
Exsitec
kontakta migExperter på verksamhetssystem och digitalisering
okt 01, 2020
5 min läsning
Vad är iPaaS (Integration Platform as a Service)?

De flesta har vid det här laget hört talas om SaaS, Software-as-a-Service, det vill säga mjukvara som en tjänst, som du prenumererar på månads-eller årsvis. Istället för att, som tidigare, köpa licenser, se till att allt är installerat och propert fungerande på en server i datorhallen. Det var så vi gjorde för bara 10 år sedan innan molnet blev ett paradigmskifte.
Så, håll nu i hatten, för nu ska vi prata iPaaS, eller på ren engelska Integration Platform as a Service. Integrationsplattform som en tjänst.
Solklart, va? Om inte så kommer du här få den kompletta guiden till iPaasS med många av svaren på vad, hur, varför, och alla för- och nackdelar du kan tänka dig. Som smarta läsare har räknat ut är iPaaS relevant för den kommande tiden avseende digitalisering.
Vad är iPaaS?
Integrationsplattformar som en tjänst (iPaaS) ger en central att ha överblick, ta hand om och, styra och integrera era molnbaserade applikationer. IPaaS fungerar genom att ansluta molnapplikationer och -tjänster och kontrollera integrationsflöden. Det gör att det blir enklare att skala prestandan, utöka produkterbjudandet och få god struktur över alla era integrationer. Till och med små applikationer har idag ofta en mängd integrationer. Tiden är över när man köpte en enda stor monolit, en koloss som skulle ha all funktion inbyggd i sig. Idag går trenden mot microservices, mikrotjänster och hitta best-of-breed som du sedan integrerar för att skapa helhetsupplevelsen. På ren svenska, hitta den komponent som löser ditt problem på bästa sätt, bekymra in över hur det kommer att prata med andra komponenter i din stack, integrationsplattformen, iPaaS:en, är byggd för att lösa de utmaningarna.
Samtidigt kan du förpassa monoliten och kolossen ut genom dörren för där finns inte framtiden i mjukvaruutveckling. För du har väl tröttnat på att tänka att förhoppningsvis kommer feature X i nästa uppdatering om ett halvår, om du har tur. Med iPaaS är ni i större kontroll över den upplevelsen ni vill skapa för era kunder, inte i händerna på monolitens systemutvecklare
Med iPaaS som ett fundament i din “stack” kan produktutvecklingen accelereras och funktionalitet och data snabbt kan läggas till eller tas bort snabbt, vilket minskar redundans, driftstopp och utvecklingstid.
Det iPaaS gör är att skapa och servera en plattform som kopplar ihop många system för att leverera en enhetlig upplevelse för till kunderna. Det möjliggör på ett enkelt sätt kommunikation mellan flera system, bäddat för integration och datadelning.
Så, vad har iPaaS med molnet med det att göra?
En iPaas- plattform ansluter olika applikationer, system och tekniker inom molnet eller lokalt. Det skapar enklare integrationsflöden utan behov av hårdvara eller mellanvara antingen inom en organisation eller mellan en organisation och tredjepartsprogramvara.
iPaaS tillåter också ett företag att utöka sitt erbjudande utan att behöva bygga ut fler tjänster. Istället kan den integreras med en annan programvara som redan tillhandahåller den tjänsten och erbjuda en enhetlig, mer robust lösning för kunderna.
Om du t ex säljer en mjukvara som hjälper bilmekaniker att boka, hantera och skicka påminnelser till sina kunder. Efter att ha utvecklat din produkt inser du att däckfirman också vill att deras kunder ska kunna lämna recensioner och göra betalningar via din programvara. För att tillgodose dina kunders behov kan du antingen bygga ut och lägga till dessa funktioner i din produkt eller så kan du använda iPaaS för att ansluta din mjukvara till befintliga plattformar i molnet. Du sparar tid och pengar samtidigt som du utökar ditt tjänsteerbjudande och ger dina kunder vad de vill ha.
Ditt nästa steg?
Så om du nu känner dig redo att börja utforska iPaaS så skulle jag tipsa om att slänga dig över Azure Integration Services som steg 1.
Förstå ditt verktyg och tillämpa det i rätt scenario är grundläggande. Du använder till exempel inte en skruvmejsel när du behöver sätta en spik på väggen - du använder en hammare.
Kontakta skribenten