Systemintegration Ordlista Integrationsplattform

Integrationsplattform

Vad är en integrationsplattform?

En integrationsplattform är en programvara som gör det möjligt att koppla samman olika system på ett centraliserat, enhetligt och strukturerat sätt. Detta ger många fördelar jämfört med en mer decentraliserad hantering och skapar förutsättningar för en systemmiljö som kan växa och utvecklas över tid.

-> Läs mer om vårt erbjudande kring integrationsplattform

Integration Platform as a Service (iPaaS)

Tidigare har integrationsplattformar varit stora och komplexa system som tagit lång tid att implementera, samtidigt som det ofta också varit förknippat med höga licenskostnader. Men på samma sätt som andra on-premise-system har integrationsplattformen nu flyttat till molnet. Integration Platform as a Service (iPaaS), som detta kallas, har medfört ett betydligt lägre insteg och mycket mer attraktiva prismodeller. En integrationsplattform, något som tidigare var något som framförallt stora bolag implementerade, är nu tillgängligt även för mindre företag.

Alternativet till en integrationsplattform

Alternativet till en integrationsplattform är att bygga s.k. punkt-till-punkt-integrationer. Detta innebär att man tar fram en lösning  för att specifikt sköta kopplingen mellan två system. En sådan kan antingen byggas som ett plugin i ett av systemen som ska integreras eller som en fristående tjänst/program.

Punkt-till-punkt-integration genom plugin

Många system har möjligheten att skapa plugins eller anpassningar, något som kan utnyttjas för att bygga en punkt-till-punkt-integration.

Punkt-till-punkt-integration genom tjänst

En integration är oftast ett separat program eller tjänst som läser information från ett system, mappar om den, och sedan skriver informationen till ett annat system.

Utmaningen med punkt-till-punkt-integration

Det finns flera utmaningar med punkt-till-punkt-integratioenr, bland annat:

  • Låg grad av återanvändning när “hjulet uppfinns flera gånger”, något som också medför onödiga kostnader.
  • Svårt att få insyn och kontroll över integrationsflödena, där integrationerna ofta upplevs som “svarta lådor”.
  • Man skapar ett beroende till specifika system och leverantörer genom att integrationerna blir hårt knutna till dessa.

Men den utmaning som oftast nämns är det som händer när antalet punkt-till-punkt-integrationer växer. Då skapas ett trassel av olika integrationsflöden och lösningen blir snabbt svår att förvalta, underhålla och förändra. Integration som ska möjliggöra automatisering och digitalisering blir istället ett hinder.

Spaghetti-integration

 

Fördelar med en integrationsplattform

En integrationsplattform är lösningen på problemen med punkt-till-punkt-integrationer. Genom en central hantering skapas förutsättningar för högre grad av återanvändning och bättre insyn i integrationsflöden, vilket ger fördelar som bland annat:

  1. Lägre kostnader för nya integrationer.
  2. Bättre översikt över flöden och fel.
  3. Högre grad av säkerhet och kontroll.

Integrationsplattform

 

Viktiga funktioner i en integrationsplattform

En integrationsplattform innehåller ofta en stor mängd av olika tjänster och funktioner. Några av de viktigaste och vanligaste är:

  • API-hantering
    API-hantering handlar om att på ett strukturerat sätt hantera sina olika API:er. Detta genom exempelvis enhetlig åtkomsthantering och dokumentation.
  • Köer och meddelanden
    Eftersom integrationer ofta hanterar stora datamängder samt att vikten av att fånga de eventuella fel som uppstår så är hantering genom köer ofta en föredragen metod.
  • Serverlösa funktioner
    En integration behöver funktioner som anropar API:er, mappar data m.m. Med serverlösa funktioner (serverless functions) kan detta göras utan att bygga upp nödvändig infrastruktur.
  • Felhantering och loggning

    En stor fördel med att hantera sina integrationsflöden i en central plattform är ett enhetligt och återanvändbart sätt att hantera fel och loggning.

 

Prata integrationer med mig

Med mig kan du prata om allt från val av system till projekt och dess kostnader. Ta kontakt direkt eller fyll i dina uppgifter så hör jag av mig.

Martin Kaldma WebP

Martin Kaldma

Integrations-chef
Mobil: 073 - 851 70 70
Epost: martin.kaldma@exsitec.se