Exsitec

Experter på verksamhetssystem och digitalisering

Qlik vs Microsoft Power BI

Qlik vs Microsoft Power BI

Att kunna agera och ta beslut utifrån data är en konkurrensfördel som banar väg för att lära känna dig och dina kunder bättre, och därmed också öka ditt företags effektivitet och produktivitet. Ett system inom Beslutsstöd (A.k.a. Business Intelligence, BI-system) låter dig visualisera all relevant företagsdata på ett och samma ställe och skapar möjlighet till insiktsfulla analyser. 

Prenumerera på ekonombloggen


Qlik och Power BI i topp

Power BI och Qlik är ledande system för analys och beslutsstöd. Gartner, en oberoende organisation som utför årliga utvärderingar av marknadens olika BI-system, placerar både Microsoft och Qlik som ledare inom detta område år 2024. 

Både Qlik och Power BI är starka verktyg som tillåter dig att följa upp din verksamhet och ta bättre beslut. De båda finns tillgängliga i molnet och i mobilen vilket tillåter användare att komma åt viktig data var som helst, när som helst. Men, även om verktygen på många sätt är lika, finns det också vissa skillnader som utmärker systemen. 

Skillnaderna mellan systemen

Ett steg i implementationen av ett BI-system är att samla in data från olika system och kombinera, strukturera och organisera denna data på ett logisk sätt. När detta genomförs är resultatet som faller ut en datamodell. I Qlik bygger man en sådan datamodell med hjälp av en så kallad associativ motor. En sådan datamodell visar associerade värden baserat på de urval som har gjorts, men den visar också vilka värden som ej är direkt associerade med det gjorda urvalet. Säg till exempel att du har ett företag med försäljning runtom i Sverige. Gör du ett urval på en av dina varor i din försäljningsrapport så ser du direkt vilka städer du har sålt denna i, men du ser även de städer du inte sålt varan i. Dessa värden blir gråa, och Qlik refererar till detta somThe power of gray. Detta kan låta trivialt till en början, men ger dig som användare ett försprång när du analyserar ditt data i Qlik. I Power BI används en mer klassisk variant där datamodellen byggs upp i en hierarki, d.v.s. i en hierarkisk datamodell. Denna struktur är den vanligaste inom BI-system, och används exempelvis inom relationella databaser. En sådan datamodell visar inte värden som ej associeras med det gjorda urvalet.

Innebörden av detta är att Qlik har övertaget när det kommer till analys av data. Givetvis går det mycket bra att analysera data i Power BI och hierarkiska datamodeller också, även om det inte riktigt når upp till Qliks nivå. Power BI är å andra sidan, liksom Qlik, ett mycket starkt rapporteringsverktyg, så beslutet av vilket system du skall använda beror på vilka behov din organisation har, och på vilket sätt ni vill vrida och vända på er data.

Läs mer om Qlik


Det är heller inte helt rättvist att jämföra Qlik med Power BI rakt av, Qlik kan ses som sin egen BI-plattform, medan Power BI snarare ingår som en del i Microsofts BI plattform och kräver ibland vissa runtomkring-produkter från Microsoft. Ett exempel är datalagring i ett datalager för att få en bra struktur på den önskade BI-lösningen. Power BI är ett bra alternativ om ditt företag har en Microsoft-strategi och har eller önskar bygga ett organiserat datalager.

Läs mer om Microsoft Power BI


Qlik Sense och Power BI har båda en hög användarvänlighet och möjlighet till self-service. Power BI är på vissa sätt ganska likt andra Microsoft-produkter i sitt utseende, t.ex. som Excel, vilket gör att det ofta får en högre igenkänningsfaktor än Qlik. Det är samtidigt enkelt att använda och delar vissa features med Excel, såsom datamodellering i Power Query. Scriptspråket DAX (Data Analysis Expression) har också stora likheter när det kommer till struktur och uppbyggnad med språket som används i Excel. Power BI kan därför vara enklare för många användare att ta till sig än Qlik, men detta är givetvis upp till var och en att bedöma.

Oavsett val av system så ger både Qlik  och Power BI dig och din organisation goda förutsättningar att på olika sätt - enkla som avancerade - visualisera, rapportera och analysera er data för att kunna ta bättre beslut. 

läs mer om Business Intelligence

Ladda ner vår guide Beslutstöd i praktiken eller läs vår artikel Vad är Business Intelligence

Kontakta skribenten

Exsitec
Exsitec

Experter på verksamhetssystem och digitalisering