Exsitecaren Ida Aasa prisad förebild

"Jag är stolt att få priset som förebild. Framförallt att juryn ser min passion för norrbotten såväl som engagemanget för kvinnor inom IT-branschen"

 

Skärmavbild 2022-10-20 kl. 11.43.34

Ida Aasa har fått ett fint kvitto på att hennes passion för norrbotten, ingenjörer och IT märks

Hon har tilldelas utmärkelsen Role Model från det kvinnliga nätverket #addher. En nominering inom kategorin role model ledde till att hon vann en lokal utmärkelse i Luleå.

Extra kul att det lokala engagemanget märks

Ida tycker att det är speciellt kul att juryn fångat upp hennes passion för ett liv i norra sverige men såklart också att hennes val att bli ingenjör och senare verksam inom IT-branschen som kvinna är en viktig faktor.

Jag brinner för IT och affärsmässighet men också att göra vanliga grejer som att odla, baka och vara med familjen.

Ida berättar engagerat om att det finns så mycket intressanta möjligheter för kvinnliga ingenjörer just nu i norrland. Det har aldrig satsats så mycket som nu i och med den gröna omställningen, vilket leder till att många bolag väljer att investera mycket.

En resa söderut och tillbaka igen

Uppväxt i Skellefteå och med ett stort intresse för basket flyttade Ida söderut efter sina tre år på riksbasketgymnasiet i Luleå.

Elitsatsningen inom idrotten gjorde att resan gick via Umeå ner till Göteborg där Ida kombinerade basket med en civilingenjörsutbildning inom Teknisk Design, med en master inom kvalitet och verksamhetsutveckling under institutionen för Industriell Ekonomi.

Efter examen gick resan vidare i södra Sverige och det var också då hennes karriär inom IT startade på Exsitec som Business Intelligence-konsult.

Skärmavbild 2022-10-20 kl. 11.37.54
Etablerar Exsitec i norrbotten

Efter några år blev dock längtan hem för stor och beslutet att flytta norrut igen togs 2018. I det läget kändes steget för stort att både flytta hem, starta familj och också etablera Exsitecs verksamhet i norrbotten. Ida bytte arbetsgivare men fortsatte inom samma yrkesmässiga spår som BI-konsult.

Passionen för analys av data och att visualisera den tydligt och snyggt är viktiga faktorer till att hon trivs utmärkt i sådana projekt.

Efter några år i en annan organisation uppstod möjligheten igen att vara med och etablera Exsitec i norrbotten och nu var Ida inte sen på att ta den chansen.

Juryns motivering

“Ida har ett fantastiskt engagemang för Norrbotten och brinner för att regionen ska utvecklas och växa.

Därför är Ida en viktig ambassadör för Luleå och IT-branschen där hon passionerat möter nya människor, bygger nätverk och gemenskap.

Hon är en sann förebild som kommer ta stor plats och som vi kommer få se mycket av framöver. En sann Role Model!”

Svårt att hitta förebilder i norr

Vid flytten hem kände Ida att det var svårt att hitta  kvinnliga förebilder inom IT i norrbotten men att de absolut finns där om man letar lite.

De som syns och hörs mest är snarare de som bygger bilden av norrland med vacker natur och goda möjligheter att bo bra utanför staden.

Hon saknade dock bilden av norrland som en plats där kombinationen av ett stadsliv med ett innovativt arbete med naturen och lugnet nära till hands.

Detta gjorde att hon startade ett instagramkonto med namnet @ingenjorida och som på kort tid inspirerat många till att, som kvinna i IT-branschen få upp ögonen för norrbotten och de många satsningar som sker där just nu.

Men självklart finns det goda exempel

Att få priset inom kategorin för förebilder känns extra kul för Ida då hon tycker att det är så oerhört viktigt med just förebilder. Hon har själv flera stycken men vill lyfta fram en annan lokal ledare i Luleå.

Nämligen Karin Sjöö-Åkeblom som är VD på Luleåbaserade bolaget Tromb. Hon har enligt Ida ett grymt driv och står för ett ledarskap som känns sunt. Det måste få vara kul på jobbet där balansen mellan jobb och fritid är viktigt.

White-Light Gray

Vad blir nästa steg?

Just nu ligger mycket fokus på att etablera Exsitec som en självklar arbetsgivare i Luleå. Kontoret är på plats och verksamheten har redan tagit emot sin första trainee.

Att hitta framtida talanger är en top-of-mind men förstås också att få traktens företag att få upp ögonen för Exsitec som en leverantör av verksamhetsstödjande IT-system.

Hoppas kunna inspirera andra framåt

Ida hoppas att hon kan fortsätta inspirera andra till att både stanna kvar men också till att flytta uppåt i landet i jakt på ett naturnära liv med ett arbete i en framtidsbransch.

André Lejonqvist (4)

Vill du veta mer om en karriär på Exsitec?

https://www.exsitec.se/hubfs/Mats%20Stegemann%20rund.png

Mats Stegemann

Head of Culture

Kontakta skribenten