Träffa Exsitecaren
Erik Ahlepil

Efter många breda val studiemässigt hamnade Erik på Exsitec. Väl där börjar en resa som startade som konsult, går vidare till teamledareroll och numera i rollen som affärsutvecklare. Läs Eriks tankar kring arbetet med försäljning av komplexa it-projekt.

 

 

 

 

 

ErikAhlepil3

Erik skapar förutsättningar för lyckade IT-projekt med stort fokus på automation.

Så länge Erik kan minnas har teknik och ekonomi varit intressanta ämnen. Därför blev valet av utbildning i senare steg enkelt när han läste om Civilingenjörsprogrammet inom Industriell Ekonomi vid LiU. Känslan bekräftades längs vägen där han valde att inrikta sig mot maskin och logistik. 

- Jag hade lika gärna kunnat arbeta med riktiga maskiner istället för IT-system säger Erik och reflekterar över att han numera har arbetat över 5 år med olika typer av digitala lösningar.

Fakta Erik

På Exsitec sedan: 2017
Roll: Affärsutvecklare
Ort: Göteborg / Oslo

Blev nyfiken på Exsitec

Efter studierna hamnade Erik en kortare tid på ett större bolag inom livsmedelsindustrin. Det gav perspektiv, framförallt när några goda vänner tipsade om Exsitec.

- Mina kompisar pratade så gott om bolaget att jag blev nyfiken på att testa. Jag insåg redan vid mitt första möte att jag saknade något i min vardag. Jag insåg hur viktigt det är med en positiv och driven företagskultur.

En resa startar

Under första tiden på Exsitec startade Erik med att lära sig fakturahanteringssystemet Medius. Till en början som applikationskonsult men relativt snabbt blev han även involverad i arbetet med presale.

- Att arbeta med presale innebär att jag fick vara med i försäljningen av ett system i rollen som sakkunnig i applikationen. Det gav mig intresset för affären och de värden som systemen faktiskt ger kunderna berättar Erik.

När sedan chansen uppstod att ta området och produkten till Exsitecs Göteborgskontor tog han den. Det innebar en ny roll som teamledare som  kombinerar konsultrollen med personalansvar. 

- Detta var en otroligt spännande tid där jag gjorde lite av allt. Ena dagen löste jag uppgifter i systemet, nästa dag hade jag medarbetarsamtal och den tredje var jag ute och hjälpte till i säljcase. Intensivt men också fantastiskt lärorikt säger Erik med ett stort leende.

Nytt roll, i ny organisation och land

Efter några år i Göteborg uppstod nästa möjlighet när Exsitec tog steget in i Norge. I en initial satsning letade bolaget en person som kunde driva försäljning av Medius men som gärna hade erfarenhet av att arbeta som konsult. 

- När jag hörde det tänkte jag att det var som gjort för mig. Att få testa ett nytt land och samtidigt få testa säljområdet kändes helrätt om än utmanande.

Sagt och gjort så började Erik arbeta med försäljning i Norge. Att jobba i en ny roll, i en nystartad satsning och i ett nytt land var förstås utmanande till en början. Men resultaten började snart komma och idag känns Erik självklar i sin roll som affärsutvecklare.

- Det var helt klart en jättestor utmaning. Jag tänkte för mig själv att jag är ju ingen säljartyp, jag kunde inte språket perfekt och organisationen i Norge var precis i sin linda. 

- Men ganska snart gjorde jag min första affär och organisationen i Norge kompletterades med ett förvärv vilket skapade arbetsro. Där någonstans kände jag verkligen att den här rollen passar mig bra och är fantastiskt motiverande när affärerna börjar komma.

Erik har haft stor nytta av sin tid som konsult, eftersom det har hjälpt honom att skapa större förtroende hos sina kunder. Ibland är det bra att ha med sig en expert, men det är inte alltid nödvändigt för att få hjälp när han har teknisk erfarenhet.

unnamed (12)
Konditionsidrott

Erik gillar konditionsidrott. Han har inga direkta mål för tillfället sedan han genomförde en Ironman förra sommaren.

- Det är riktigt kul att ha en stor utmaning framför sig. Ibland vill jag köra själv men uppskattar ännu mer att utmana mig tillsammans med vänner och kollegor. På Exsitec är det orimligt många med samma intresse så det är sällan jag behöver leta efter nästa utmaning avslutar Eric med ett härligt skratt.

  

Hur känns det att arbeta med försäljning?

- Det mest spännande med försäljning är när man arbetar i team och får nytta av varandra.

Erik menar att det alltid är som bäst när det involverar flera system i erbjudandet, och när man får och behöver samarbeta med interna kollegor och partners för att få ihop ett bra erbjudande.

Att arbeta tillsammans med andra ger möjligheter att nå längre i kundens resa och skapar förtroende.

Jag hade en del fördomar om arbetet med försäljning men när jag får arbeta som jag vill liknar det arbetet som projektledare mycket. Ansvaret handlar ofta om att få kunderna att förstå ett ganska så komplext projekt och känna nog med förtroende för att köpa det av dig.

Det är utmanande men också fantastiskt kul när lyckas göra en affär som blir bra både för oss såväl som för kunden.

  

unnamed (11)

4 snabba med Erik

Favoritteknik just nu?

- Min nya diskmaskin från Bosch, som han kallar "mänsklighetens viktigaste uppfinning".

Vad äter du helst?

- Råbiff med klassiska tillbehör och ett bättre glas rött.

Vad lyssnar du helst på?

- Jag lyssnar på allt mellan himmel och jord. En bred musiksmak som innefattar mycket pop och schlager.

Vad tränar du helst?

- Att få åka längdskidor på norska fjäll är det bästa som finns. Himmelskt!

Nyfiken på en karriär hos Exsitec?

Mats Stegemann rund

 

 

Kontakta Mats så berättar han mer!