1

Wave Image

Innehållsförteckning

  Publicerad: 14.04.23 |

  Vad gör en konsult inom business intelligence?

  Innehållsförteckning

   Business Intelligence (BI) har blivit en kritisk funktion för företag i dagens datadrivna affärsvärld. Med ökande mängder data som samlas in och lagras av företag, har behovet av att analysera och omvandla denna data till användbar information blivit avgörande för att fatta strategiska beslut. I detta sammanhang spelar Business Intelligence-konsulter en viktig roll. I detta blogginlägg kommer vi att utforska rollen som BI-konsult, vad de gör och hur man kan bli en sådan, samt vilken lön man kan förvänta sig.

    

   Vad är en BI-konsult?
    

   En BI-konsult är expert inom området Business Intelligence, vilket innefattar att analysera, tolka och omvandla stora mängder data till insikter och rekommendationer för att stödja företagets beslutsfattande process. BI-konsulter använder olika verktyg, tekniker och metoder för att extrahera och transformera data från olika källor, skapa rapporter och visualiseringar samt analysera trender och mönster för att hjälpa företag att förstå sin verksamhet och fatta informerade beslut. På Exsitec är vi experter på två olika BI-verktyg: Qlik Sense och Power BI.   Vad gör en BI-konsult? 

    

   En BI-konsult har ett brett ansvarsområde som kan variera beroende på företagets behov och projektets omfattning. Här är några av de vanliga uppgifterna och ansvarsområdena för en BI-konsult:

   Dataanalys

   En BI-konsult analyserar företagets data för att extrahera och omvandla den till användbar information. Det kan innefatta att utföra djupgående analyser för att identifiera trender, mönster och affärsinsikter som kan användas för att stödja beslutsfattandet.


   Rapportering och visualisering

   En BI-konsult skapar rapporter och visualiseringar av data för att kommunicera komplex information på ett enkelt och begripligt sätt. Det kan innefatta att använda olika verktyg och tekniker för att skapa interaktiva och anpassningsbara dashboards, diagram och tabeller för att hjälpa företag att förstå sin data.


   Dataintegration och modellering

   En BI-konsult ansvarar för att integrera data från olika källor och skapa datamodeller för att organisera och strukturera data på ett meningsfullt sätt. Det kan innefatta att använda ETL (Extract, Transform, Load) processer och verktyg för att säkerställa att data är korrekt och konsistent.

   Förbättring av datakvalitet

   En BI-konsult ansvarar för att säkerställa att företagets data är av hög kvalitet och tillförlitlig. Det kan innefatta att genomföra datarening, eliminera dubbletter och säkerställa att data är korrekt och komplett för att kunna användas i analys och rapportering. Genom att förbättra datakvaliteten kan BI-konsulten säkerställa att företaget fattar beslut baserade på korrekta och tillförlitliga data, vilket i sin tur kan leda till mer effektiva affärsbeslut och bättre resultat.

   Affärsrådgivning

   Utöver att analysera data och skapa rapporter kan en BI-konsult också fungera som en rådgivare och rådgiva företagsledningen om de bästa sätten att använda data för att driva verksamheten framåt. Det kan inkludera att identifiera möjligheter till processförbättringar, kostnadsbesparingar, produktivitetsoptimeringar och att ge rekommendationer om hur företaget kan utnyttja data för att uppnå sina strategiska mål. Genom att förstå företagets verksamhet och hur data kan användas för att förbättra beslutsfattandet kan en BI-konsult ge värdefulla insikter och råd som kan bidra till att företaget blir mer konkurrenskraftigt och framgångsrikt.

    

   Hur blir man en BI-konsult?

   För att bli konsult inom business intelligence är inte det viktigaste att du har studerat en viss utbildning. Det viktigaste av allt är att du är nyfiken på olika verksamheter och hur företag kan ta datadrivna beslut. Utöver detta är det viktigt att du är analytisk, kreativ men samtidigt logisk. Genom Exsitecs traineeprogram får du de verktyg som behövs för att bli en duktig BI-konsult. 

   Vi letar efter dig som:

   • Älskar problemlösning såväl i arbetslivet som på fritiden
   • Är nyfiken
   • Är driven och självständig
   • Gillar att utvecklas genom samarbete med andra människor
   • Har möjligtvis grundläggande databaskunskaper
   • Är öppen och nyfiken, du säger vad du menar och menar vad du säger

   Du gillar: 

   • Att visualisera verksamhetsdata för att förenkla dataanalyser
   • Att bygga innovativa och användbara lösningar
   • Att bygga enkla gränssnitt mellan teknik och människa

   BI-konsultens lön

   Lön för en BI-konsult Lönen för en BI-konsult kan variera beroende på flera faktorer, inklusive erfarenhet, utbildning, arbetsplats och geografiskt läge. Enligt olika lönestatistik och marknadsundersökningar ligger den genomsnittliga årslönen för en BI-konsult i Sverige mellan 400 000 och 700 000 SEK. Erfarna och högpresterande BI-konsulter kan tjäna ännu högre löner beroende på deras expertis och erfarenhet.

    

   Intresserad av att jobba som IT-konsult?

   Läs mer på vår karriärsida eller kika på våra lediga möjligheter inom Business Intelligence.

    

    

    

   Relaterade artiklar

   Vad är Business NXT och varför ska jag välja det?

   Ekonomi 4 min

   Vad är Business NXT och varför ska jag välja det?

   Står du inför beslutet att välja mellan Visma.net ERP och Business NXT för ditt företag? Vi går igenom hur du ska tänka.

   Gå från 55% till 80% automatisk hantering av leverantörsfakturor

   2 min

   Gå från 55% till 80% automatisk hantering av leverantörsfakturor

   Effektivisera hanteringen av leverantörsfakturor genom att automatisera processerna med diagnosverktyg.

   Tankar om integrationer

   Integration 1 min

   Tankar om integrationer

   Strävar ni också efter att era system ska fungera harmoniskt ihop? Exsitec kan hjälpa er med integrationer mellan...

   Toggle Icon Author Avatar

   Kontakta
   skribenten

   Close

   Kontakta Exsitec