Exsitec

Experter på verksamhetssystem och digitalisering

Fem programmeringstips

Fem programmeringstips

1. Kom på ett projekt

Som ny inom programmering kan det ofta vara svårt att komma igång, för att råda bot på detta är att hitta ett projekt ett viktigt första steg. Hitta ett problem att lösa innan du börjar med lösningen helt enkelt. Som nybörjare bör projekten vara mindre, desto bekvämare du blir desto större projekt kan du ta dig an.


2. Papper och penna

När vi på Exsitec påbörjar ett nytt utvecklingsprojekt och har fått en grov bild av hur lösningen kan se ut ritar vi upp hur arkitekturen för programmet skulle kunna se ut. Vad behöver vi göra för att kundens önskemål ska realiseras? Att rita upp lösningar är även användbart vid mindre problem och något som inte ens vi förespråkar att digitalisera.


3. Testa många olika språk

Det finns en enorm mängd olika programmeringsspråk, att testa på flera olika språk är en väsentlig del för att du ska bli en bättre utvecklare. Nästan alla programmeringsspråk kan lösa samma uppgift, att lära sig olika språk breddar alltså din förmåga att lösa problem på olika sätt. På Exsitec jobbar vi främst med språken C# och Typescript, om dessa är språk du inte testat rekommenderar vi definitivt att du spanar in dem. För att påvisa den enorma bredden av programmeringsspråk kan du spana in Emojicode, ett språk där programmering genomförs med hjälp utav emojis.

Skärmavbild 2019-09-05 kl. 10.34.49
4. Skriv all kod under antagandet att någon kommer behöva förstå den

Att skriva perfekt kod är något som i stort sett ingen gör, men att göra den förståelig är något som vi alla kan göra. I många projekt är det flera personer som ska jobba tillsammans, att ha väldokumenterad kod genom kommentarer och bra variabel- och funktionsnamn är då ovärderlig. Något vi på Exsitec ofta kommer i kontakt med är system med högt personberoende, detta beror flera gånger på att ingen mer än den som utvecklat systemet förstår hur det fungerar under ytan. Att skriva lättförståelig kod är alltså viktigare än vad många tror.


5. Våga misslyckas

En stor del av att programmera är att misslyckas för att sedan försöka igen, att programmera är oftast helt enkelt att testa lösningar tills det fungerar. Hittar du inte lösningen direkt så är det ingen fara, för nästa gång du springer på ett liknande problem så kommer de där timmarna du la på problemet vara ovärderliga, för den här gången har redan löst det en gång. Omfamna att programmera handlar om kontinuerligt misslyckande och ta lärdomar av det.

Är du intresserad av att se hur vi på Exsitec kan lösa dina verksamhetsproblem genom applikationsutveckling kan du läsa mer om detta här. Om du är intresserad av att jobba med programmering på Exsitec kan du klicka in dig till vår karriärsida. 

Karriär hos Exsitec

Kontakta skribenten

Exsitec
Exsitec

Experter på verksamhetssystem och digitalisering