Så väljer du rätt lönesystem
Att välja rätt lönesystem är avgörande för en effektiv och smidig lönehantering. Många företag sitter fast med gamla system som inte längre möter dagens krav och behov, vilket ofta innebär mycket handpåläggning. Marknaden har förändrats och utvecklats, vilket innebär att det finns moderna och flexibla alternativ att överväga. Att hitta rätt lönesystem kan göra en enorm skillnad för företagets effektivitet och noggrannhet.
Den här guiden beskriver vad ni bör tänka på och vilka faktorer som påverkar valet av lönesystem.
1
Övergripande punkter att ha i åtanke när ni väljer lönesystem
För att hitta rätt lönesystem är det viktigt att överväga flera faktorer. Här är en lista med tips och funktioner som bör täckas:
Användarvänlighet: Ett lönesystem bör vara lätt att arbeta i, särskilt när man hanterar komplicerade arbetsuppgifter. Ett intuitivt gränssnitt sparar tid och minskar risken för fel.
Behåll nuvarande försystem: Det kan finnas fördelar med att behålla ditt nuvarande försystem om det fungerar bra för företaget. Många lönesystem kräver ett försystem eller har ett inbyggt försystem - hitta lösningen som är bäst för er!
Integrationer/Blandade leverantörer: Integrationer är inte farliga, de underlättar faktiskt arbetet. På Exsitec arbetar vi med ett Best of breed-koncept som innebär att välja de bästa systemen för varje funktion och integrera dessa med varandra. Det kan vara fördelaktigt att inte ha alla system från samma systemleverantör, och genom att se till så att systemen pratar med varandra sparas mycket tid.
Passa hela verksamheten: En viktig punkt är att hitta ett lönesystem som kan hantera flera olika kollektivavtal och olika typer av anställningar inom företaget. Minimera antalet system och se till att försystemet och lönesystemet stödjer alla medarbetare.
Säkerhet: Ett lönesystem måste vara säkert när det kommer till känslig information. I enlighet med GDPR får information sparas så länge arbetsgivaren behöver det för att följa rättsliga skyldigheter, lagar och förordningar. När någon slutar, måste informationen dock tas bort. Det är därför en fördel att välja ett lönesystem som kan anonymisera data och dölja känsliga uppgifter.
2
Funktioner som bör finnas i ett bra lönesystem
Att ett lönesystem ska ha funktioner som underlättar ert dagliga arbete är självklart. Däremot finns det funktioner som är extra viktiga att ta hänsyn till i fråga om vad som passar just er verksamhet. Ett bra lönesystem bör ha följande funktioner för att underlätta lönehanteringen:
Stöd för egna rapporter: Möjligheten att skapa egna rapporter anpassade efter företagets behov.
Integrationer med myndigheter: Integrationer med Skatteverket, Svenskt Näringsliv och Fora m.fl. underlättar rapporteringen och minskar manuella moment.
Massregistrering: Funktion för massregistrering av löneuppgifter sparar tid och minskar risken för fel.
Koncernhantering: Hantering av flera företag inom en koncern med gemensamma och separata inställningar och lönearter.
3
Lönesystem eller outsourcing?
En växande trend vi har sett på marknaden är att fler och fler företag väljer att outsourca sina löner. Det finns både för- och nackdelar med detta, nedan har vi listat några punkter som är värda att fundera på:
Fördelar:
Minskade administrativa kostnader
Outsourcing av lönehantering kan leda till betydande kostnadsbesparingar. Företag slipper investera i egna lönesystem och kan istället betala en fast avgift till tjänsteleverantören. Detta minskar också behovet av att anställa och utbilda intern personal för lönehantering, vilket ytterligare sänker de administrativa kostnaderna.
Ingen intern kunskap krävs
När lönehanteringen outsourcas, krävs ingen specifik lönekompetens inom företaget. Tjänsteleverantören tar hand om alla aspekter av lönehanteringen, vilket innebär att företaget inte behöver oroa sig för att hålla sig uppdaterade med de senaste lagändringarna eller tekniska uppdateringarna i lönesystemet. Detta frigör tid och resurser för företaget att fokusera på sin kärnverksamhet.
