Stäng menyn

 

 

 

2023

Internationella kvinnodagen

Exsitec uppmärksammar den internationella kvinnodagen 2023.
Klicka på pilen för att komma till innehållet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internationella kvinnodagen 2023, en dag för reflektion. För att uppmärksamma dagen har vi intervjuat vår HR-direktör Emma Billenius som i år arbetat 10 år i IT-branchen. Hon ser tillbaka på sin tid i branschen och den utveckling som har skett och de utmaningar vi har framför oss.

Dessutom har vi intervjuat vår kollega och förebild Isabelle Schafhauser som berättar om sitt engagemang i Pink Programming, en ideell förening vars mål är att skapa jämställdhet inom IT-branschen.

På Exsitec är vi stolta över de framsteg som har gjorts, men vi inser att det finns mer att göra för att uppnå fullständig jämställdhet i IT-branschen.

Emma Billenius ser tillbaka på jämställdhetsfrågan efter 10 år i branschen

Emma arbetar som HR-chef på Exsitec och har gjort det i ganska precis 10 år. Idag har andelen kvinnor ökat med nästan 10 procentenheter, till över 40%. Läs Emmas reflektioner kring de senaste åren och vad hon tror och vill ska hända inom området framåt.

Med en rykande varm kaffe i handen börjar Emma reflektera kring frågan om jämställdhets och hur den utvecklats sedan hon startade på Exsitec.

- Det som slår mig när jag tänker på frågan är att jag inte tänker så mycket på den längre inleder Emma. Den största skillnaden är nog att frågan om jämställdhet har gått från att vara något bolag diversifierade sig med 2013 till att idag vara en solklar hygienfaktor. 

Emma började som HR-chef på Exsitec 2013 i en verksamhet med cirka 50 medarbetare där en tredjedel då var kvinnor. Idag 10 år senare har bolaget växt till en nordisk koncern med cirka 600 anställda.

- Att vara en tredjedel kvinnor var då väldigt bra i en tid där många branschkollegor pratade om att en fjärdedel kvinnor var klart godkänt. 

#metoo förändrade målbilden

Emma lutar sig framåt och konstaterar att mycket har hänt sedan starten på Exsitec. När hon funderar på händelser som påverkat mycket tror Emma att metoo-rörelsens genomslag under 2017 haft en stor inverkan.

- Jag vill tro att det gjorde att vi och många andra bolag skärpte till målbilden för vad ett jämställt IT-bolag ska vara. Vår målbild är att anställa lika många kvinnor som män och det är en ambition som vi nästan aldrig får frågor kring idag. När vi började prata om den målbilden var det nog många som tänkte att vi var väl optimistiska säger Emma med ett skratt.

"För 10 år sedan var en fjärdedel kvinnor på ett IT-bolag klart godkänt, de siffrorna skulle jag inte alls vara nöjd med idag."

Emma om utvecklingen inom IT-branschen

Emma Billenius (1) (1)


Kvinnoföreningar på universiteten gör ett fantastiskt arbete

En annan stor förändring de senaste åren är framväxten av ett stort antal kvinnoföreningar på landets universitet och högskolor. Det har gått från enstaka nätverk till att nästan alla utbildningar har föreningar.

- Arbetet som dessa nätverk och föreningar gör är fantastiskt, berättar Emma engagerat. De skapar förebilder och sätter viktiga frågor i fokus. Vi stöttar i dagsläget både lokala föreningar på skolorna och nationella nätverk såsom DataTjej och WCN

Idag finns så mycket kraft i dessa rörelser och vi som arbetsgivare har förmånen att lära oss om vad framtidens kvinnor inom IT kommer att förvänta sig. Det är jag väldigt tacksam över fortsätter Emma.

Utmaningar finns förstås fortfarande

Trots konstaterade framsteg så finns det förstås mycket kvar att göra. En alltför stor andel av kapitalet går fortfarande till företag som startats och leds av män. Vidare är det även utmanande att det finns för få kvinnor på ledningsnivå, vilken kan vara en av flera orsaker till att färre kvinnor startar bolag, tror Emma.

- Min uppfattning att vi kommit en bra bit på vägen med att jämna ut förutsättningarna mellan kvinnor och män inom IT, men vi är långt ifrån klara. 

