändra sig konstant och saker du kan se framför dig i dag, kommer inte att synas imorgon. 

Höj blicken, se till att kompassen pekar i rätt riktning och spänn fast och dra igen ryggsäcken, sedan ett steg efter det ändra för att nå nästa basläger. Däremot är det av stor vikt att ha en strategisk plan.

Följande områden ser jag som av strategisk vikt under 2021 att man har koll på i ledande roll inom IT eller affärsutveckling, om inte så driver man inte på innovation i sitt bolag, låter sitt bolag halka efter, inte vässar sig mot konkurrenterna. För IT är inte längre bilden av "det där fixar IT-avdelningen" och man föreställer sig några nördar som installerar Windows XP och gör så att du kan logga in med Active Directory.

Nu är IT livsblod i er affärsverksamhet, det som får klockorna att snurra och ta er till nästa nivå.

Har ni inte den utgångspunkten redan idag, då är det av ännu större vikt att du tar till dig av nedanstående punkter.

#1 Integrationer och iPaaS

Jag skrev en post nyligen om iPaaS och integrationer.

Vad är iPaaS (Integration Platform as a Service)?

Det strategiska värdet med iPaaS mynnar ut i att ni blir mer lättfotade och mer agila samtidigt som ni får mer kontroll på vad ni har, hur det funkar och att se hela pusslet hjälper er fatta bättre beslut, med bättre data i ryggen. Utan en integrationsplattform så finns datan överallt, i många silos, i sina egna stuprör och du kan inte se mönster tydligt; mönster som leder till bättre beslut och mer affärer.

Fördelen med en integrationsmotor- eller projekt är att man inte behöver göra allt samtidigt. Du kan börja med ett fåtal integrationer, bli bekväm i hur det funkar, sedan lägga på mer och mer komplexa integration. 

Tips 1:

Utforska Azure Integration Services.

 

#2 KOLOSSEN ELLER MICROTJÄNSTER

Vår VD Johan Kallblad har tidigare diskuterat något som jag kallar kolossen mot mikrotjänsten, eller som Johan kallar det:

Helintegretat eller best of breed?

Strategiskt sätt handlar även detta tema om att öka er flexibilitet i en omvärld som förändras i ökande takt. Det är så det ser ut, hur kan man acceptera och, låt säga som man gör i boxning, rulla med slagen. Att grinigt knyta handen i fickan och inte tycka att omvärlden gör rätt funkar inte. Vi som är verksamma inom IT och affärsutveckling, två termer/områden som nästan börjar bli synonyma, har inte den "lyxen".

Tips 2:

1) Mappa ut er mest affärskritiska funktionalitet i ert nuvarande ekosystem

2) Mappa specifik funktionalitet mot en mikro- eller SaaS-tjänst du känner till

3) Inse att du precis lagt hela pusslet för hur ni går från en koloss och monolit till nästa generation. Mer om detta i ett snart kommande blogginlägg, där vi går djupt som i Marianergraven.

 

#3 Cloudstrategi 

Om ditt bolag har varit verksam i mer än tio år är detta mest troligt relevant att läsa. Jag förutsätter att då finns det hårdvara, egna servrar, en serverhall, eller en skrubb någonstans där ni har servrar och databaser av olika slag. Jag kommer så väl ihåg, på en tidigare arbetsplats, när vi för att flytta vår utvecklingsmiljö var tvungna att fysiskt bära och stoppa in en server i bilen och åka från Karlskrona till Linköping.

Det låter som om jag pratar om forntida historia, men det är bara lite mer än 10 år sedan molnet knappt fanns, och långtifrån den formen som vi tar för givet idag. Det är som om jag, eller vi, har glömt bort att molnet inte funnits så länge, allt är inte cloud-first. Men det går samtidigt med raska steg mot cloud-only.

Så hur tacklar jag utmaningen kring att vi har fysiska servrar, säkerhetsutmaningar, dataförvaring i kombination med att vi har ambitionen att flytta mer av vår verksamhet till molnet?

Tips 3

Lista ned er viktigaste och mest affärskritiska data, backups, var den ligger och hur ofta den uppdateras. Då får du en idé om tidslinjen kring att gå över till molnet. Även att analysera hur en migrationsstrategi skulle se ut - vilka system är mest affärskritiska i en migration? För när väl allting för i molnet och integrerat, enligt tidigare punkt, då öppnar det upp helt nya möjligheter.

 

#4 Future of Work

Coronan har accelererat en massa processer kring hur vi arbetar, öppnat upp dörrarna till helt nya arbetssätt och det jobbnormativa '9 to 5' och sitta på sin plats, i sitt bås eller på sitt kontor har raderats till vissa delar. Fram till nu har mycket fokus legat på det taktiska, som att få videokonferenser att flyta på bra, hur vi har vecko- och statusmöten på ett nytt sätt, hur vi pratar med våra kunder mer digitalt, en och en och i större grupper. Det taktiska bitarna börjar ju läggas på sin plats, men vilka mer strategiska frågeställningar är för många obesvarade.

Ska vi ens ha ett kontor? Eller ska alla vara remote? Kan vi downsizea vårt kontor? Hur får vi hemmamiljön att kännas lika bra och arbetsmässig som att vara på jobbet? 

Först och främst tänker jag att det strategiska viktiga är att jobba med kulturen. Hur vidmakthåller vi vår kultur digitalt? Och vilken roll spelar IT där? I det sistnämnda, så tror jag det nu spelar ännu större roll. Idag upprätthålls en företagskultur genom att man fysiskt träffas, har möjlighet att återupprepa de kulturbärare man har.

Tips 4:

Vad kan IT och affärsutvecklare göra internt med sin verktygslåda för att få kulturen att växa på företaget? Det kanske finns kulturbärare och aktiviteter som är alldeles utmärkt lämpade för en digital upplevelse - hitta dem, tänk nytt. Allt behöver inte vara en fysisk kick-off. Kicka av det med en match i DoTA? Call me crazy, men det kanske funkar.

 

Guide: Vad är digitalisering?

 

Kontakta skribenten

Exsitec
Exsitec

Experter på verksamhetssystem och digitalisering