Engströms Bil får smart försäljningsuppföljning med hjälp av Qlik

Med hjälp av analysplattform från Qlik har Engströms Bil möjligheten att tydligt och enkelt kunna följa upp viktiga nyckeltal. De har kunnat ta steget från Excel och kan nu effektivt och tydligt överblicka sina viktigaste KPIer. Lösningen innefattar QlikView, Qlik Sense och Qlik Nprinting.

 

Engströms Bil är familjeföretaget i tredje generationen med anor från 1920-talet. De har växt mycket och har idag verksamhet i Linköping, Vimmerby och Västervik. Företaget är specialister och auktoriserade återförsäljare av Audi, Volkswagen, Skoda, SEAT och Volkswagen Transportbilar. Analysplattform från Qlik hjälper bland annat företaget med uppföljning av lagerförda varor samt vilka bilar som är sålda och till vilken lönsamhet. Detta ger Engströms Bil full insikt i sin verksamhet och kan ta rätt beslut om vilka bilar som ska köpas in till försäljning och när.

Uppföljning på försäljning, tillgänglig för alla

Engströms Bil har jobbat med QlikView i många år och har en lösning med flera applikationer. De två som används mest är Försäljning av Fordon och Lagerbilar. Applikationen för försäljning följer upp sålda bilar, levererade bilar, utrustningslista samt bruttovinster. Utifrån denna applikation körs även rapportgeneratorn Qlik NPrinting som skapar upp bilder med statistik på sålda fordon. Dessa diagram uppdateras varannan timme och visas på företagets intranät för att sprida informationen till alla anställda. I lagerapplikationen går det att se hur många bilar som finns inne på lagret och hur många dagar de stått inne samt om de är sålda eller inte.

“Vår största fördel med Qlik lösningen är tydligheten och enkelheten. Att kunna titta tillbaka och jämföra med tidigare perioder, komma bort från Excel och papper och att kunna skapa egna rapporter.” - Johan Milered, Bilmarknadschef på Engströms Bil

Framtiden innebär mobilitet

Framtiden innebär en fortsatt utveckling och förvaltning av QlikView lösningarna men även införandet av Qlik Sense. Qlik Sense kommer tillföra större flexibilitet till organisationen med möjlighet till mobil användning och Self Service vilket är ett självklart tillägg till de befintliga lösningarna. I Qlik Sense utvecklas nu ett projekt inom ekonomi samt ett projekt inom HR som ska stötta organisationen ytterligare.

Guide: Beslutsstöd i praktiken

Komponenter i lösningen

I Engströms Bils analyslösning ingår QlikView, Qlik Sense och QlikNprinting. Dessa bidrar i lösningen med flera olika fördelar vilket bidrar till en stark, effektiv och smart helhetslösning.

I QlikView är applikationer byggda för att följa upp viktiga nyckeltal för Engströms Bil. Applikationer som visualiserar försäljning, leverans, lager och fler viktiga nyckeltal. I QlikView kan företaget analysera fritt inom de färdiga analysvyerna och få stöttning genom dokumentets alla grafer och tabeller.

Genom att använda Qlik Sense kan Engströms Bil få tillgång till sin verksamhetskritiska uppföljning direkt i telefonen eller surfplattan. Verktyget innebär också funktioner för self service vilket gör att användarna på egen hand kan använda verktyget mer effektivt med hjälp av bland annat intuitivt drag and drop för att skapa analys och förbereda data, från kalkylblad till stora data.

Med Qlik Nprinting får Engströms bil avancerad rapportering som skapar och distribuerar rapporter och mallar utifrån QlikView- ochQlikSenseapplikationerna. Detta visualiseras på det interna nätet för att sprida informationen till fler.

"Nu har vi enkel uppföljning av lager och sålda bilar genom skräddarsydda applikationer i QlikView som hjälper oss i det vardagliga arbetet där vi sparar tid och får en bra överblick över vår data.” — Johan Milered, Bilmarknadschef på Engströms Bil

Resultat

 • Sparad tid till ett värde av ca 800 000 SEK/år
 • Minskad manuell hantering
 • Säkrare process
 • Överskådlighet och sökbarhet

Fördelar med Qlik Sense

 • Molnet eller on-premise
 • Mobilt och responsivt
 • Modern visualisering
 • Self service
 • Samma kraftfulla kärna som QlikView
 • AI - få förslag på möjliga analyser baserat på din data

Fördelar med Qlik Nprinting

 • Skapa skräddarsydda rapporter med drag and drop funktioner
 • Distribuera rapporter och mallar utifrån QlikView och Qlik Sense-applikationerna
 • Spara informationen i dokument som ni har behov av, exempelvis Microsoft Office-dokument, eller skicka i mail eller flöda upp på intranätet.

 

https://www.exsitec.se/hubfs/Internt%20root/Bilder%20personal/LisaEdespong.jpg

Lisa Edespong

Konsult

Mobil:+46702260005
Epost: lisa.edespong@exsitec.se

Kontakta mig om lösningen