Att jobba på Exsitec - En artikelserie i 6 delar

Del 5: Ledarskap

Vad definierar egentligen en bra ledare och hur bygger man en organisation där ledarskap inte bara är något som kommer med en chefsroll, utan något som arbetas med kontinuerligt för att driva verksamheten framåt? I den femte delen av vår bloggserie gästskriver Exsitecs vd Johan Kallblad om ämnet ledarskap och hur vi arbetar med det på Exsitec.

 

 

 

 

 

 

 

 

1


Vad definierar bra ledarskap? 

Hanna Hansson (1)

Johan Kallblad, vd på Exsitec

Det fanns en period i Exsitecs historia då jag kunde inte bara namnet på alla kollegorna, jag kände även till personliga saker om dem - som var de bodde, vad deras passioner var vid sidan om jobbet, var de var uppvuxna och var de hade arbetat tidigare. 

När vi växte upp till kanske 50 personer så blev det svårt med den detaljnivån, men jag kunde i alla fall namnet på alla kollegor och inför varje omgång av traineeprogrammet såg jag till att lära mig namnet på varje trainee. Jag hade också på den tiden koll på vad de flesta av alla anställda gjorde om dagarna. Idag är Exsitec 450 personer bara i Sverige, 600 i Norden och att känna till varje person är numera omöjligt för mig. 

Verksamheten pågår och ibland får jag nästan tvinga mig in i olika workshops och möten för att höra vad som är på gång inom de respektive teamen. Det är lätt att instinktivt tänka att jag i min roll borde ha bättre koll på vad som händer ute i verksamheten. Samtidigt blir jag alltid påmind att det är precis detta ledarskap jag vill att Exsitec ska fostra - ett delegerat ledarskap där vi styr genom att ha tydligt syfte och riktning i verksamheten men inte genom detaljstyrning. 

När man anställer riktigt bra människor och är tydlig med riktningen så kommer man långt genom att låta människorna vara ifred. Uppmuntra initiativ och handlingskraft.

2

Tillit - ett måste

Tillit är en hörnsten i Exsitecs ledarskapsfilosofi. Tillit handlar inte bara om relationen mellan ledare och dennes team, utan det handlar också om att få organisationen att lita på att alla gör sitt jobb och tar ansvar för sina åtaganden.

Se till att göra ditt jobb bra och lita på att de runtom dig gör sitt jobb bra, så sparar man inte minst en hel del tid på onödiga möten. Vi refererar ofta till denna tankemodellen kort och gott som “do your job”, där teamen är som kuggar i ett maskineri där kugghjulen jackar i varandra.

Att våga släppa ansvar 

Vi vet att delegering anses vara en indikation på gott ledarskap, men det blir extra tydligt i ett växande företag som Exsitec. Mitt jobb är naturligtvis annorlunda idag när vi är 600 anställda än hur det var när vi var 30 anställda, i fråga om vilken nivå på frågor som jag kan ha koll på och ta grundade beslut kring. Det är helt enkelt nödvändigt att delegera - inte bara att arbetsfördela.

 Jag brukar tänka att en bra målbild för mig är att lämna ifrån mig hälften av mina arbetsuppgifter var 18:e-24:e månad för att jag inte skall bli en bromskloss - det är möjligen lite överdrivet men när man är i snabb tillväxt så kan det behöva vara så.

Skärmavbild 2023-05-30 kl. 08.12.00 (3) (1) (1)

Det viktiga för mig med den insikten är att hela tiden förbereda min organisation så att det finns kollegor som är beredda att ta emot de ansvar som delegeras. När jag ställs inför en ledningsfråga som jag säkert klarar av att lösa själv, så bör jag nästan alltid delegera den till någon annan i första hand.  Det har faktiskt hänt att jag delegerat för mycket så att jag har känt mig själv lite understimulerad, som tur är kan man alltid ringa en kund och fråga hur de mår om man vill fylla tiden med något värdefullt.

