Exsitecaren Ida Aasa prisad Luleåprofil

"Att få priset som Superstar av #Addher regionalt känns oerhört hedrande."

 

 

 

 

 

 

 

 

Skärmavbild 2022-10-20 kl. 11.43.34

Ida Aasa har fått ett fint kvitto på att hennes passion för norrbotten, ingenjörer och IT märks

Hon har för andra året i rad tilldelas en lokal utmärkelse från det kvinnliga nätverket #addher. 2022 vann hon i kategorin "Role model" och i år, 2023, år vann hon i kategorin "Superstar".

Extra kul att det lokala engagemanget märks

Ida tycker att det är speciellt kul att juryn fångat upp hennes passion för ett liv i norra sverige men såklart också att hennes val att bli ingenjör och senare verksam inom IT-branschen som kvinna är en viktig faktor.

Jag brinner för IT och affärsmässighet men också att göra vanliga grejer som att odla, baka och vara med familjen.

Ida berättar engagerat om att det finns så mycket intressanta möjligheter för kvinnliga ingenjörer just nu i norrland. Det har aldrig satsats så mycket som nu i och med den gröna omställningen, vilket leder till att många bolag väljer att investera mycket.

Addhers defintion av en superstar:

EnIT-/Techkvinna som sticker ut och vars stjärnglans lyser klart inom ett eller flera områden. Hon är en passionerad expert som andra vill hänga med och lära sig av. Hon kan ha varit många år i branschen eller är en "up-and-coming rising star". Hon är påläst, nyfiken och bra på att dela med sig av sin expertis.

Att få priset som Superstar av #Addher regionalt känns oerhört hedrande

En resa söderut och tillbaka igen

Uppväxt i Skellefteå och med ett stort intresse för basket flyttade Ida söderut efter sina tre år på riksbasketgymnasiet i Luleå.

Elitsatsningen inom idrotten gjorde att resan gick via Umeå ner till Göteborg där Ida kombinerade basket med en civilingenjörsutbildning inom Teknisk Design, med en master inom kvalitet och verksamhetsutveckling under institutionen för Industriell Ekonomi.

Efter examen gick resan vidare i södra Sverige och det var också då hennes karriär inom IT startade på Exsitec som Business Intelligence-konsult.

Skärmavbild 2022-10-20 kl. 11.37.54
Etablerar Exsitec i norrbotten

Efter några år blev dock längtan hem för stor och beslutet att flytta norrut igen togs 2018. I det läget kändes steget för stort att både flytta hem, starta familj och också etablera Exsitecs verksamhet i norrbotten. Ida bytte arbetsgivare men fortsatte inom samma yrkesmässiga spår som BI-konsult.

Det var aldrig självklart för mig att börja jobba med Business Intelligence, men nu har jag gjort det sedan 2016 och tror aldrig att jag kommer sluta jobba med data. Jag älskar att få se många olika typer av verksamheter i min vardag och framförallt skapa smarta automatiserade analyslöningar som underlättar vardagen för våra kunder. Det finns få saker som ger så mycket belöning som när man med sin kod lyckats lösa något svårt och komplext!

Efter några år i en annan organisation uppstod möjligheten igen att vara med och etablera Exsitec i norrbotten och nu var Ida inte sen på att ta den chansen.

Juryns motivering för regional Superstar 2023

”Ida är en teknisk superstar med djup kunskap och starkt teknikintresse som skapar värde genom att leverera hög kvalitet inom tidsramar och budget. Med fantastiska ledaregenskaper och hög lojalitet fokuserar hon målinriktat på teamets och affärens bästa. Hon har förmågan att få människor att känna sig sedda och hörda i sin närhet och sprider en oerhörd värme runt sig. En inspirerande superstar.”

Svårt att hitta förebilder i norr

Vid flytten hem kände Ida att det var svårt att hitta  kvinnliga förebilder inom IT i norrbotten men att de absolut finns där om man letar lite.

De som syns och hörs mest är snarare de som bygger bilden av norrland med vacker natur och goda möjligheter att bo bra utanför staden.

Hon saknade dock bilden av norrland som en plats där kombinationen av ett stadsliv med ett innovativt arbete med naturen och lugnet nära till hands.

Detta gjorde att hon startade ett instagramkonto med namnet @ingenjorida och som på kort tid inspirerat många till att, som kvinna i IT-branschen få upp ögonen för norrbotten och de många satsningar som sker där just nu.

Men självklart finns det goda exempel

Att få priset inom kategorin för förebilder känns extra kul för Ida då hon tycker att det är så oerhört viktigt med just förebilder. Hon har själv flera stycken men vill lyfta fram en annan lokal ledare i Luleå.

Nämligen Karin Sjöö-Åkeblom som är VD på Luleåbaserade bolaget Tromb. Hon har enligt Ida ett grymt driv och står för ett ledarskap som känns sunt. Det måste få vara kul på jobbet där balansen mellan jobb och fritid är viktigt.Vad är på gång i Luleå?

Just nu ligger mycket fokus på att fortsatt etablera Exsitec som en självklar arbetsgivare i Luleå. Verksamheten har för andra året i rad tagit emot traineer för att 

Hoppas kunna inspirera andra framåt

Ida hoppas att hon kan fortsätta inspirera andra till att både stanna kvar men också till att flytta uppåt i landet i jakt på ett naturnära liv med ett arbete i en framtidsbransch.

"De två senaste åren, sedan jag startade upp vårt Luleåkontor, har varit mina mest utvecklande någonsin. Jag har både utvecklats tekniskt inom BI, blivit bättre i mitt konsultmannaskap och för första gången fått testa mina ledarskapsförmågor i en chefsposition. Jag har varit långt utanför min komfortzon många gånger, men tack vare fantastiska kollegor både på plats i Luleå och runt om i landet har jag lyckats få det stöd jag behöver för att även må bra i alla utmaningar", avslutar Ida

André Lejonqvist (4)

Vill du veta mer om en karriär på Exsitec?

https://www.exsitec.se/hubfs/Mats%20Stegemann%20rund.png

Mats Stegemann

Head of Culture

Kontakta skribenten