Träffa Exsitecaren

Niclas Sparr


Han är en av Exsitecs experter inom e-handel. I rollen som systemutvecklare bygger Niclas den bakomliggande tekniken för moderna e-handelsplatser.

 

 

 

 

 

 

1516301876575

Niclas erfarenhet skapar trygghet i bakgrunden

Intresset för datorer väcktes redan i början på 80-talet med familjens första dator, en ABC80 som kopplades till TV-apparaten hemma hos Niclas.

Detta ledde till studier inom datateknik på högskolan i Skövde och vidare till ett första jobb hos dåvarande Televerket.

Jag visste redan från början att jag ville arbeta med programmering men jobben fanns inte alls på samma sätt som idag. Detta gjorde att jag fick börja med att arbeta med reparationer på en elektronikverkstad berättar Niclas.

Det var först i slutet på 90-talet som arbetet övergick till att i huvudsak handla om mjukvaruutveckling via ett jobb på ett bolag som utvecklade biljettsystem till kollektivtrafik.

Det var starten på en hittills outtröttlig nyfikenhet kring att lära sig nya saker inom utvecklingsskrået.

Tio år med e-handelsutveckling

Sedan 2012 arbetar han som utvecklare inom Exsitecs e-handelsområde i en roll som innebär mycket backend-utveckling till avancerade e-handelsplatser.

Med sin erfarenhet skapar Niclas stor trygghet och har ofta värdefulla insikter kring teknikval och utvecklingsmetodik. Han trivs bäst med teknikerna på baksidan av lösningarna där den mest avancerade logiken byggs.

Området som Niclas tillhör arbetar med att skapa e-handelsplatser oftast inom B2B. Där finns de mest avancerade produktstrukturerna, ibland hundratals kundunika prislistor och lösningarna integreras ofta till flertalet underliggande affärs- och logistiksystem.

33
Trivs bra i konsultrollen

Det får inte bli för lätt för då tröttnar jag säger Niclas med glimten i ögat. Ju mer avancerat och klurigt det blir att lösa kundernas krav desto roligare har jag på jobbet.
En annan viktig aspekt är variationen. I rollen som konsult får han ständigt lära sig nya tekniker då alla projekt är unika.

Kunderna kommer från olika branscher och vi implementerar nästan alltid någonting för första gången i ett nytt projekt.

Fakta Niclas

På Exsitec sedan: 2012
Roll: Tech Lead inom e-handel
Ort: Jönköping

 
Kul att nörda ner sig ordentligt ibland

Teknikintresset är något som färgar fler delar i livet och i ett av de senaste projekten på hemmaplan bygger Niclas en fjärrstyrd båt.

Den är komplett med ekolod och en Rasberry Pi och ska när den är färdig kunna generera en djuphavskarta i sjön där han gillar att fiska mest.

Det är lätt att lägga orimligt mycket tid på ett intresse men det är också det som är så kul.

Fiske är mitt favoritsätt att koppla av och då vill jag ha så goda förutsättningar som möjligt för det avslutar Niclas.

"Ju mer avancerat och klurigt det blir att lösa kundernas krav desto roligare har jag på jobbet"

 

White-Light Gray

Med många projekt i bagaget, hur ser egentligen ett drömprojekt ut?

 - Det får inte vara för lätt.  Gärna många integrationer med avancerade produktstrukturer. Det är kul att se vilket stort värde det skapar ute hos kunderna.

Just nu arbetar jag i ett sådant projekt där vi bygger ett flertal sammanhängande siter med en gemensam backend. Det ställer höga krav på hur arkitekturen planeras och byggs eftersom den ska användas på flera olika ställen samtidigt. 

Vad tror du blir nästa stora grej inom e-handel?

 - Om jag får gissa så tror jag att AI-teknik kommer byggas in mer och mer i e-handelsplattformar.

Det ger fina möjligheter att optimera sökresultat och skapa rekommendationer med hjälp av mycket fler parametrar än vad dagens teknik klarar av. 

 

Light gray-White2
34

5 snabba med Niclas

Favoritteknik just nu?

.net-plattformen är en gammal favorit som jag utvecklat på ända sedan den var i beta. Det måste ändå vara favoriten för mig.

Vad äter du helst?

På sommaren tycker jag mycket om att grilla. En favorit är revbensspjäll som grillats på låg värme i 5-6 timmar. 

Vad lyssnar du helst på?

Metal är favoriten men också traditionell hårdrock. Black sabbath är en favorit.

Vad tränar du helst?

Det är inget stort intresse för mig. Jag tycker om att röra mig i naturen med ett fiskespö i handen.

Nyfiken på en karriär hos Exsitec?

Mats Stegemann rund

 

 

Kontakta Mats så berättar han mer!