Digitalsmart Ekonom

Molnbaserat - så funkar det!

Med stora framsteg inom teknologin de senaste åren så har molnbaserade verksamhetssystem blivit allt mer populära. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med att använda molnbaserade verksamhetssystem och vad man bör ha i åtanke när man väljer att köra molnbaserat. 

 

 

 

 

Tillgänglighet och flexibilitet

Genom att använda molnet så kan du komma åt verksamhetssystemet var som helst och när som helst, så länge du har en internetuppkoppling. Det ger en flexibilitet som traditionella verksamhetssystem, installerade på en server, inte kan erbjuda. Och dessutom så kan du glömma VPN-anslutningar som krånglar när du försöker logga in i exempelvis ditt ekonomisystem hemifrån… 

 

Uppdateringar och efterlevnad av regelverk

Molnbaserade verksamhetssystem uppdateras regelbundet, vilket gör att du slipper större uppgraderingsprojekt, men som också håller dig ajour kring nya regelverk som systemen också uppdateras med automatiskt. Ett sådant exempel är molnbaserade lönesystem som automatiskt uppdateras med de senaste lagarna och reglerna för skatt, sociala avgifter och arbetsrätt. Ett sätt att säkerställa att din lönehantering är korrekt och som spar tid för medarbetare inom området lön.

 

Automatisering och effektivitet

Molnbaserade verksamhetssystem är ofta utrustade med många automatiserade funktioner som förenklar manuella moment, beräkningar, betalningar till banken, rapportgenerering med mera. Det sparar tid, minimerar risken för felaktigheter och minskar personberoende från mer erfarna medarbetare som har mycket “i huvudet”. 

 

Säkerhet och dataskydd

Molnbaserade verksamhetssystem erbjuder såklart höga säkerhetsnivåer och avancerade dataskyddsåtgärder, eftersom du flyttat din data till molnet från att kanske tidigare ha funnits lokalt på en server som du vet vilka som har tillgång till. Din data lagras säkert i molnet med regelbundna säkerhetskopior och skydd mot obehörig åtkomst, men innan du väljer ett molnbaserat verksamhetssystem så är det viktigt att utvärdera deras datasekretesspolicys och se att det passar era krav.

 

Överväganden & integration med befintliga system

Att övergå till molnbaserade verksamhetssystem kan vara ett avgörande strategiskt beslut för ditt företag. Dessa är viktiga överväganden som ni bör ha i åtanke när ni inför molnbaserade verksamhetssystem. En stor fördel med molnbaserade verksamhetssystem är att de ofta har öppna API:er som förenklar integration mot andra verksamhetssystem, som ni kanske redan har i er systemflora på företaget. En integration motverkar dubbelarbete och underlättar flödet av data mellan verksamhetssystem.

 

Kostnad och skalbarhet

Granska kostnadsstrukturen för molnbaserade verksamhetssystem innan du väljer ett sådant, och se till att det passar ert företag. Ofta kommer molnbaserade verksamhetssystem med en månadskostnad och kan även vara transaktionsbaserade, utöver kostnaden för implementation och support. Du bör också överväga om systemet är skalbart nog att växa i takt med ditt företags behov.

 

Användarvänlighet och support

Användarvänligheten hos molnbaserade verksamhetssystem brukar ofta vara hög, de är ofta byggda med användarna i åtanke.  Det kan också vara bra att undersöka möjligheten till support av verksamhetssystemet, antingen direkt från leverantören eller via systemimplementatören som ni har valt, innan ni bestämmer er för ett molnbaserat verksamhetssystem.

 

Exsitec.se hittar du mer om hur vi hjälper våra kunder med support och förvaltning av molnbaserade verksamhetssystem här. Automatisering, tillgänglighet och möjlighet att enklare integrera med andra verksamhetssystem, är ofta anledningen till att välja molnbaserat.

Om du fler frågor om molnbaserade verksamhetssystem så tveka inte att höra av dig till oss. 

Läs fler artiklar från Digitalsmart Ekonom

Skribent: Pernilla Chis

Har du funderingar kring artikeln, Digitalsmart Ekonom eller digitalisering? Kontakta mig direkt eller via formuläret!

Pernilla Chis Profilbild rund

Pernilla Chis