1

Wave Image

Innehållsförteckning

  Publicerad: 07.03.24 | Hållbarhet Ekonomi

  Visma.net Carbon Footprint - Effektiv klimatrapportering

  Innehållsförteckning

   Effektiv klimatrapportering direkt i Visma.net

   Klimatrapportering är ett omdebatterat ämne. Som bolag behöver vi möta ökade omvärldskrav, både i form av ny lagstiftning, men också från våra kunder, leverantörer, investerare och anställda. Den nya Klimatmodulen i Visma.net hjälper ert bolag att klimatrapportera effektivt och helt automatiskt genom er bokföring. Så, hur fungerar Visma.nets Carbon Footprint och vad är fördelarna med just denna modul? 

   Så här fungerar Visma.net Carbon Footprint

   1. Beräkna
   Modulen läser automatiskt av er bokföring och beräknar utsläppsvärden baserat på flertalet verifierade databaser samt följer den etablerade standarden för klimatrapportering, GHG-protokollet. Ni kan se vilka leverantörer och inköp som bidrar till störst klimatpåverkan och även bolagets klimatavtryck både per omsättning och per anställd. Ni kan också jämföra ert bolag med andra i samma bransch.


   2. Reducera 
   Här får ni förslag på hur ni kan reducera ert avtryck. Det finns ett planeringsverktyg för klimatåtgärder och ni får presenterat vilka åtgärder som ger högst effekt. Ni kan även läsa matnyttiga fakta om att reducera klimatavtryck.


   3. Klimatkompensera
   För de avtryck som inte går att reducera kan ni enkelt klimatkompensera genom modulens inbyggda marknadsplats för Gold-Standard certifierade projekt. Genom att finansiera dessa projekt kan ni balansera för de utsläpp ni inte kunnat minska själva och samtidigt visa att ert bolag är en del av den globala omställningen och gör skillnad på riktigt. 

    

   Varför välja Visma.net Carbon Footprint?

   Kostnadseffektiv hållbarhet 
   Visma.net Carbon Footprint hjälper er att ta både gröna och lönsamma affärsbeslut. Genom att använda modulen får ni klimatrapporter för en låg månadskostnad jämfört med att köpa liknande rapporter hos fristående miljöanalytiker. 

   Minska miljöpåverkan
   Genom att övervaka och analysera företagets koldioxidutsläpp kan organisationen identifiera möjligheter att minska sin miljöpåverkan. Detta kan innebära att identifiera ineffektiva processer, hitta alternativa leverantörer med lägre utsläpp och implementera hållbar praxis.


   Ökad konkurrenskraft
   Genom att kunna skicka klimatrapporter till intressenter, såväl investerare som leverantörer och kunder, kan ni stärka både er konkurrenskraft och position på marknaden. 


   Håll er uppdaterade kring lagkrav
   Klimatrapportering i Visma.net håller er uppdaterade mot kommande lagkrav, såsom CSRD. Även om ni för närvarande inte omfattas av dessa krav, kan indirekt påverkan ske som leverantör då berörda bolag kommer utvärdera sina leverantörers klimatpåverkan. 


   En komplett lösning för klimatavtryck 
   I samma modul har ni möjlighet att beräkna och analysera ert klimatavtryck, samt vidta åtgärder baserat på företagets resultat. Att både generera rapporter, analysera siffror och agera på resultaten i samma modul möjliggör en smidig hantering av hela processen.

    

   Vad krävs för att starta igång?

   Det enda som krävs är en svensk kontoplan. Modulen har snabb och enkel implementering och på endast 10-15 min har ni er första klimatrapport i handen. Total uppstartstid för inställningar beräknas sedan vara 1-3 timmar, vilket vi på Exsitec självklart gärna hjälper till med. 

   Läs mer om Carbon Footprint här

    

   Vill ni starta igång modulen eller veta mer? Kontakta oss!

    

   Relaterade artiklar

   Vad är Business NXT och varför ska jag välja det?

   Ekonomi 4 min

   Vad är Business NXT och varför ska jag välja det?

   Står du inför beslutet att välja mellan Visma.net ERP och Business NXT för ditt företag? Vi går igenom hur du ska tänka.

   Gå från 55% till 80% automatisk hantering av leverantörsfakturor

   2 min

   Gå från 55% till 80% automatisk hantering av leverantörsfakturor

   Effektivisera hanteringen av leverantörsfakturor genom att automatisera processerna med diagnosverktyg.

   Tankar om integrationer

   Integration 1 min

   Tankar om integrationer

   Strävar ni också efter att era system ska fungera harmoniskt ihop? Exsitec kan hjälpa er med integrationer mellan...

   Toggle Icon Author Avatar

   Kontakta
   skribenten

   Close

   Kontakta Pauline Nordahl