Chris-Marine använder Qlik inom ekonomi och produktion

Chris-Marine hjälper sina kunder med motorunderhåll till dieselmotorer. Med hjälp av Exsitec har man lyft befintliga QlikView-applikationer och även påbörjat en migrering till Qlik Sense.

Chris-Marine har designat, tillverkat och sålt utrustning för motorunderhåll till dieselmotorer i 50 år. Bolaget har sitt huvudkontor i Malmö samt produktion och försäljning på flera marknader.

Utmaningen

Chris-Marine hade redan QlikView när Exsitec kom in i bilden våren 2017. Det fanns ett stort intresse hos tidigare Vd:n att själv utveckla QlikView-applikationerna men man saknade djupgående expertkunskap som kunde ta lösningen framåt. Bolaget hade konsulthjälp sedan tidigare men då bolagets egna interna QlikView-kunskap var stor så önskade man komma i kontakt med en Qlik-partner som kunde tillföra något extra.

Carina Roos, CFO på koncernen, har varit med från början.

Vi sökte en Qlik-partner med väldigt hög kompetens och kände direkt att vi fick det med Exsitec .

Beslutstödet hos Chris-Marine användes främst inom ekonomi och produktion. Carina och hennes medarbetare ville förstå sin marknad bättre och ville ha möjlighet att grotta ner sig i bolagets data.

Vi ville titta på våra olika kundgrupper, är det maskiner till redarna eller kryssningsfartygen som säljs mest? Varför säljer vi mer till vissa och inte till andra? Viktigast av allt, vad kan vi göra åt det?


Lösningen och resultatet

Exsitec började arbetet så smått och gjorde en del ändringar i Chris-Marines befintliga miljö. Framför allt lades mycket jobb ner på bolagets ”Order-Invoice”-applikation. Den är inte helt okomplicerad då det är en internationell koncern vilket bland annat innebär att olika valutor och budgetar måste kunna hanteras. Budgetarna måste t.ex. kunna separeras men även sammanställas. Applikationen har växt med tiden och kommit att bli mycket användbar internt.

Den här applikationen har blivit hjärtat i våra beslut. Nu upptäcker vi snabbt när något går bättre eller sämre och kan anpassa verksamheten efter det. 


Framtiden

Chris-Marine genomför i skrivande stund ett byte av affärssystem över hela koncernen. I samband med detta har de även valt att uppgradera från QlikView till Qlik Sense. Processen har varit intensiv då Carina parallellt fått sätta sig in Qlik Sense samtidigt som hon fortsätter sitt dagliga arbete i QlikView.

Jag är väldigt förtjust i QlikView och jag hoppas att det inte dröjer allt för länge innan jag känner mig lika hemma i Qlik Sense. Vi har en bit kvar, Tyskland ska in i mars och förhoppningsvis om ett år, med hjälp från Exsitec, klickar jag runt i mina diagram och analyserar helt obehindrat.

 

Vill du veta mer om hur du kan använda Qlik Sense i din verksamhet? Prata med Robin!

https://www.exsitec.se/hubfs/Robin-Nord-web-s.png

Robin Nord

Affärsutvecklare

Kontakta mig om lösningen