Träffa Exsitecaren

Ludwig Wikblad

Han är experten som lär kollegorna om teknisk arkitektur. Möt konsulten Ludwig som använder programmering som verktyg för att skapa stora värden för kunderna.

 

 

 

 

 

37

Ludwig är en av arkitekterna bakom Exsitecs skräddarsydda lösningar.

Efter många breda val fastande Ludwig Wikblad för programmering på universitetet. Då hade han redan gått naturprogrammet hemma i Dalarna på gymnasiet och hamnat i Linköping för att studera Industriell Ekonomi.

 - Jag valde datateknik som min inriktning och började att leta efter intressanta företag där jag kunde arbeta med programmering men samtidigt få vara nära kunderna.

 - Exsitec dök snabbt upp som ett intressant alternativ och efter att jag träffat några personer och fått känna på stämningen på en fredagsfrukost så kändes det helrätt säger Ludwig när han beskriver nästa steg.

Typisk Exsitec-resa

Han har efter det gjort en väldigt typisk Exsitec-resa som startade med ett sommarjobb 2016, gått traineeprogrammet året som till sist mynnade ut i en roll som konsult i området Applikationsutveckling och Integration.

Området beskriver han som “Limmet” i Exsitecs affärsmodell som handlar om att skapa den bästa kombinationen av IT-system till kunderna.

För att det ska vara möjligt att arbeta med flera olika system på ett sammanhängande system så krävs alltid integrationer men också skräddarsydda applikationer för de mest specifika arbetsprocesserna.

Stor variation som konsult

I rollen som konsult har han arbetat med kunder och byggt applikationer för projekthantering inom varvsindustri, gjorts en offerthantering för ett startupbolag som bygger hissar och mycket mer.

 - Att få arbeta som konsult passar mig väldigt bra då projekten inte blir alldeles för långa. Det är extra kul för mig som tycker om arkitekturen i system eftersom vi ofta får starta om och på så sätt kan välja den bästa tekniken för stunden utan att få en stor teknikskuld berättar Ludwig

38
Expert på teknisk arkitektur

Sedan starten har Ludwig växt ut till en av Exsitecs verkliga experter när lösningarna blir komplexa tekniskt.

Han är kollegan du kommer till, när du funderar kring ett tekniskt vägval i lösningens bakgrund eftersom han ofta varit med och bestämt hur applikationerna ska byggas på bästa sätt.

 - Jag har varit med och utvecklat våra arbetssätt kopplat till state-hantering i applikationerna, tycker mycket om att optimera prestanda i databaser och nu på slutet har det blivit mycket fokus på att skapa lösningar i molnbaserade driftalternativ som Azure där jag också certifierat mig säger Ludwig när han får frågan om vad han brukar bidra med i projekten.

Uppskattar rollen som lärare

I takt med att han byggt erfarenhet har han också fått chansen att lära ut delarna till andra kollegor. Det började med att han lärde ut grundläggande databasteknik i traineeprogrammet och verkligen uppskattade att leda utbildningar.

Detta ledde till att han idag ansvarar för den tekniska utbildningen av nyanställda inom sitt område men också ett Arkitektprogram för de anställda som vill fördjupa sig i teknisk arkitektur.

När Ludwig beskriver varför Exsitec är en speciell arbetsplats så pekar han snabbt ut kollegorna och stämningen som är lätt att trivas i men också att bolaget satsar på gemensamma aktiviteter som fredagsfrukostar och kickoff-resor där banden till de andra kollegorna stärks.

Fakta Ludwig

På Exsitec sedan: 2016
Roll: Konsult med inriktning mot applikationsutveckling och integrationer
Ort: Linköping

Böcker från främmande världar

Vid sidan om arbetet tycker han mycket om att uppleva nya platser med vandringskängorna på. Att få röra sig i fjällmiljö långt bort från civilisationen och känna lugnet från naturen är en självklar favorit.

I vardagen uppskattar han en bra Science fiction-bok där handlingen gärna får utspela sig i en främmande värld.

- Det blir nästan alltid bättre om handlingen utspelar sig på en plats som skiljer sig mycket från vår egen. Då behöver inte karaktärerna i böckerna utsättas för så mycket spektakulärt. I mina favoritböcker löser oftast huvudpersonerna utmaningar tillsammans men de behöver inte vara så komplexa relations- eller personlighetsmässigt avslutar Ludwig.

Vi är "limmet" i affärsmodellen

- Ludwig om sitt område

White-Light Gray

Vilka är dina drömkunder?

 - Mina favoritkunder är kunder som ser och vill utnyttja digitalisering för att utveckla deras verksamhet. Jag har arbetat med kunder som vill vara först inom sin bransch med att erbjuda digitala alternativ för deras kunder.

Det är alltid inspirerande för både dom och för oss när vi skapar något som inte finns sedan tidigare men som skapar konkurrensfördelar. 

Det kräver ofta mod och kreativitet från kundens sida eftersom lösningen måste få chansen att växa fram under projektens gång.

Light gray-White2
39

4 snabba med Ludwig

Favoritteknik just nu?

 - Azure functions är favoriten just nu. Det skapar förutsättningar för att bygga men framförallt förvalta komplexa integrationsmiljöer.

Idag ställs höga krav på att system ska kunna fungera perfekt enskilt men också fungera tillsammans med andra system. Denna plattform underlättar det arbetet.

Vad äter du helst?

 - Just nu indiskt mat. Kombinationen av mycket smaker och sötma är väldigt gott.

Vad lyssnar du helst på?

 - Allra helst Death Core-bandet Lorna Shore idag.

Vad tränar du helst?

 - Thaiboxning kör jag just nu. Kampsport har varit med mig länge. Både i rollen som tränare men också som elev. Jag har dock aldrig tävlat.

Nyfiken på en karriär hos Exsitec?

Mats Stegemann rund

 

 

Kontakta Mats så berättar han mer!