Pamela Cairenius
Pamela Cairenius
kontakta mig

Remote arbete fullt ut

Remote arbete fullt ut

Det har ju länge pratats om att arbeta remote, det har byggts program, funktioner och appar för att kunna hantera arbete som inte sker på plats tillsammans. En avdelning och ett företag som gör detta fullt ut är supporten på Exsitec.

10 personer och 7 orter.

Exsitec kan man säga, är ute efter kapaciteten hos sina anställa istället för fysisk närvaro på ett kontor. Exsitec kan på detta sätt få de bästa personerna, oavsett var i Sverige de befinner sig.

Det finns alltid fördelar och nackdelar med alla arbetsformer, men efter att i 20 år jobbat på ”samma kontor som chefen och kollegorna”, så kan jag intyga att det går precis lika bra (om inte bättre) att jobba på ett annat kontor än majoritet av sina medarbetare och ha de närmaste kollegorna på telefon eller chatt-avstånd.

Ses man inte varje dag, så är det ju desto roligare när man väl ses. Även om det kan ha gått några månader sedan sist, så är det ju som man sågs igår, då man hörs på chattar och mail och videomöten och telefon nästan dagligen.

Då man inte kan ses varje dag, så finns det ju i dagens samhälle en uppsjö av program och funktioner och applikationer som gör att det fungerar hur bra som helst att vara digitala. Ur en annan aspekt, vårt samhälle, hur digitala och elektroniska vi än vill vara, så är vi lite beroende av en sak, och det är ju strömmen. Lite el behövs ju. Och denna är ju inte alltid konstant, utan ibland infaller strömavbrott, och skulle strömmen dyka på en ort, (och någon kollega får fika lite längre), så är det ju ypperligt att vi är utspridda på andra orter, och kan jobba och backa upp den ort som har blivit lite strömlös. Ytterligare en fördel med remota avdelningar.

Papperslöst samhälle är ju också ett begrepp som myntades för många år sen, och med en utspridd avdelning, så skulle jag säga att vi uppfyller det också, vilket i dagens klimattänkande samhälle är en ytterligare fördel.

Men hur digitala är vi?

  • Vi själva använder vårt program Medius för att hantera inkommande fakturor, (noll pappersutskrifter, allt elektroniskt).
  • Vi har en Facebook grupp, där vi delar med oss av vad de olika kontoren gör på både kontorstid och utanför kontorstid, så även om man inte är där så känns det som man var med på det som hände.
  • Vi använder Google Chat för att kommunicera snabbt med varandra, istället för att ses i korridoren.
  • Vi har instagram för att berätta för både anställda och kunder om vad som händer på företaget, och göra reklam för våra poddar (vilka jag kan starkt rekommendera alla att lyssna på, finns här - Exsitecpodden.

Om sanningen ska fram, så bör ju vi som företag leva som vi lär, vi kan ju inte sälja in att våra kunder ska digitaliseras, om vi inte själva gör det också.

När man träffar folk som frågor var jag jobbar, så brukar jag svara "ge mig en laptop och en mobil, och jag jobbar där jag råkar vara”. 

Kontakta skribenten

Pamela Cairenius
Pamela Cairenius