Kvartalskollen för ekonomer

Välkommen till Ekonomhubbens Kvartalskoll, det ultimata nyhetsbrevet för dig som arbetar på eller nära ekonomiavdelningen. Här får du kvartalsvis uppdatering om de viktigaste nyheterna, händelserna och innehållet som påverkar ekonomiavdelningen.

Vi samlar information från de mest relevanta nyhetsbreven och källorna samt tipsar om event, webinar, nätverk och innehåll för ekonomer inom alla branscher och företag!

Nyhetsbrevet för ekonomer

Du behöver inte prenumerera på otaliga nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad - vi sammanfattar det viktigaste åt dig. Kvartalskollen kommer i slutet av varje kvartal och då får du en sammanställning av de viktigaste nyheterna och innehållet som rör ekonomiavdelningen och ekonomer. Dessutom får du tips på matnyttigt innehåll, webinar och kommande event för ekonomer. 

Prenumerera idag och håll dig uppdaterad!

Prenumerera på Kvartalskollen här!

 

Kvartalskollen Q1

Preppa inför kvartalsbokslut

Det är snart dags att stänga böckerna för Q1. Brukar dina bokslutsperioder präglas av jakten på fakturor och kollegor som inte har tidsrapporterat? Så behöver det inte vara.

PwC publicerade i början av året en artikel med tips om hur man skapar en mer effektiv bokslutsprocess. Även FAR har tagit fram en lista med 6 saker att ha koll på när bokslutet närmar sig. För den som vill förkovra sig ordentligt finns Exsitec-guiden för smidiga bokslutsprocesser. Läs den här.

Kunskap för bättre riskbedömningar

Starten på 2025 har präglats av turbulens. Kanske har en osäkerhet letat sig in på ekonomiavdelningen – hur kommer hot om höga tullar och ett försämrat säkerhetsläge att påverka er?

PwC har tagit fram en roadmap som kartlägger risklandskapet 2025, där allt från geopolitisk osäkerhet till skattestrategier avhandlas. Här hittar du den.

Vab och vobb – så hanterar ni adminen bättre

Grattis! Snart har ni tagit er igenom årets mest intensiva vab-period. Kanske blev det rörigt när kontorets alla småbarnsföräldrar stannade hemma samtidigt, och hälften valde att ”vobba”?

För dig som jobbar med löner är det en god idé att se över administrationen kring vab och vobb nu, så kan nästa influensaperiod hanteras med mer struktur.

Då blir det betydligt lättare att leva upp till Skatteverkets nya rapporteringskrav, som innebär att arbetsgivare varje månad måste rapportera vab-frånvaro i arbetsgivardeklarationen. Källa: FAR.

Heta kompetensområden 2025

Rekryteringsföretaget Gazella har publicerat en strategisk guide för CFO:er, där man listar kompetenser som ekonomiavdelningen behöver 2025. Förmåga att arbeta med BI-verktyg, statistikkunskaper och förståelse för hur ekonomiska data kan hållas säkra är tre exempel.

För att rusta ekonomiavdelningen för 2025 (och framtiden) behöver CFO:er ta tempen på sina ekonomer och sätta en utbildningsplan som kan lyfta hela teamet. Här kan du läsa guiden. 

Läs mer om BI-verktyg här

Bolagsverkets nya grepp för eftersläntrare

Har du lagt in sista inlämningsdag för årsredovisningen i kalendern? Den påminnelsen kan vara värd tusentals kronor för bolaget.

Den 1 januari höjdes nämligen förseningsavgiften. För privata aktiebolag handlar det om 7 500 kronor som ska betalas in till Bolagsverket redan efter en dags försening. 

Källa: Dagens Industri.

 

EU-direktiven att hålla ögonen på

1. Under 2025 är det dags för svenska företag att börja förbereda sig på att möta EU:s nya lönetransparensdirektiv, som kommer att bli svensk lag senast juli 2026. 

2. Har du koll på CSRD-tidslinjen? I slutet av februari blev det klart att vissa delar av direktivet ska justeras, med syftet att minska den administrativa bördan och öka företagens konkurrenskraft. 

3. Under 2025 förväntas NIS2-direktivet implementeras i svensk lag genom cybersäkerhetslagen.  MSB har sammanfattat vad som gäller på sin hemsida, och i PwC-podden ”Mellan debet och kredit” avhandlas NIS2-direktivet av två experter.

Se över SNI-koden – undvik felstämpel

I slutet av 2025 kommer SNI-koderna, eller branschkoderna, ändras för att bättre spegla dagens branscher. Vissa koder delas upp, vilket innebär att många företag får helt nya klassificeringar. Detaljhandel är en av branscherna som träffas av förändringen. 

Via en e-tjänst på Verksamt.se går det att uppdatera sitt SNI. SCB kommer att göra en automatisk omklassificering för företag som inte använder tjänsten. Risken finns att det då väljs en kod som inte helt matchar er verksamhet, så se till att uppdatera koden själva.

Källa: Tidningen Näringslivet.

Kartläggning: Ansträngningar för att öka cybersäkerhet hjälper

Ekonomiavdelningen som sitter på finansiella transaktioner, känsliga betalningsuppgifter och strategiska ekonomiska data är fortsatt en attraktiv måltavla för cyberattacker.

Säkerhetsbolaget Truesec har släppt en ny rapport som belyser viktiga trender och framväxande hot inom cybersäkerhet under 2025. Den visar att cyberbrott fortsatt utgör en stor risk, men att proaktiva investeringar i säkerhet bidrar till att minska antalet intrång.

Etablere virksomhed i Norden?

Att utvidga verksamheten till Danmark eller Finland är inte som att öppna nästa Sverigekontor – trots närheten till grannländerna skiljer sig reglerna för moms, skatt och lön.  

Här gäller det för ekonomiavdelningen att göra en grundlig förberedelse. Grant Thornton tipsar i en färsk artikel om hur ni bäst närmar er etableringen i Norden. Revisionsbyrån lyfter bland annat vikten av att välja rätt företagsstruktur och att ta experthjälp för skattemässig efterlevnad.

73 procent

– så många företagsledare känner press vid implementeringen av AI. Det visar en undersökning från informationsteknikföretaget Accenture. 83 procent av ledarna uppgav att medarbetarnas tillit är avgörande för att uppnå AI:s fulla potential.

Källa: Tidningen Näringslivet.

Besök Ekonomhubben för mer innehåll!

På Ekonomhubben samlar vi innehåll, event, nätverk och mycket mer för dig som arbetar på ekonomiavdelningen!

Missa inte Ekonomhubben

Vill du benchmarka er bokslutsprocess, säkra cybersäkerheten på din ekonomiavdelningen eller hitta ett nätverk med personer i samma roll som som dig? 

Ekonomhubben är plattformen för alla ekonomer - här hittar du webinar, event och material som hjälper dig och din ekonomiavdelning hålla er ajour! Välkommen!

 

Linn Regfeldt

Linn Regfeldt

Marknad

Undrar du något om innehållet? Kontakta mig!