Kvartalskollen för ekonomer
Välkommen till Ekonomhubbens Kvartalskoll, det ultimata nyhetsbrevet för dig som arbetar på eller nära ekonomiavdelningen. Här får du kvartalsvis uppdatering om de viktigaste nyheterna, händelserna och innehållet som påverkar ekonomiavdelningen.
Vi samlar information från de mest relevanta nyhetsbreven och källorna samt tipsar om event, webinar, nätverk och innehåll för ekonomer inom alla branscher och företag!
Nyhetsbrevet för ekonomer
Du behöver inte prenumerera på otaliga nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad - vi sammanfattar det viktigaste åt dig. Kvartalskollen kommer i slutet av varje kvartal och då får du en sammanställning av de viktigaste nyheterna och innehållet som rör ekonomiavdelningen och ekonomer. Dessutom får du tips på matnyttigt innehåll, webinar och kommande event för ekonomer.
Prenumerera idag och håll dig uppdaterad!
Prenumerera på Kvartalskollen här!
Kvartalskollen Q2
Undvik fallgropar med bättre koll på kassaflödet
Kassaflödesanalysen är ekonomiavdelningens bästa vän i dessa tider (för att använda ett gammalt pandemiuttryck). Enligt Dun & Bradstreets senaste konkursprognos finns det tydliga signaler för att likviditeten är ansträngd hos svenska företag inom en rad olika sektorer. En grundlig kassaflödesanalys hjälper er att skapa mer träffsäkra prognoser och i förlängningen undvika likviditetsproblem. Här finns en tydlig artikel på temat.
Sommarsäkra fakturahanteringen
Semesterperioden närmar sig med stormsteg, och därmed även tunnare bemanning på många ekonomiavdelningar. För att undvika irritation hos leverantörer som väntar på försenade betalningar när kontoret ekar tomt, gäller det att ha ordning på fakturahanteringen. Med en modern lösning för elektronisk fakturahantering (EFH) blir det betydligt enklare.
Här hittar du en smart guide som kan användas för att jämföra, utvärdera och benchmarka er process för hantering av leverantörsfakturor.
Framtidsspaningen: Ekonomen och AI blir effektiv duo
Inom fyra år kommer en tredjedel av alla ekonomitjänster att bli så kallade ”shared jobs” mellan människa och AI, enligt en prognos från Gartner. Spaningen är att människor antingen kommer att leda en AI för att utföra arbetsuppgifter, eller att människan och AI bildar en duo som analyserar data parallellt. Vad tror du, hur kommer din roll att se ut 2029?Så undviker ni kostsamma AI-misstagen
EU:s förordning för artificiell intelligens började stegvis tillämpas i februari 2025. Effekterna varierar mellan olika organisationer – har du koll på vilka skyldigheter ni har? PWC råder alla företag att inventera AI-systemen som används i en verksamhet. Då är det lättare att göra en plan för nödvändiga åtgärder. Verksamheter som bryter mot reglerna kan tvingas betala sanktionsavgifter.Snart blir det enklare att dra nytta av FoU-avdraget
Jobbar du med ekonomi och lön på ett innovationsdrivet bolag? Då är den här delen av nyhetsbrevet särskilt riktat till dig. I början av året presenterade regeringen en översyn av FoU-avdraget och expertskattereglerna, med målet att ytterligare minska skattetrycket för företag som sysslar med forskning och utveckling. Bland förslagen: Enklare regler för hur mycket av en anställds arbetstid som måste vara FoU-relaterad för att lättnader ska gälla, samt mer generösa skatteförmåner för företag som anställer internationella experter. De nya skattereglerna börjar gälla 1 januari 2026.
Lika lön för lika jobb blir lag – är ni redo?
Nu är det hög tid att börja förbereda inför lönetransparensdirektivet som ska träda i kraft i juni 2026. Direktivet innehåller flera nya krav som påverkar ekonomiavdelningens arbetssätt kring löner. När insynen för jobbsökande och anställda ska öka, måste löneunderlag ur ekonomi- och lönehanteringssystemen tas fram och struktureras. Det behöver också budgeteras för eventuella lönejusteringar för att utjämna otillbörliga skillnader. Tidningen Konsulten bjuder på handfasta tips som reder ut frågetecken.Till sist – ett boktips för den som vill förena nytta med nöje
När du ligger i hängmattan om några veckor kanske jobbrelaterade frågor är det sista du vill veta av. Men, är du en person som gärna passar på att förkovra sig under semestern tipsar vi om boken Vart är vi på väg? Svensk ekonomi nu och framåt, där Anders Borg tecknar bilden av det rådande läget men också av framtiden, som enligt författaren ser ljus ut.Besök Ekonomhubben för mer innehåll!
På Ekonomhubben samlar vi innehåll, event, nätverk och mycket mer för dig som arbetar på ekonomiavdelningen!
Save the date: DME
Den moderna ekonomiavdelningen (DME) är tillbaka!
Den 18 september 2025 är vi tillbaka med succén "Den moderna ekonomiavdelningen", höstens stora digitala event för ekonomer! Det blir en förmiddag med fullt fokus på ekonomiavdelningen, fylld med inspiration, spaningar och tips.
Just nu finns det ett earlybird-erbjudande med fina priser i potten! Anmäl dig idag!
Kommande event
Den moderna ekonomiavdelningen 2025
Välkommen till Den moderna ekonomiavdelningen 2025 - höstens stora digitala event för ekonomer!
Till eventetNätverksfika: Framtidens CFO i tjänstebranschen med Gazella
Hur skapar man stabilitet och lönsamhet när varje timme räknas, men framtiden är osäker? Tillsammans pratar vi om hur...
Till eventetNätverksfrukost: CFO i osäkra tider
Vad innebär det att vara CFO i en tid där förutsättningarna hela tiden förändras? Under detta nätverksevent samlar vi...
Till eventetWebinar: 3 tips för att välja rätt EFH-system
Välkommen till ett webinar där Exsitec med praktiska tips guidar dig genom processen att utvärdera och välja rätt...
Till eventetMissa inte Ekonomhubben
Vill du benchmarka er bokslutsprocess, säkra cybersäkerheten på din ekonomiavdelningen eller hitta ett nätverk med personer i samma roll som som dig?
Ekonomhubben är plattformen för alla ekonomer - här hittar du webinar, event och material som hjälper dig och din ekonomiavdelning hålla er ajour! Välkommen!