Charlotte Cervin
Charlotte Cervin
kontakta mig

Blir man en färdig konsult efter konsultprogrammet?

Blir man en färdig konsult efter konsultprogrammet?

Hur är det att gå Exsitecs konsultprogram? En av deltagarna och numera affärssystemskonsult Ahmad Ezmorrod delar i detta inlägg med sig av sina upplevelser och lärdomar. Framförallt svarar han på frågan "Blir man färdig konsult efter konsultprogrammet?". 

Under januari månad påbörjade jag Exsitecs allra första konsultprogram. Min initiala tanke var “Vad är ett konsultprogram?”. Vi har hört talas om traineeprogram och olika benämningar på att vara ny på jobbet men aldrig har jag hört talas om ett konsultprogram. Konsultprogrammet är detsamma som ett trainee-program fast det är lite mer intensivt och riktar sig primärt mot personer med någon form av arbetslivserfarenhet. I vår grupp så är variationen enorm, vi har personer som kommer direkt från skolbänken till personer som arbetat som affärssystemkonsult i över 20 år. Det vi har gemensamt är att vi alla är nya på Exsitec och skall genomgå en onboarding för att bli konsulter inom 4 månader!

Fyra månaders utbildning för att sedan arbeta med kund lät till en början som en tuff uppgift men redan efter några veckor fick jag prova på yrket som konsult. De första uppgifterna bestod av mindre uppgifter där kollegor stöttar en och vi får även följa med på skuggning av möten med kunder. Fyra månader med intern- och extern utbildning, samtidigt som man använder sin nyvunna kunskap för att hjälpa kunder, är sättet som fick mig att lära mig snabbt och våga anta nya utmaningar.

Det kan låta läskigt att bli inkastad i hetluften efter bara några veckor när man är ny i en organisation, men inte på Exsitec… På Exsitec hjälps vi åt. Från start har du en mentor som finns med vid din sida för att stötta dig i ditt arbete och agera som bollplank för att tillsammans hitta rätt väg. Det finns en vilja inom hela organisationen att hjälpa nya medarbetare till att lyckas och det var tydligt under hela konsultprogrammet.


 

Vad lär man sig på konsultprogrammet?

Vi utbildas i våra respektive områden både internt och externt och vi får möjligheten att skugga kollegor för att förstå vardagen som konsult och hur vi hjälper våra kunder. Framförallt lär vi oss hur vi tillsammans på Exsitec samarbetar för att hjälpa våra kunder till att göra deras arbetsvardag effektivare och enklare genom att ge dem bästa möjliga IT-stöd för sin verksamhet.


Hur känns allt efter att programmet är slut?

Veckorna gick blixtsnabbt, månaderna flög förbi och nu är konsultprogrammet avslutat. Det kom lite som en överraskning och jag har nog inte helt  reflekterat över tiden och nu plötsligt var det dags att avsluta konsultprogrammet. Min första tanke var “Är det redan dags att klippa navelsträngen och behöva klara mig helt själv?”. Men veckan efter avslutningen var ingen skillnad mot veckan innan. Övergången från konsultprogrammet till att vara konsult är helt sömlös, den stora skillnaden är att vi inte längre har bokade utbildningspass, men behöver man mer utbildning eller hjälp så finns alltid möjligheterna att höra av sig till en kollega för att få hjälp. 

Så till den slutgiltiga frågan, känner jag mig som en fullfjädrad konsult? Svaret på den frågan är väl nej. Blir man någonsin fullfjädrad som konsult? Den riktiga frågan borde kanske vara om jag känner mig redo för att ta nästa steg och möta nya utmaningar som konsult. Svaret på den frågan tveklöst JA.

Kontakta skribenten

Charlotte Cervin
Charlotte Cervin