Exsitecs traineer
Exsitecs traineer
kontakta mig

Att söka jobb #4 – Se jobbsökandet som matchmaking

Att söka jobb #4 – Se jobbsökandet som matchmaking

Med foten på andra sidan berättar vi, Ida Aasa, Vendela Nilsson och Lovisa Gustafsson, om våra erfarenheter och lärdomar från vårt jobbsökandet i en bloggserie på fyra delar. Nedan följer den sista delen, del 4 – Se jobbsökandet som matchmaking.

Erfarenheter från arbetsintervjuer

Efter att ha lagt ner en del tid och skickat ansökningar till intressanta arbetsgivare var det oerhört kul när jag fick första beskedet om att jag blivit kallad till intervju. Arbetsgivaren som jag intresserat mig för var också intresserad av mig, yes!  

Nedan följer lite tips på hur jag, Lovisa,  försökte tänka inför och under de arbetsintervjuer jag var på:

  • I och med en intervju kan en del nervositet smyga sig på och det gjorde det även för mig. Jag hade ju sökt jobb som jag verkligen ville ha och ville självklart gärna lyckas. Däremot försökte jag alltid tänka på att vara mig själv under intervjutillfället. Det blev mindre nervöst på det sättet och jag kunde sedan vara lugn med att företaget anställt mig för den jag var och inte för att jag låtsats vara någon annan.
  • För mig har det alltid varit viktigt att trivas på arbetet. Både med arbetsuppgifter och med själva arbetsplatsen. Därför passade jag också på att ställa frågor kring detta på intervjun. Att ställa frågor till den som jag blev intervjuad av gjorde mig också lite mindre nervös och stämningen kändes mer avslappnad.
  • Efter att jag varit på en intervju brukade jag reflektera över vilket helhetsintryck jag fått av företaget. Både vilket intryck jag fått under intervjun men också hur jag upplevde känslan och omgivningen på arbetsplatsen.  Med hjälp av denna reflektion kunde jag ganska snabbt känna av om det var en arbetsplats där jag potentiellt skulle kunna trivas i framtiden.

4 konkreta tips på hur du får ut det mesta av ditt arbetssökande

  • Var dig själv. Det är lätt att hamna i en situation där man känner att man vill vara potentiella arbetsgivare till lags, men tänk på att det är dig och din framtid det handlar om. Det är du som ska trivas med det du gör!
  • Att leta jobb kan på många sätt liknas med att gå på lägenhetsvisningar. Mycket kan se bra ut på papper, och tyckas viktigt när man försöker komma fram till vilken typ av jobb man vill söka. Det är däremot först vid intervjuer, företagskvällar eller annan kontakt med företaget som man kan få en känsla ifall företaget verkligen är en bra match för dig.
  • Tänk på att det är viktigt att trivas på arbetsplatsen och med arbetsuppgifterna. Förmodligen kommer du spendera mycket tid på din framtida arbetsplats och för att kunna må bra som möjligt så gäller det att du kan inhämta energi från din omgivning även då du är på jobbet.
  • Våga ställ frågor. Att du ställer frågor och visar ett ärligt intresse under intervjun visar bara på att du är en seriös kandidat som är noga med ditt val av arbetsgivare. Men framförallt kommer du efteråt att känna dig mer säker med ditt val.

Om du missat de tidigare inläggen kan du läsa de här; del 1, del 2 och del 3

Kontakta skribenten

Exsitecs traineer
Exsitecs traineer