På Exsitec har vi många kvinnliga ledare som är på väg till nästa nivå, vilket vi är stolt över och hoppas mycket på. Nu behövs grymma förebilder som tar det sista steget till yttersta ledningsnivå. Jag har själv varit en del av Exsitec ledning länge och ser vikten av att som kvinna vara med och påverka, vi behövs, avslutar Emma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Isabelle Schafhauser & Pink Programming

Isabelle arbetar som projektledare och utvecklare av integrationer och webbappar. Hon har en kandidatexamen i Systemvetenskap från Göteborgs universitet med teknisk inriktning, men innan det studerade hon retorik vid samma universitet. Hon fick tidigt under studierna upp ögonen för Pink Programming när hon deltog på ett av deras event och har sedan dess själv engagerat sig i organisationen och har idag en roll som Code Mentor i Göteborg. 

Kan du berätta lite om Pink Programming och dess syfte?
Pink Programming är en ideell förening vars mål är att skapa jämställdhet inom IT-branschen, med ett fokus att få fler kvinnor och icke-binära att programmera.

Vad fick dig att börja engagera dig i Pink Programming?
Jag har alltid haft ett intresse för IT och teknik men när jag växte upp var det intresset tabubelagt. Därför trodde jag länge att jag inte kunde jobba med programmering. Tidigt under mitt första år på universitetet gick jag på ett så kallat Pink Sunday-event och blev direkt inspirerad av andras berättelser och driv att göra skillnad inom IT-branschen.  Där och då bestämde jag att så fort jag fått jobb som utvecklare skulle jag stötta och inspirera andra i samma sits. Idag är jag Code Mentor i Göteborg.

Hur kan andra stödja Pink Programming och deras arbete?
Pink Programming finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och det går att engagera sig bland annat genom att bli medlem eller volontär. Som volontär efterfrågas flera olika kompetenser. Men det viktigaste är att hjälpa oss sprida ordet.

Jag uppmuntrar också den som kan att gå på Pink Sunday events och låta sig bli inspirerad! Pink Programming håller även föreläsningar om hur man kan jobba med jämställdhet på arbetsplatsen. 

Vilka projekt och initiativ har Pink Programming på gång?
Pink Sunday-events med inspirationspanel och workshop, programmeringsläger samt kurser och föreläsningar om jämställdhet.

Vilka råd skulle du ge till kvinnor som vill börja arbeta inom tech-branschen?
Var nyfiken och våga prova! Låt dig inte avskräckas av hur komplicerat det verkar vid första anblick. Det är alltid svårt att lära sig en ny färdighet, så försök hitta en mentor eller gemenskap att växa tillsammans med.

Slutligen, vad betyder internationella kvinnodagen för dig och vad vill du att människor ska tänka på eller agera på för att stödja kvinnor i tech-branschen och överallt?
Under den internationella kvinnodagen får vi möjlighet att belysa olika perspektiv, färdigheter och berättelser. Problemlösning kräver kreativitet och varje individ har ett helt unikt ramverk av upplevelser, insikter och verktyg att dela med sig av. 

Därför måste vi tillsammans ständigt uppmuntra mångfald och skapa inklusivitet i alla forum och hjälpa varje individ känna sig trygg, uppskattad och hörd. 

Isabelle-Schafhauser-1

Följ Pink Programmings arbete och engagera dig

På Exsitec uppmuntrar vi våra anställda att engagera sig i samhällsfrågor och att ta ansvar för sin omvärld. Vi tror på att aktivt bidra till en bättre värld och att varje individ kan göra skillnad. 

Vill du dela glädjen av att koda och stödja Pink Programmings mål för en jämställd techindustri?  Du kan registrera ditt intresse på deras hemsida

Pink Programming Sundays är Pink Programmings mest populära kodningsevenemang, vanligtvis organiserade en gång i månaden i Stockholm, Göteborg och Malmö för kvinnor och icke-binära personer i alla åldrar, bakgrunder eller programmeringserfarenheter att prova och förhoppningsvis hitta nöjet i att koda.

Följ detta och mer av Pink Programmings arbete på Linkedin

 

 

 

Möt fler av våra Exsitecare

Träffa Exsitecaren Stina Erlands

Karriär Under 1 min

Träffa Exsitecaren Stina Erlands

Möt den ofrivillige systemvetaren Stina som är en av Exsitecs ledande experter inom områdena budget och prognos.

Träffa Exsitecaren Lena Broström

Karriär Under 1 min

Träffa Exsitecaren Lena Broström

Hon skapar trygghet för juniora kollegor och passar på att stjäla massor av energi i utbyte. Möt Lena, en av Exsitecs...

Exsitecaren Ida Aasa prisad förebild

Karriär Under 1 min

Exsitecaren Ida Aasa prisad förebild

Jag är stolt att få priset som förebild. Framförallt att juryn ser min passion för norrbotten såväl som engagemanget...

 

 

 

Undrar du något? Vi svarar gärna på dina frågor