1

Wave Image

Innehållsförteckning

  Publicerad: 10.04.20 | Ekonomi

  Hur digitaliserat är Sverige?

  Innehållsförteckning

   Visma, en av våra partners, genomför sedan 2016 ett årligt digitaliseringsindex där vd, ekonomichefer och i år även it-chefer svarar på frågor kring digitalisering. Frågorna centrerar kring hur automatisering har påverkat effektiviteten inom bolaget och mäter därigenom den digitala mognadsgraden hos verksamheter i Sverige.

   Årets digitaliseringsindex landade på 48,2 procent. Det har ökat sedan den första undersökning 2016, och är hela 7,2 procentenheter högre än föregående år. Det märks att digitaliseringen börjar ta fart i Sverige - det blir spännande att se vad det landar på nästa år.

   Var är elefanterna?

   Visma satsar genom deras kampanj Elefanten i rummet på att uppmärksamma områden inom företag som enkelt kan göras mer effektiva genom implementeringen av digitala lösningar. Det kan handla om bland annat elektronisk fakturahantering, tidrapportering och reseräkning. Det handlar inte om några komplicerade, stora åtgärder, utan snarare att digitalisera och automatisera ekonomiska processer som enkelt kan effektiviseras med smarta digitala lösningar.

   Med Elefanten i rummet uppmärksammas det faktum att verksamheter ofta arbetar i processer som enkelt skulle kunna effektiviseras med hjälp av digitalisering. Det finns alltså potential hos Svenska företag att öka sitt digitaliseringsindex ytterligare.

   Digitalisera fakturahanteringen

   Ett av fokusområdena inom undersökningen är digitaliseringen av inkommande och utgående fakturor. Digitaliseringen för båda har ökat markant jämfört med tidigare år. Visma spår att en bidragande anledning till att digitaliseringen av inkommande fakturor ökar är enkelheten i dess implementering.

   Varför digitalisera fakturahantering?

   Ett automatiserat fakturaflöde innebär att ekonomiavdelningen slipper lägga tid på bland annat att manuellt matcha fakturor. Det frigör även tid och möjliggör för ekonomiavdelningen att rikta insatser åt andra håll. Dessutom innebär elektronisk fakturahantering att fakturorna betalas i tid, och att data matas in korrekt. Som företag kan ni ge er själva en klapp på axeln då det såklart är bra för miljön när man också minskar på pappersförbrukningen.

   Det finns olika nivåer av hur automatiserad en fakturaprocess görs, och går att anpassa efter önskemål. Kontakta oss, så hjälper vi er i digitaliseringsresan.

   Vismas digitaliseringsindex 2019 kan ni ladda ner här.

   Elefanten i rummet - mötesrum
    

   Relaterade artiklar

   Vad är Business NXT och varför ska jag välja det?

   Ekonomi 4 min

   Vad är Business NXT och varför ska jag välja det?

   Står du inför beslutet att välja mellan Visma.net ERP och Business NXT för ditt företag? Vi går igenom hur du ska tänka.

   Gå från 55% till 80% automatisk hantering av leverantörsfakturor

   2 min

   Gå från 55% till 80% automatisk hantering av leverantörsfakturor

   Effektivisera hanteringen av leverantörsfakturor genom att automatisera processerna med diagnosverktyg.

   Tankar om integrationer

   Integration 1 min

   Tankar om integrationer

   Strävar ni också efter att era system ska fungera harmoniskt ihop? Exsitec kan hjälpa er med integrationer mellan...

   Toggle Icon Author Avatar

   Kontakta
   skribenten

   Close

   Kontakta Exsitec