Minskad risk
Genom att överlåta lönehanteringen till en extern partner minskas risken för interna fel eller bedrägerier, eftersom en tredje part hanterar processerna med tydliga kontroller och granskningar.
Nackdelar:
Minskad kontroll över löneprocessen
En av de största nackdelarna med outsourcing är den minskade kontrollen över löneprocessen. Företaget måste lita på att tjänsteleverantören hanterar lönerna korrekt och i tid. Eventuella misstag eller förseningar kan påverka de anställdas tillfredsställelse och förtroende för företaget.
Mindre flexibelt
Outsourcing kan också leda till minskad flexibilitet. Interna förändringar eller specifika anpassningar kan vara svåra att genomföra snabbt eftersom företaget är beroende av tjänsteleverantörens processer och tidsramar. Detta kan vara särskilt problematiskt i företag med snabbt föränderliga behov eller komplexa löneförhållanden.
Ofta dyrare än ett internt system
Även om outsourcing kan minska de administrativa kostnaderna, kan det ofta vara dyrare än att hantera löner internt på lång sikt. De fasta avgifterna för outsourcingtjänster kan över tid överstiga kostnaderna för att implementera och underhålla ett internt lönesystem. Dessutom kan extra kostnader tillkomma för specifika tjänster eller anpassningar.
4
Molnbaserat lönesystem?
Ännu en växande trend är att fler och fler går över till ett molnbaserat lönesystem, men varför ska man egentligen fundera på ett molnbaserat system mer än att man kan göra lönerna från sommarstugan?
Med ett molnbaserat system tillkommer många fördelar, som bland annat att systemet uppdateras automatiskt när det sker någon förändring i regelverken. En annan fördel är att systemet säkerhetskopierar din lönekörning så att man kan gå tillbaka och ändra om något vore fel.
Bland annat är följande 5 punkter starka fördelar med ett molnbaserat lönesystem:
1. Tillgänglighet: Systemet kan nås från var som helst med internet.
2. Automatiska uppdateringar: Systemet hålls alltid uppdaterat, inklusive vid förändringar i regelverk och lagkrav.
3. Säkerhetskopiering: Lönedata säkerhetskopieras automatiskt, vilket gör det möjligt att korrigera eventuella fel i lönekörningen.
4. Skalbarhet: Lätt att anpassa systemet när företaget växer.
5. Integrationsmöjligheter: En molnbaserad lösning brukar innebära möjligheten att enkelt integrera med andra system.
5
6
Payroll - 3 viktiga moduler
Payroll är ett system designat för både erfarna löneadministratörer och de som tillfälligt hanterar löner. Systemet har ett användarvänligt gränssnitt och stor anpassningsbarhet, vilket förenklar löneprocessen för alla företag. Nedan har vi punktat upp några funktioner i Payroll som är uppskattade hos våra kunder:
Löner för koncerner: Hantera flera företag inom en koncern genom en enkel drop-down meny. Det är också möjligt att kopiera lönearter och inställningar mellan bolagen. Genom denna funktion går det även att följa upp koncernens personalkostnader och jämföra mellan bolagen.
Schemaläggning: I Payroll slipper du ha saker i huvudet, på startsidan går det att lägga in påminnelser till dig själv och till andra som gör lön. Det går att schemalägga rutiner för att slippa ha saker i huvudet, till exempel föräldraledighet. När föräldraledigheten löper ut återgår systemet till normal lön. I Payrolls försystem går det även att ställa in automatiska meddelanden som går ut till de anställda när det är dags att rapportera tid eller skicka in reseräkningar.
Logisk lönekörning: Genom Payrolls användarvänliga gränssnitt finns en logisk följd av lönekörningens olika steg, vilket gör det svårt att missa delar. Systemet ger dessutom felmeddelanden och notiser vid avvikelser, eller om något inte ser rätt ut.
1
2
3
4
5
Vad undrar du om lönesystem?
Ställ dina frågor om lönesystem, så kan jag ge rådgivning! Ta kontakt direkt eller fyll i dina uppgifter så hör jag av mig.
Emma Kjellgren
Mobil: 073-868 35 10
Epost: emma.kjellgren@exsitec.se