3

Behovet att fler ledare sätter riktningen 

Insikten om att det kommer behövas nya ledare är alltså en viktig vägledning för oss på Exsitec. Vi har i de senaste tio åren haft ett tempo där verksamhetens storlek dubblats var 3-4:e år, vilket i stort kräver att vi dubblar antalet ledare på samma tid.

Hur bygger vi nästa generations ledare?

Det säkraste sättet att veta att vi har nya ledare som fungerar i verksamheten är att skapa nya ledare internt. Tittar vi bakåt har det visat sig vara lönsamt och effektivt för oss och vi är stolta att det är så många som förvaltat förtroendet att ta en roll som ledare inom organisationen. Från gång till annan anställer vi också erfarna ledare externt, till exempel när vi söker en specifik kompetens eller erfarenhet.

Det allra viktigaste för att bygga en ny fungerande ledare är att låta personen prova lagom svåra ledningsuppgifter, under kontrollerade former. Alltså inte det allra största problemet först, utan att våga prova att delegera uppgifter på alla nivåer.

Skärmavbild 2023-05-30 kl. 08.14.27 (2)

4

 

 

 

Exsitecs ledarskapsprogram

Vi har drivit ett internt ledarskapsprogram sedan 2014 och det är ett program som pågår under 2 år. Programmet är öppet att sökas för alla som jobbar på Exsitec, oavsett tidigare erfarenheter eller arbetsroll. Det innehåller både praktisk ledarskapsutbildning, självkännedom och genomgång av Exsitecs strategiarbete och affärsmodeller.

Syftet med programmet är att erbjuda deltagarna grundläggande kompetens i att bygga och leda team. Det handlar om  att förse deltagarna med verktyg för att hantera och utvecklas i ledarskap, försäljning och affärsmannaskap.

Programmet ska även ge deltagarna en ökad självkännedom och utifrån det en möjlighet att förstå sin egen ledarskapsfilosofi, roll som ledare och förebild. Det syftar även till ökad färdighet inom försäljning, företagande och vår affär. Det kommer att vara en krävande miljö och du som deltagare kommer att behöva vara aktiv, initiativrik och öppen för att kunna tillgodogöra dig utbildningen i sin helhet.

 

 

 

5

Mina tre tips till dig som formell eller informell ledare


1. Delegera mera - är du säker på att du kan lösa en uppgift - testa att ge den till någon annan som kan lära sig något på att hantera den och kanske kan göra den på ett nytt sätt som ger dig ny inspiration.

2. Det mesta handlar om kommunikation och man är nästan aldrig tillräckligt tydlig. Upprepa dig tills du känner dig som en papegoja eller en trasig grammofonskiva.

3. En företagskultur som bygger på tydliga mål och syften och en delegerad rätt att agera är mer stryktålig än en centraliserad struktur, så målbilden bör vara att problem skall lösas så långt ute i organisationen som möjligt.

  

Läs våra andra artiklar

Våra kollegor

Under 5 min

Våra kollegor

Vad innebär det då att vara en bra kollega för oss på Exsitec? I den första delen av vår artikelserie, Att jobba på...

Lön & förmåner

Under 5 min

Lön & förmåner

I denna artikel kommer vi att utforska hur Exsitec arbetar med just lön och förmåner.

Karriär- och utvecklingsmöjligheter

Under 5 min

Karriär- och utvecklingsmöjligheter

I det senaste inlägget pratar vi om hur vi ser på karriär- och utvecklingsmöjligheter på Exsitec.

Flexibilitet och work-life balance

Under 5 min

Flexibilitet och work-life balance

I det senaste inlägget pratar vi om hur vi ser på karriär- och utvecklingsmöjligheter på Exsitec.

Ekonomisk stabilitet

Under 5 min

Ekonomisk stabilitet

Vår vision på Exsitec är att skapa en arbetsmiljö som är framåtblickande och anpassningsbar, inte bara för att möta...

Nyfiken på en karriär hos Exsitec?

 

 

 

Undrar du något? Kontakta oss så berättar vi mer!